Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * - - 7 głosy

Pleśniak Ireny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pola Połetek

Pola Połetek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 824 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:zachodniopomorskie
  • Zainteresowania:książki, rodzina, film, muzyka, zwierzęta (kocham zarówno koty jak i psy, mieszkam nawet z kilkoma), językoznawstwo, język angielski i wszystko co dotyczy krajów obszaru anglojęzycznego

Napisano 01.08.2006 - 19:17

oto 'zdobyczny' przepis na rewelacyjnego pleśniaka. Ilekroć cos mi smakuje zawsze proszę o przepis!! Składniki: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 kostka margaryny 3 łyżki smalcu 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 5 białek 1 szklanka cukru 1 słoiczek powideł lub dżemu z czarnej porzeczki Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i do jednej dodać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce a następnie zetrzeć jedną część ciasta jasnego, wyłożyć na nie dżem lub powidła, zetrzeć ciasto z kakao, przykryć pianą ubitą z białek i szklanki cukru a na końcu zetrzeć drugą część ciasta jasnego. Piec w 180 stopniach na ciemnozłoty kolor.

r e k l a m a

#2 kaska

kaska

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 14 postów
  • Lokalizacja:pomorze
  • Zainteresowania:książki,gotowanie, podróże

Napisano 06.10.2006 - 21:44

przepis wypróbowałam to już chyba mój 5pleśniak ale ten był najlepszy dzieki ;-)

#3 ali

ali

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 272 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 08.10.2006 - 19:42

Robię wg trochę innego przepisu, ale chcę Was zachęcić do dodania bakalii, a najwięcej orzechów /posypać obficie na wierzchu marmolady/. Ja zamiast marmolady używam powidło śliwkowe kwaśne z dodatkiem konfitury z róży. smakuje wyśmienicie.

#4 Pola Połetek

Pola Połetek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 824 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:zachodniopomorskie
  • Zainteresowania:książki, rodzina, film, muzyka, zwierzęta (kocham zarówno koty jak i psy, mieszkam nawet z kilkoma), językoznawstwo, język angielski i wszystko co dotyczy krajów obszaru anglojęzycznego

Napisano 28.10.2006 - 17:38

Kaska, bardzo się cieszę, że Ci smakował. Poproszę zatem o ocenę :-). Wszystkie przepisy, które zamieszczam osobiściew wypróbowałam i znalazły akceptację u moich bliskich. Zachęcam do wypróbowania pozostałych. A tak na marginesie, pleśniak, to ulubione ciasto mojej córci. Pozdrawiam Pola

#5 amelia1

amelia1

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 399 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:grecja- Agios Nikolaos
  • Zainteresowania:gotowanie, komputery, muzyka, film

Napisano 29.10.2006 - 14:52

Właśnie chciałam zrobić coś pysznego i proszę, przepis super, idę odrazu wypróbować. Napewno bedzie mniam, mniam. daw wam jutro znać jakie wrażenia, mój ukochany bardzo lubi ciasta. zobaczymy co powie na pleśniaka
Dołączona grafika


Dołączona grafika

#6 Pola Połetek

Pola Połetek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 824 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:zachodniopomorskie
  • Zainteresowania:książki, rodzina, film, muzyka, zwierzęta (kocham zarówno koty jak i psy, mieszkam nawet z kilkoma), językoznawstwo, język angielski i wszystko co dotyczy krajów obszaru anglojęzycznego

Napisano 29.10.2006 - 21:38

Witaj Amelko, no, będę z niecierpliwością czekać na opinię kolegi małżonka :D. Miłego pieczenia :-)

#7 amelia1

amelia1

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 399 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:grecja- Agios Nikolaos
  • Zainteresowania:gotowanie, komputery, muzyka, film

Napisano 30.10.2006 - 18:35

kochana Polu, ciasto jest rewelacyjne, ukochany jest zachwycony, mówi, że teraz to bedzie jedno z jego ulubionych ciast:-) wprowadziłam małą zmianę: do piany dodałam kisiel truskawkowy, aby była kolorowa:-) Pozdrawiam
Dołączona grafika


Dołączona grafika

#8 Pola Połetek

Pola Połetek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 824 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:zachodniopomorskie
  • Zainteresowania:książki, rodzina, film, muzyka, zwierzęta (kocham zarówno koty jak i psy, mieszkam nawet z kilkoma), językoznawstwo, język angielski i wszystko co dotyczy krajów obszaru anglojęzycznego

Napisano 01.11.2006 - 12:03

Witaj, bardzo dobrze, ja też zawsze coś zmieniam w przepisach. Zachęcam do odszukania innych moich przepisów, Twój mężczyzna będzie zadowolony :-) Szczególnie polecam tort serowy i sernik, ale inne też są całkiem całkiem. Pozdrawiam Cię serdecznie, pa pa.

#9 amelia1

amelia1

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 399 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:grecja- Agios Nikolaos
  • Zainteresowania:gotowanie, komputery, muzyka, film

Napisano 01.11.2006 - 12:56

Kochana Polu, napewno skożystam z twoich przepisów, a zwłaszcza na tort serowy :D . Właśnie przeglądałam przepis i już mi ślinka leci :-) ;-) dziękuję i pozdrawiam wraz z mężem
Dołączona grafika


Dołączona grafika





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)