Chciałem podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem na ciasto ziemniaczane przeznaczone na kopytka, knedle itp. Patent dostałem od swojej Ś.P Babci, stosuję go od lat i zawsze się sprawdza. Ugotowane (najlepiej w łupinie) ziemniaki należy przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc. Następnie należy uformować w garnku dokładnie równą powierzchnię masy ziemniaczanej i podzielić na krzyż na 4 równe części. Jedną taką "ćwiartkę" należy wyjąć i w zwolnione miejsce nasypać mąki tyle, żeby po ubiciu jej powierzchnia była równa z powierzchnią ziemniaków. Wtedy dokładamy wyjętą wcześniej ćwiartkę masy ziemniaczanej i możemy zagniatać ciasto (ewentualnie z jajkiem).
Patent Na Ciasto Ziemniaczane
Rozpoczęty przez uretan, 17.10.2006 12:56
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 17.10.2006 - 12:56
Flirtuj z szaleństwem
Napisano 17.10.2006 - 13:44
Ja również robię w ten sposób ciasto i naprawdę jest doskonałe i sprawdza się przy różnego rodzaju kluskach,knedlach nadziewanych lub bez nadzienia.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
POZDRAWIAM!!!
Napisano 17.10.2006 - 15:47
jest to zdecydowanie sprawdzony sposób na "ślunskie", stosuję go już od dawna...ostatnio nawet widziałem ten sposób w jednym z programów Makłowicza...polecam, rzecz sprawdzona
Napisano 22.12.2006 - 21:29
słyszałam kiedyś o tym sposobie ale dokładnie nie wiedziałam,co i jak-teraz wiem,dzięki.