Skocz do zawartości

Żeby Zupa Pomidorowa Była Gęsta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 radziosny

radziosny

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 04.08.2006 - 17:32

To mój pierwszy post na tym forum wiec chcialem sie przywitac :-) . Mysle, ze bede czesto tu zagladac. Jestem raczej amatorem gotowania, ale pewien staz juz mam.

Mam swoj sposob, aby zupa pomidorowa byla odpowiednio gesta:
- dodac smietany(wiadomo) :)
- gotowac ryz odrazu w zupie.

To jeszcze nie to. Gdzies u krewnych jadlem jeszcze bardziej gesta i dobra pomidorowke. Slyszalem, ze do zup mozna dodac mąki- ale czy to nie sprawi, ze zupa bedzie cierpka? Gdzies widzialem, ze ludzie do zup dodaja surowe jajka (ale nie wiem czy do pomidorowej). Czy macie jakies wlasne sposoby aby ta zupka byla gesta i dobra?

pozdrawiam
radziosny :-)

#2 Dorota

Dorota

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4179 postów
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 04.08.2006 - 22:23

Witaj Radziosny na naszym forum :)

Bardzo się cieszę, że do nas dołączyłeś, i już zacząłeś nam wspaniale doradzać - wiedziałeś od czego zacząć :-) - bardzo lubię zupkę pomidorową :)

A co do jej zagęszczenia to często robię tak: mąkę rozmieszam w małej ilości wody i to wlewam do gotującej się zupy, jeszcze chwilę trzymam zupę na ogniu, i jak się zagotuje - przyprawiam do smaku i gotowe :-)
Zupka wychodzi bardzo dobra :-D
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...

#3 ina12

ina12

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 3988 postów

Napisano 04.08.2006 - 23:36

Ja robię w ten sam sposób, tylko dodatkowo dodaję do wody z maką śmietanę. Ja również witam Cię Radziosny
ina 12
Pozdrawiam

#4 ali

ali

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 272 postów

Napisano 25.09.2006 - 08:28

Zawsze zagęszczam pomidorową śmietaną z mąką, mieszam, dolewam trochę gorącej zupy, mieszam i do garnka, a gdy się zagotuje ponownie zupa gotowa.

#5 Gość_scuda_*

Gość_scuda_*
  • Goście

Napisano 20.11.2006 - 18:17

Widzicie sens tej wypowiedzi ? Ja nie widze :/

#6 Klosewik

Klosewik

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 159 postów

Napisano 20.11.2006 - 19:17

Wyświetl postUżytkownik scuda dnia 20.11.2006, 17:17 napisał

Widzicie sens tej wypowiedzi ? Ja nie widze :/
Ja widzę.
Pewnie chodzi o to, że do przygotowanej mąki wymieszanej z wodą i śmietaną dodaje sie odrobinę gorącej zupy, żeby to zahartować i żeby nie zrobiły się kluski. Potem daje się taką ocieploną i zahartowaną mąkę ze śmietaną do reszty zupy i zagotowuje ponownie do zagęszczenia. Robię tak również z sosami. Mało kiedy pojawiają się kluski.

#7 zuziorek

zuziorek

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 729 postów

Napisano 20.11.2006 - 19:33

Wyświetl postUżytkownik Klosewik dnia 20.11.2006, 18:17 napisał

Ja widzę.
Pewnie chodzi o to, że do przygotowanej mąki wymieszanej z wodą i śmietaną dodaje sie odrobinę gorącej zupy, żeby to zahartować i żeby nie zrobiły się kluski. Potem daje się taką ocieploną i zahartowaną mąkę ze śmietaną do reszty zupy i zagotowuje ponownie do zagęszczenia. Robię tak również z sosami. Mało kiedy pojawiają się kluski.
Od lat stosuję ten sposób. Pamiętac trzeba również o tym, gdy zageszczamy potrwe lepiej jest sciagnac garnek z ognia.

#8 Agusia

Agusia

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 254 postów
  • Zainteresowania:gotowanie, choc nie mam zbyt duzo czasu od kiedy mam moja corcie Emilke, poza tym szydelkowanie, no i oczywiscie buszowanie po Smacznym

Napisano 27.11.2006 - 06:30

do zaprawki z maki , smietany i wody dodaje odrobine soli zeby zupa sie nie zwarzyla ponadto zaprawke hartuje odrobina zupy , a gdy wlewam zaprawke do zupy to wylaczam na chwilke gaz zeby zupa nie wrzala lub na chwilke zestawiam z ognia

#9 Mafalda

Mafalda

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 12 postów

Napisano 11.12.2006 - 13:36

A ja nigdy nie dodaję do zup zasmażki czy mąki - wydają mi się zbyt ciężkie. Gotuję za to zupy z dużą ilością warzyw, z których część (ok. 1/3) pod koniec miksuję. Zupy dzięki temu są gęste, ale lekkie.

Zupę pomidorową gotuję z dużej ilości pomidorów bez skórki - jest naprawdę gęsta. Przyprawiam ją sporą ilością czosnku i bazylii, a już na talerzu posypuję świeżo startym parmezanem. Nie podaję jej z ryżem, a ze świeżym pieczywem.

#10 monia79

monia79

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 186 postów

Napisano 11.12.2006 - 14:11

mafalda to nie jest raczej sposób na polska pomidorówkę , bardziej mi to przypomina gaspacho
ja pomidorówkę gotuję od razu z ryżem, na końcu sprawdzam czy jest dość gęsta, jesli nie zagęszczam ją mąką z woda( troszkę), podgotuję zdejmuję z ognia, i doprawiam śmietaną. tylko zanim dodaje śmietankę zawsze ją rozbełtam z kilkoma łyżkami zupy aby nie zważyła sie i dopiero dodaję(sprawdzony sposób) pozdrawiam

#11 DeLarge

DeLarge

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 733 postów

Napisano 12.12.2006 - 00:36

Cytat

a już na talerzu posypuję świeżo startym parmezanem
a wtedy jeszcze do piekarnika i na opiekanie od góry...i jest poezja...polecam i pzdr

#12 Anna22

Anna22

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 105 postów

Napisano 13.12.2006 - 12:51

Zaczęło się od pomidorowej a skończyło na poezji :P
Ja do pomidorowej marchew , seler pietruszkę ścieram na tarce bo mój mąż lubi gęste zupy. A do smaku oprócz tradycyjnych przypraw lekko dosładzam.

#13 Mafalda

Mafalda

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 12 postów

Napisano 13.12.2006 - 15:30

DeLarge, nigdy nie zapiekałam, ale pomysł wydaje mi się kuszący.

Monia79, gaspacho to to nie jest, bardziej przypomina włoską zupę, ale rzeczywiście nie jest to polska zupa. Ale muszę przyznać, że polskich zup też nie zaciągam zasmażkami czy mąką :P

#14 DeLarge

DeLarge

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 733 postów

Napisano 13.12.2006 - 20:34

przy takim zapiekaniu trzeba tylko uważać bo naczynie robi się piekielnie gorące ale i tak co z tego :P jest pycha

#15 Klamerka

Klamerka

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 434 postów

Napisano 04.07.2007 - 16:24

Wyświetl postUżytkownik Mafalda dnia 11.12.2006, 13:36 napisał

A ja nigdy nie dodaję do zup zasmażki czy mąki - wydają mi się zbyt ciężkie. Gotuję za to zupy z dużą ilością warzyw, z których część (ok. 1/3) pod koniec miksuję. Zupy dzięki temu są gęste, ale lekkie.

Zupę pomidorową gotuję z dużej ilości pomidorów bez skórki - jest naprawdę gęsta. Przyprawiam ją sporą ilością czosnku i bazylii, a już na talerzu posypuję świeżo startym parmezanem. Nie podaję jej z ryżem, a ze świeżym pieczywem.
Dokładnie tak! Też nigdy nie dodaję zasmażki do zup. A pomidorowa to moja specjalność! :wink: U mnie w domu mogłaby być codziennie a i tak zniknęłaby w trymiga! :)
Robię ją w bardzo podobny sposób. Oczywiście podstawa to duża ilość pomidorów, najczęściej z puszki. Zagęszczenie uzyskuję przez dodanie dużej ilości warzyw (cebula, marchewka, pietruszka) drobno startych i przed dodaniem do garnka z zupą podduszonych na patelni. Czasami też to wszystko miksuję. Do tego dodaję podsmażoną kostkę sojową albo drobno pokrojoną pierś z kurczaka.

Zupe podaję z makaronem albo z grzankami ( pieczywo + oliwa + czosnek+ bazylia). Za to jeszcze nie posypywałam jej parmezanem, trzeba wypróbować :roll:
Dołączona grafika
Dołączona grafika