zuzienka

Masa Budyniowa

9 postów w tym temacie

jak mam utrzec mase z margaryny i ugotowanwego, wystudzonego budyniu zeby mi sie nie zwazyla??? :-)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

:-) - margaryna musi być miękka (należy ją wcześniej wyciągnąć z lodówki); :cry: - budyń musi być ostudzony; :-) - margarynę należy DOBRZE utrzeć na puszystą masę; :D - do utartej już margaryny należy dodawać powoli budyń i każda dodana porcja budyniu powinna być dokładnie roztarta z margaryną; ;-) - a jak już się masa zważy (puk puk … odpukać w nie malowane drewno :-D ) to wtedy należy do nowej miski dać trochę margaryny ok. 1/4 kostki i ponownie utrzeć ją na puch, a następnie do niej dodawać porcjami zważoną masę. Można też do zważonej masy wlać trochę wrzącej wody ok. 3 łyżki i długo miksować, aż krem się 'naprawi', albo też można miskę ze zważonym kremem dać na parę (nad gotujący się z wodą garnek) i dalej ucierać mikserem. Powodzenia :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

a najlepiej do masy dodać masło wtedy napewno się nie zważy

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

:D dziekuje bardzo za pomoc :-)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

:arrow: - margaryna musi być miękka (należy ją wcześniej wyciągnąć z lodówki);

:arrow: - budyń musi być ostudzony;

:arrow: - margarynę należy DOBRZE utrzeć na puszystą masę;

:arrow: - do utartej już margaryny należy dodawać powoli budyń i każda dodana porcja budyniu powinna być dokładnie roztarta z margaryną;

:arrow: - a jak już się masa zważy (puk puk ? odpukać w nie malowane drewno ;-) ) to wtedy należy do nowej miski dać trochę margaryny ok. 1/4 kostki i ponownie utrzeć ją na puch, a następnie do niej dodawać porcjami zważoną masę. Można też do zważonej masy wlać trochę wrzącej wody ok. 3 łyżki i długo miksować, aż krem się 'naprawi', albo też można miskę ze zważonym kremem dać na parę (nad gotujący się z wodą garnek) i dalej ucierać mikserem.

Powodzenia :smile:

Bardzo.bardzo serdecznie dziękuję za tę cenną wskazówkę Doroto.Uratowałam w ten sposób masę na babeczki , które postanowiłam przygotować na urodzinowy piknik. Jeszcze raz wielkie dzięki. :D :-D :-D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Bardzo proszę i cieszę się, że te wskazówki się przydały :arrow: Serdecznie pozdrawiam i witam na forum :arrow:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jesli zdarzy sie ze masa sie juz zwazy to ja ogrzewam ja w mikrofalowce okolo 10 sekund i dalej ucieram.Powraca wtedy do normalnosci.Wazne tylko aby nie przedobrzyc z tym ogrzewaniem bo inaczej wszystko sie roztopi.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

DZIĘKI "Reanimowałam" dzisiaj swoją masę 2X. Pomysł z wrzącą wodą nie powiódł się, ale ucieranie od nowa z małą ilością margaryny jest rewelacyjny! ;) Tort na szczęście udał się! :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

:-( - margaryna musi być miękka (należy ją wcześniej wyciągnąć z lodówki);

:grin: - budyń musi być ostudzony;

:-D - margarynę należy DOBRZE utrzeć na puszystą masę;

:) - do utartej już margaryny należy dodawać powoli budyń i każda dodana porcja budyniu powinna być dokładnie roztarta z margaryną;

:) - a jak już się masa zważy (puk puk … odpukać w nie malowane drewno :) ) to wtedy należy do nowej miski dać trochę margaryny ok. 1/4 kostki i ponownie utrzeć ją na puch, a następnie do niej dodawać porcjami zważoną masę. Można też do zważonej masy wlać trochę wrzącej wody ok. 3 łyżki i długo miksować, aż krem się 'naprawi', albo też można miskę ze zważonym kremem dać na parę (nad gotujący się z wodą garnek) i dalej ucierać mikserem.

Powodzenia :)

Witaj. :D

Dzisiaj zrobiłam masę budyniową, z podanego powyżej przez Ciebie przepisu.

Chciałam podziękować serdecznie, ponieważ robiłam w ogóle, jakąkolwiek masę, pierwszy raz w życiu.

Nic mi się nie zważyło - czego obawiałam się najbardziej.. słysząc od koleżanek, że którejś co jakiś czas waży się masa.

Jestem nowa tutaj, więc tym bardziej jest mi miło, że mogłam skorzystać z podpowiedzi. :D

Pozdrawiam serdecznie. :D Dołączona grafika

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.