Tort Wiśniowy Z Bitą śmietaną
Rozpoczęty przez ina12, 19.11.2006 22:37
11 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19.11.2006 - 22:37
Biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
2 łyżki kakao
około 1,5 szklanki mąki
8 łyżek oleju
8 łyżek wody
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, na przemian, nie przerywając ubijania, dodawać cukier i żółtka. Następnie dodać olej z wodą i lekko trzepać ciasto. Na koniec wsypać przesianą makę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać.
Uwaga: gdy dodawałam olej z wodą, mąkę z proszkiem i kakao miksowałam na najmniejszych obrotach.
Biszkopt piec w tortownicy o średnicy 26 cm
Do przełożenia:
słoik wypestkowanych wiśni - bez soku
3 galaretki wiśniowe
700 ml kremówki
łyżka cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 czubate łyżeczki żelatyny
rum do skropienia biszkoptu
tabliczka gorzkiej czekolady
Wiśnie odsączyć, a do soku dolać tyle wody, aby uzyskać 3/4 litra płynu. Odlać trochę soku i w zimnym soku rozpuścić galaretki. Resztę soku doprowadzić do wrzenia, dodać rozprowadzoną galaretkę i chwilę gotować na wolnym ogniu. Następnie wrzucić wiśnie, całość chwilę mieszać i odstawić z ognia do zastygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę ostudzoną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Upieczony biszkopt przekroić na połowę i skropić rumem. Na pierwszym blacie biszkoptu układać na nim kupkami galaretkę, a luki uzupełniać kupkami bitej śmietany. Następnie położyć na to drugi blat a na nim tak samo kupki galaretki i bitej śmietany. Wierzch posypać tartą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki , dla lepszego stężenia.
Uwaga: Ja na wierzchu wiśnie obłożyłam bitą śmietaną.
ina12
4 jajka
szklanka cukru
2 łyżki kakao
około 1,5 szklanki mąki
8 łyżek oleju
8 łyżek wody
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, na przemian, nie przerywając ubijania, dodawać cukier i żółtka. Następnie dodać olej z wodą i lekko trzepać ciasto. Na koniec wsypać przesianą makę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać.
Uwaga: gdy dodawałam olej z wodą, mąkę z proszkiem i kakao miksowałam na najmniejszych obrotach.
Biszkopt piec w tortownicy o średnicy 26 cm
Do przełożenia:
słoik wypestkowanych wiśni - bez soku
3 galaretki wiśniowe
700 ml kremówki
łyżka cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 czubate łyżeczki żelatyny
rum do skropienia biszkoptu
tabliczka gorzkiej czekolady
Wiśnie odsączyć, a do soku dolać tyle wody, aby uzyskać 3/4 litra płynu. Odlać trochę soku i w zimnym soku rozpuścić galaretki. Resztę soku doprowadzić do wrzenia, dodać rozprowadzoną galaretkę i chwilę gotować na wolnym ogniu. Następnie wrzucić wiśnie, całość chwilę mieszać i odstawić z ognia do zastygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę ostudzoną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Upieczony biszkopt przekroić na połowę i skropić rumem. Na pierwszym blacie biszkoptu układać na nim kupkami galaretkę, a luki uzupełniać kupkami bitej śmietany. Następnie położyć na to drugi blat a na nim tak samo kupki galaretki i bitej śmietany. Wierzch posypać tartą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki , dla lepszego stężenia.
Uwaga: Ja na wierzchu wiśnie obłożyłam bitą śmietaną.
ina12
Pozdrawiam
Napisano 20.11.2006 - 09:19
czy tej smietany ma byc tylko 70 ml
Napisano 20.11.2006 - 11:55
Apsik dziękuję bardzo, słusznie zauważyłaś że popełniłam błąd za który przepraszam. W tej chwili poprawiłam.
ina12
ina12
Pozdrawiam
Napisano 20.05.2010 - 14:32
Dorotko z całego serca dziękuję za wypróbowanie, dodanie opinii i najwyższej oceny.
Przez Ciebie zrobiony tort wyjątkowo się prezentuje.
Przez Ciebie zrobiony tort wyjątkowo się prezentuje.
Pozdrawiam
Napisano 20.05.2010 - 14:52
Dobre
Napisano 12.01.2011 - 17:11
Witaj Ineczko 
Skusiłam się na Twój tort, zrobiłam go trochę na wzór Dorotki
Przepis jest rewelacyjny i z czystym sercem mogę go polecić. Super jest też przepis na biszkopt, wychodzi wysoki i równy, przekroiłam go dopiero na drugi dzień - ładnie się kroi i w ogóle się nie kruszy.
Ps. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Ineczko, dużo zdrowia, uśmiechu, samych radosnych i szczęśliwych dni
Dziękuję za przpeis i serdecznie pozdrawiam
Skusiłam się na Twój tort, zrobiłam go trochę na wzór Dorotki
Przepis jest rewelacyjny i z czystym sercem mogę go polecić. Super jest też przepis na biszkopt, wychodzi wysoki i równy, przekroiłam go dopiero na drugi dzień - ładnie się kroi i w ogóle się nie kruszy.
Ps. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Ineczko, dużo zdrowia, uśmiechu, samych radosnych i szczęśliwych dni
Dziękuję za przpeis i serdecznie pozdrawiam
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Napisano 12.01.2011 - 23:32
Dorotko ślicznie dziękuję za życzenia, wykonanie tego tortu i dodanie opinii. Cieszy mnie że są osoby które jeszcze mnie pamiętają.
Serdecznie pozdrawiam.
Serdecznie pozdrawiam.
Pozdrawiam
Napisano 14.01.2011 - 17:34
Halinko ja często o Tobie myślę i o Twoich przepisach.
One zawsze się udają i są bardzo smaczne. Pozdrawiam.
One zawsze się udają i są bardzo smaczne. Pozdrawiam.
Napisano 14.01.2011 - 17:45
Podpisuję się pod Twoimi słowami Jolu
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Napisano 04.04.2011 - 23:49
Po pierwsze witam, to moja pierwsza wiadomosc na forum 
Po drugie, tort smakowal wysmienicie!
Cudo, wszyscy byli zachwyceni!
Po drugie, tort smakowal wysmienicie!
Napisano 05.04.2011 - 21:30
I ja Cię witam INO,pamiętam jak się z nami żegnałaś i było mi smutno,a teraz bardzo się cieszę,że znów jesteś z nami.