Skocz do zawartości


Zdjęcie

Gotowanie Ziemniaków


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4675 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 23.10.2006 - 12:21

Gotowanie ziemniaków … hmm niby prosta i można powiedzieć codzienna rzecz – a tyle różnych zdań na ten temat :-) Mój sposób gotowania ziemniaków: Do gotującej się nieposolonej wody wrzucam ziemniaki. Wody w garnku nie powinno być dużo, już po wrzuceniu ziemniaków nie powinna ona ich zakrywać. Następnie nakrywam garnek pokrywką i gotuję na dużym ogniu ok. 25 minut. Pod koniec gotowania sprawdzam widelcem czy są miękkie. Następnie odcedzam, solę, dodaję troszeczkę masła do smaku i rozgniatam tłuczkiem. Osobiście bardzo lubię takie ziemniaczki z dodatkiem masła :D Taki sposób gotowania przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie - tak gotuje moja mama, babcia i ja ;-) Natomiast moja teściowa i jej teściowa gotują ziemniaki w inny sposób. Do zimnej posolonej wody wrzucają ziemniaki i gotują je znaczne dłużej. Następnie odcedzają i gotowe. Można by powiedzieć, że ile kucharek albo raczej ile rodzin - tyle sposobów na gotowanie ziemniaków. A w jaki sposób Wy gotujecie ziemniaki?

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6240). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1490). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


r e k l a m a

#2 Jola_A.

Jola_A.

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 370 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Horyniec Zdrój

Napisano 23.10.2006 - 12:29

U mnie w rodzinie ziemniaki gotuje sie w zimnej osolonej wodzie. Po odcedzeniu dodaje sie 2 lyzki smietany i rozgniata tluczkiem.

#3 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 24.10.2006 - 12:44

Umnie też w rodzinie gotują w zimnej wodzie, bywa nieraz taka sytuacja że chcąc żeby prędzej ziemniaki się ugotowały to wrzucam do gotującej osolonej wody. Drugi sposób to żeby się prędzej ugotowały wrzucam do zimnej osolonej wody z dodatkiem tłuszczu dodaję przeważnie palmę. ina12
Pozdrawiam

#4 gosiek50

gosiek50

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 303 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:SOPOT

Napisano 25.10.2006 - 21:52

U mnie w rodzinie zawsze gotujemy ziemniaki w zimnej osolonej wodzie. a na wikwintniejsze obiady do gotujących ziemniaków dodaje ząbki czosnku wtedy ziemniaki mają wyśmienity posmak. :-) :D Pozdrawiam

#5 Bernimek

Bernimek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 313 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Małopolska

Napisano 27.10.2006 - 09:56

Ziemniaki należy gotować zawsze w niewielkiej ilości wody, ma być jej tyle, aby ziemniaki były zaledwie przykryte i solić dopiero w momencie jak woda zacznie wrzeć - to proste zasady Mojej Babci, które stosuję i ja.
Pamiętam smak ziemniaków z dzieciństwa, kiedy Babcia dodawała do wody gałązkę rozmarynu albo małą pietruszkę z natką - bardzo aromatyczne. Oprócz tego dodaję jeszcze bazylię albo tymianek (w zależności od tego co mam w Moim ogródku z przyprawami).


#6 zuziorek

zuziorek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 577 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Trójmiasto

Napisano 03.11.2006 - 00:29

W mojej rodzinie również ziemniaki gotujemy w zimnej wodzie z dodatkiem soli. W czasie gotowania dodaję łyzeczkę masła, ziemniaki nie wykipią. Moje dzieci lubia tz ziemniaki "szturchane": do ugotowanych ziemniaków dodaję łyzkę śmietany i łyżkę masła , ugniatam tłuczkiem i posypuje koperkiem

#7 DeLarge

DeLarge

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 665 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska Centralna

Napisano 05.11.2006 - 08:31

jak mam więcej czasu to lubię zrobić apetyczne puree z dodatkiem ugotowanej marchwii lub zielonego groszku, oczywiście wszystko ugniecione z masłem i odrobiną mleka...polecam takie ziemniaki. Jeśli sprawa tyczy się gotowania to ziemniaki wrzucam do gotującej się osolonej wody a czasem robię je w szybkowarze, niecałe 6 minut i już są gotowe

#8 Miuriel

Miuriel

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 214 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Zachodniopomorskie

Napisano 19.01.2007 - 20:29

Moim zdaniem ziemniaki najlepiej gotować tak, żeby z wodą wylewać jak najmniej witamin i mikroelementów, czyli na parze (jak robi mój mąż), lub wrzucając do gorącej wody a już najlepiej w mundurkach. i takie mi najlepiej smakują. Przyznaje się, że ja najczęściej gotuję tak jak to robiła moja mama, czyli wrzucam do zimnej wody ale staram się żeby jej było jak najmniej. Do ugotowanych ziemniaków dodaję zioła, nie sole. Swoją drogą odkąd przestaliśmy w domu używać soli to gdziekolwiek indziej jem ziemniaki wydają mi się przesolone. :)
Dołączona grafika

#9 krysia50

krysia50

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 45 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 28.01.2007 - 15:47

Spróbujcie ugotować ziemniaki z kminkiem( woda-ziemniaki-sól-kminek ) ale to tylko dla tych co lubią kminek . Tak jak wspomniała poprzedniczka gotowane ziemniaki i w ogóle wszystkie warzywa na parze to najlepszy sposób polecam pozdrowienia

#10 amelia1

amelia1

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 268 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:grecja- Agios Nikolaos
  • Zainteresowania:gotowanie, komputery, muzyka, film

Napisano 28.01.2007 - 17:04

Ja zawsze ziemniaki gotuję w zimnej osolonej wodzie, później ugniatam je z masełkiem i posypuję koperkiem, tak samo gotuje moja mama i teściowa, ale staram się aby wody było tyle, aby nie zakrywała do końca ziemniaków. Pozdrawiam Amelia
Dołączona grafika


Dołączona grafika

#11 monisia

monisia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 159 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pyrlandia

Napisano 02.02.2007 - 18:18

ja też gotuje w zimnej osolonej wodzie.Zalezy do czego potem sa takje kończe-jak do barszczu zabielanego-to polewam je bulką tarta z maslem.jak do żórku-to dusze z masłem i boczkiem wedzonym,a do szczawiowej dusze z masełkiem i cebulką podsmażoną :wink: a jełsi chodzi o gotowanie warzyw-wszystkich -to żeby nie traciły swoich własciwości fajniejest doadc do gotowania troszke oliwy :wink: pozdrówka :razz:

#12 kitka31

kitka31

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Utah, USA
  • Zainteresowania:lubie bardzo gotowac (ale nie piec ciasta! haha), wymyslac nowe przepisy, lubie jednak tez chodzic do restauracji i degustowac inne potrawy. Poza tym; dobra ksiazka, film, muzyka, narty, astronomia (nie astrologia!), dekoracja wnetrz. Podrozowanie. Wspinaczki i kampingowanie (czy tak sie mowi o spedzaniu czasu pod namiotami? haha) tez nie sa mi obce. To tyle w skrocie o mnie. Pozdrawiam serdecznie.

Napisano 06.02.2007 - 07:25

Ja rowniez tak jak wiekszosc tutaj forumowiczow gotuje ziemniarki w zimnej, posolonej wodzie. Ponoc jest to najlepszy sposob, a to z powodu jednomiarnego gotowania sie ziemniakow (od zewnatrz tak jaki i od wewnatrz). Jesli wrzucimy ziemniaki do goracej wody, maja tendencje do rozgotowania sie z zewnatrz gdy w srodku moga byc jeszcze niedogotowane. Jesli mamy problemy z nerkami, czy nawet ktos sie dializuje, nalezy ziemniaki gotowac podwojnie. W pierwsze wodzie okolo 10 minut po czym zlewamy wode, w ktorej jest zawarta najwieksza ilosc potasu (b. niezalecana na nerki w przypadku niewydolnosci nerek), nastepnie zalewamy ziemniaki jeszcze raz i juz gotujemy do ich miekkosci. Rowniez zminimalizowanie soli lub calkowite jej wykluczenie jest wskazane.

#13 DeLarge

DeLarge

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 665 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska Centralna

Napisano 09.02.2007 - 04:12

gdy chcemy ugotowac ziemniaki na np. sałatke ziemniaczaną zaleca się dodanie do wody odrobiny octu, dzięki temu ziemniaki utworzą taka skorupke i nie rozpadną się, zachowaja swój kształt...dodanie natomist do wody odrobiny soku z cytryny i również octu zapobiegnie utracie koloru przez ziemniaki w trakcie gotowania...

#14 Agusia

Agusia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 168 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Chicago USA
  • Zainteresowania:Uwielbiam gotowac, eksperymentowac, wyprobowywac nowe przepisy, szydelkuje,

Napisano 09.02.2007 - 07:13

A co to sa ziemniaki???????????????????? Zartuje oczywiscie ale przyznam ze ostatnio jadlam ziemniaka jakies 3 tygodnie temu! A czy lubicie moze slodkie ziemniaki czyli tzw pataty!?

#15 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3434 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 09.02.2007 - 08:11

Przyznam,że jeszcze nie jadłam i dopiero od niedawna widuję je w marketach. Czy one nadają się do drugiego dania czy raczej do sałatek i zapiekanek?





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:26) mamy wreszcie lato :)
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:27) chociaż pogoda taka sobie jak na lato ;)
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:27) u nas deszczowo, zimno...
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:27) a u Was?
@  AnnaK : (26 czerwiec 2014 - 20:11) U nas niestety bez deszczu, a jest bardzo potrzebny. Jak ktoś ma go za dużo to bardzo proszę o przysłanie do mnie.
@  AnnaK : (26 czerwiec 2014 - 20:12) Noce są zimne 9 st.C a w dzień 20, słońce, chmury i dość silny wiatr.
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) Nas znowu nawiedziły upały
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) uffff
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) rano już o 8,00 jest 23 st.
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) potem coraz więcej i tak rośnie.... ponad 30 st
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) też musimy podlewać...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) ale zapowiadają znowu burze...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:22) a ja ich nie chce i ich nie lubię :dry: :-|
@  AnnaK : (10 lipiec 2014 - 20:53) U nas też gorąco. Powyżej 30st.
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) u nas teraz też upały :)
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) prawdziwie wakacyjna pogoda :)
@  Dorota : (20 lipiec 2014 - 00:20) u nas upałów ciąg dalszy :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) ale szybko ten czas leci.... już prawie połowa wakacji za nami...
@  tritek : (29 lipiec 2014 - 19:21) http://imgur.com/dGPG4fg - ktos ma pomysł co to jest? :>