Skocz do zawartości

Ogórki Konserwowe


baśka96

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tak robię ogórki konserwowe: Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 łyżeczki soli Ponadto do każdego słoika: koper, 2-3 ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu, ziele ang.,3-4 krążki marchewki, 2 plasterki cebuli, chrzan. Pasteryzuję kilka minut /jak ogórki zmienią kolor/. Wyciągam, dokręcam wieczka i odwracam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oto tradycyjny przepis mojej mamy na ogórki konserwowe:

:-) Ogórki

:-) Zalewa:

5 litrów wody

1 litr octu 10%

1 szklanka cukru

5 łyżek soli

:) Jako przyprawy:

marchewka (obrać, pokroić w plasterki)

czosnek (obrać, pokroić w plasterki)

korzeń chrzanu (obrać, pokroić na kawałki)

koper (umyć, osuszyć i podzielić na kawałki)

pieprz w ziarenkach

ziele angielskie

gorczyca

liść laurowy

Ogórki umyć, osuszyć włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć przyprawy.

Składniki zalewy wymieszać, i zimną zalewą zalać słoiki z ogórkami. Zapasteryzować.

(Aby zalewa nie wyszła zbyt kwaśna można ją zrobić z większej ilości wody tj. 7 litrów, no i do smaku dodać cukier i sól)

Ten przepis ma już chyba ze 20 latek :)

Ogórki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre i nadają się do wszystkiego :D

Naprawdę polecam i życzę smacznego :-D :-P :-P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Młode ogórki o długosci 8-10 cm do kazdego słoika po kilka małych cebul kilka krązków ozdobnie pokrojonej marchwi, do kazdego słoika czosnek i koper Zalewa: 1 litr wody pełna łyżka cukru 1/4 szklanki octu 10% 2-3 ziarenka ziela angielskiego do słoika po małym kawałku laurowego liścia do słoika płaska łyżeczka soli do zalewy Ogórki dokładnie umyć i ustawić w wekach. Do każdego z nich włożyć obrane, sparzone cebulki, obgotowane krażki lub paski marchwi, oraz po ząbku czosnku i po małej gałązce kopru. Zagotować wodę z solą i cukrem, po zdjęciu z ognia dodac ocet. Goracą zalewą napełnić słoje z ogórkami. Zamknać i wstawić do pasteryzacji na około 20-25 minut. Ogórki konserwowe nabierają właściwego smaku dopiero po 2-3 tygodniach. Wcześniej nie należy otwierać słoików. w taki sposób zaprawiam ogórki konserwowe. ina12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kochani bardzo Wam dziękuję za wszystkie przepisy.Na pierwszy rzut poszedł przepis Ali.Dziękuję Marcinie za przepis na ogórki w zalewie musztardowej, też go wypróbowałam i teraz czekamy aż dojrzeją żeby je wypróbować.Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odzew.Pozdrawiam :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.