Sign in to follow this  
Followers 0

Masa Budyniowa

9 posts in this topic

Posted · Report post

jak mam utrzec mase z margaryny i ugotowanwego, wystudzonego budyniu zeby mi sie nie zwazyla??? :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

:-) - margaryna musi być miękka (należy ją wcześniej wyciągnąć z lodówki); :cry: - budyń musi być ostudzony; :-) - margarynę należy DOBRZE utrzeć na puszystą masę; :D - do utartej już margaryny należy dodawać powoli budyń i każda dodana porcja budyniu powinna być dokładnie roztarta z margaryną; ;-) - a jak już się masa zważy (puk puk … odpukać w nie malowane drewno :-D ) to wtedy należy do nowej miski dać trochę margaryny ok. 1/4 kostki i ponownie utrzeć ją na puch, a następnie do niej dodawać porcjami zważoną masę. Można też do zważonej masy wlać trochę wrzącej wody ok. 3 łyżki i długo miksować, aż krem się 'naprawi', albo też można miskę ze zważonym kremem dać na parę (nad gotujący się z wodą garnek) i dalej ucierać mikserem. Powodzenia :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

a najlepiej do masy dodać masło wtedy napewno się nie zważy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

:D dziekuje bardzo za pomoc :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

:arrow: - margaryna musi być miękka (należy ją wcześniej wyciągnąć z lodówki);

:arrow: - budyń musi być ostudzony;

:arrow: - margarynę należy DOBRZE utrzeć na puszystą masę;

:arrow: - do utartej już margaryny należy dodawać powoli budyń i każda dodana porcja budyniu powinna być dokładnie roztarta z margaryną;

:arrow: - a jak już się masa zważy (puk puk ? odpukać w nie malowane drewno ;-) ) to wtedy należy do nowej miski dać trochę margaryny ok. 1/4 kostki i ponownie utrzeć ją na puch, a następnie do niej dodawać porcjami zważoną masę. Można też do zważonej masy wlać trochę wrzącej wody ok. 3 łyżki i długo miksować, aż krem się 'naprawi', albo też można miskę ze zważonym kremem dać na parę (nad gotujący się z wodą garnek) i dalej ucierać mikserem.

Powodzenia :smile:

Bardzo.bardzo serdecznie dziękuję za tę cenną wskazówkę Doroto.Uratowałam w ten sposób masę na babeczki , które postanowiłam przygotować na urodzinowy piknik. Jeszcze raz wielkie dzięki. :D :-D :-D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bardzo proszę i cieszę się, że te wskazówki się przydały :arrow: Serdecznie pozdrawiam i witam na forum :arrow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Jesli zdarzy sie ze masa sie juz zwazy to ja ogrzewam ja w mikrofalowce okolo 10 sekund i dalej ucieram.Powraca wtedy do normalnosci.Wazne tylko aby nie przedobrzyc z tym ogrzewaniem bo inaczej wszystko sie roztopi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

DZIĘKI "Reanimowałam" dzisiaj swoją masę 2X. Pomysł z wrzącą wodą nie powiódł się, ale ucieranie od nowa z małą ilością margaryny jest rewelacyjny! ;) Tort na szczęście udał się! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

:-( - margaryna musi być miękka (należy ją wcześniej wyciągnąć z lodówki);

:grin: - budyń musi być ostudzony;

:-D - margarynę należy DOBRZE utrzeć na puszystą masę;

:) - do utartej już margaryny należy dodawać powoli budyń i każda dodana porcja budyniu powinna być dokładnie roztarta z margaryną;

:) - a jak już się masa zważy (puk puk … odpukać w nie malowane drewno :) ) to wtedy należy do nowej miski dać trochę margaryny ok. 1/4 kostki i ponownie utrzeć ją na puch, a następnie do niej dodawać porcjami zważoną masę. Można też do zważonej masy wlać trochę wrzącej wody ok. 3 łyżki i długo miksować, aż krem się 'naprawi', albo też można miskę ze zważonym kremem dać na parę (nad gotujący się z wodą garnek) i dalej ucierać mikserem.

Powodzenia :)

Witaj. :D

Dzisiaj zrobiłam masę budyniową, z podanego powyżej przez Ciebie przepisu.

Chciałam podziękować serdecznie, ponieważ robiłam w ogóle, jakąkolwiek masę, pierwszy raz w życiu.

Nic mi się nie zważyło - czego obawiałam się najbardziej.. słysząc od koleżanek, że którejś co jakiś czas waży się masa.

Jestem nowa tutaj, więc tym bardziej jest mi miło, że mogłam skorzystać z podpowiedzi. :D

Pozdrawiam serdecznie. :D Dołączona grafika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.