Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Pigwa Do Herbaty


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
54 odpowiedzi w tym temacie

#1 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 19.11.2006 - 23:45

Owoce pigwy cukier do smaku Pigwę przekręcić przez maszynkę, dodać cukier przemieszać i odstawić na 12 godzin. Następnie ponakładać do słoików i poddać pasteryzacji. Wiedziałam że pigwa posiada bardzo dużo witaminy C i jeszcze wiele innych składników a nie wiedziałam jak ją przetworzyć. Jedna koleżanka poinformowała mnie żeby plasterki dodawać do herbaty, nie byłam z tego zadowolona bo pigwa jest bardzo twarda i zaprzestałam nie biorąc pigwy pod uwagę. Parę dni temu inna koleżanka przyniosła już zrobioną pigwę w słoiczku i właśnie ten przepis podałam bo bardzo mi odpowiada. Może ktoś ma inne przepisy na pigwę? bardzo proszę podać. ina12
Pozdrawiam

r e k l a m a

#2 Katarzyna

Katarzyna

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1602 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano 20.11.2006 - 13:09

ja pigwę myję, przekrawam na 4 wyciągam ziarnka wrzucam do słoja i zasypuje cukrem. Co jakiś czas potrząsam słojem żeby cukier się wymieszał z pigwą, szybciej puści sok.Po jakimś czasie kiedy już widzę ze nie puszcza soku zlewam sok., a pigwę wyrzucam. Kiedyś też przekręciłam przez maszynkę ale to wyszło mętne, teraz wyszło klarowne.
Dołączona grafika

#3 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 20.11.2006 - 16:14

Katarzyno dziękuję, ten sposób co podałaś też wypróbuję. Tą pigwę co przyniosła mi koleżanka nie była mętna, ona wyglądała jak konfitura. ina12
Pozdrawiam

#4 Katarzyna

Katarzyna

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1602 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano 20.11.2006 - 16:25

Według mojego sposobu otrzymasz czysty sok ;) cieszę się że mogłam byc pomocna
Dołączona grafika

#5 ali

ali

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 264 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 22.11.2006 - 09:43

Ja robię tak: umytą pigwę kroję na cieniutkie plasterki /oczywiście po usunięciu gniazd nasiennych/ i układam w słoikach - warstwa pigwy - warstwa cukru /ostatnia warstwa cukier/. Zakręcam i zostawiam aby puściła sok. Po kilku dniach część wstawiam do lodówki bez pasteryzacji, resztę pasteryzuje bardzo krótko ok. 5 min. aby tylko słoiki się zamknęły. Myślę, że szkoda wyrzucać owoców pigwy, bo jest w nich i aromat i zapewne jeszcze trochę soku zawsze zostaje. Zresztą zamiast wyrzucać można zrobić z nich coś takiego jak podaje Ina, czyli konfiturkę. No chyba że ma się owoców pigwy w ilościach hurtowych. Ja niestety nie mam, stąd wykorzystuję wszystko.

#6 Katarzyna

Katarzyna

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1602 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano 22.11.2006 - 10:33

Nie posiadam pigwy w ilości hurtowej, a to że ją wyrzucałam to nie rozrzutnośc , tylko brak przepisu co można jeszcze zrobic, też mi było szkoda tyle dobra wyrzucac. Powiedz mi tylko czy pigwę na konfitury obiera się ze skórki ;)
Dołączona grafika

#7 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 22.11.2006 - 12:07

Ja też nie mam dużo pigwy. Tą pigwę w słoiczku co otrzymałam to moja koleżanka nie obierała z skórki ani nie usuwała pestek. Ali dziękuję bardzo że poruszyłam temat pigwy, będę miała sok i również konfiturkę którą będę dodawała do herbatki.
Pozdrawiam

#8 ali

ali

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 264 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 23.11.2006 - 19:59

Nie trzeba obierać. Najlepiej na konfiturę wykorzystać owoce po pierwszym odciągnięciu soku, który spożywać jako sok do herbatki a jeszcze lepiej do sporządzenia nalewki. Nalewka pyszna, że hej!

#9 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 23.11.2006 - 22:22

Nalewką się zainteresowałam, w przyszłym roku napewno ją zrobię.
Pozdrawiam

#10 aniela

aniela

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 64 postów

Napisano 24.11.2006 - 07:52

A kto moze blizej okreslic co to takiego ta pigwa? Nigdy nie slyszalam takiego slowa. majka

#11 Katarzyna

Katarzyna

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1602 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano 24.11.2006 - 11:50

to są owoce wielkości pomiędzy mandarynką a orzechem włoskim, twarde, koloru żółto-pomarańczowego, przypominające z wyglądu malutkie dynie- jabłuszka ,mają taki specyficzny,przyjemny zapach, rosną na 0.5- 1 metrowych krzakach, zbiera się je w pazdzierniku, trudno tak opisac , myślę ze w necie powinno byc coś więcej napisane i może będą zdjęcia :roll: często się spotyka na działkach Pozdrawiam
Dołączona grafika

#12 aniela

aniela

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 64 postów

Napisano 26.11.2006 - 02:01

Dzieki Kasiu, zapomnialam zupelnie ze moge sprawdzic na internecie. Czy ta pigwa rosnie w Polsce? Nigdy wczesniej nie slyszalam tego slowa. majka

#13 DeLarge

DeLarge

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 665 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska Centralna

Napisano 26.11.2006 - 09:08

dodam tylko że rośnie w Polsce i na surowo raczej nie nadaje się do jedzenia(za twarda) i dlatego urzywa się pigwy w różnych przetworach

#14 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 26.11.2006 - 13:16

Witaj Majka, ja mam pigwę na działce to jest krzak. Dalej nie opisuję bo DeLarge już opisał ją.
Pozdrawiam

#15 ali

ali

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 264 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 27.11.2006 - 09:49

Trochę zaśmiecamy temat, wszak dotyczy przetworu a nie pigwy jako takiej, ale myślę, że Marcin nas nie zabije za to.
Otóż Kochani, wiem na ten temat troszkę, a dowiedziałam się przy okazji poszukiwania celem zakupu tzw. pigwy.
Pigwa - drzewo, owoce zielonkawe, duże, pokryte meszkiem, kształt wydłużonego jabłka, trochę gruszkowaty. Nie jest tak aromatyczna jak owoce pigwowca.
Pigwowiec - krzew o pięknych kwiatach koloru czerwono-pomarańczowego, kwitnie na wiosnę, owoce małe, pierw zielone, potem żółte wpadające nawet w pomańcz, bardzo twarde i bardzo aromatyczne.
Kiedy mówimy o przetworach /gł. nalewce/ z pigwy, to prawidłowo powinniśmy mówić nalewka z pigwowca, bo o tą chodzi. Chociaż z pigwy też można robić prztwory, ale smak i aromat już nie ten sam. Mówię z doświadczenia, bo kiedyś dostałam od koleżanki koszyk pigwy, a na ogół robię z pigwowca, bo mam na działce i zrobiłam nawet dużo nowych nasadzeń, bo to i ozdobne i pożyteczne.





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (23 listopad 2014 - 00:11) mglisto, ciemno i deszczowo
@  Dorota : (23 listopad 2014 - 00:12) tylko choróbska się szerzą
@  figiel : (23 listopad 2014 - 11:30) witam ! u nas dzisiaj nieśmiało słoneczko wygląda zza chmur , ale czy da rade się przebić ?
@  figiel : (23 listopad 2014 - 11:32) tak , choróbska się szerzą , ale to już tak jest o tej porze roku .
@  figiel : (23 listopad 2014 - 11:33) moi krewni w piątek znaleźli jeszcze grzyby -sowy-kanie i to ładne zdrowe
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:25) ooo :) fajnie
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:26) pamiętam, ze w tamtym roku niektórzy jeszcze w Mikołaja zbierali grzybki
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:26) :D
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:26) ale u nas już dawno nie ma
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:26) wszyscy o o nich zapomnieli
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:27) u nas mrozi już od kilku dniu
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:27) brrr
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:27) chyba idzie zima ;)
@  Dorota : (29 listopad 2014 - 22:23) Dzisiaj andrzejkowy szał :)
@  Dorota : (29 listopad 2014 - 22:24) miłej zabawy dla Wszystkich :)
@  Dorota : (29 listopad 2014 - 22:25) wszystkiego najlepszego dla Andrzejów - dzisiejszych solenizantów :)
@  Magdalena : (10 grudzień 2014 - 18:11) nie rozumiem czemu puskti na takim fajnym forum kulinarnym, gdzie te dziwczyny
@  AnnaK : (13 grudzień 2014 - 22:22) Kobietki, jak z przygotowaniami do Świąt?
@  asienka19873 : (15 grudzień 2014 - 13:42) Piekę jeszcze ostatnią porcję ciasteczek, w sobotę ruszam do polski i dalej zobaczymy na miejscu :))
@  figiel : (15 grudzień 2014 - 18:01) Witam ! i ja dzisiaj piekłam 2 rodzaje ciastek i 2 rodzaje strucli -wszystko na paczkę dla najbliższych , którzy nie mogą być z nami w święta :(