Pigwa Do Herbaty
Rozpoczęty przez ina12, 19.11.2006 23:45
47 odpowiedzi w tym temacie
#46 Gość_Oliwka37_*
Napisano 16.08.2010 - 17:31
Zbieram najładniejsze pigwy i trzymam w chlodnym miejscu w kartonie Gdy zaczyna się sezon grzewczy kroję w plastry i lekko suszę w piekarniku ,potem na grzejnik Tym sposobem mam suszoną do herbaty Wkladam do sloika W goracej herbacie mięknie i wydziela sok i aromat Poza tym gdy latem robęi truskawki dodaję na kociol dżemu garść i smak truskawek zostaje "przegryziony" Mnie to odpowiada Nawet nie wyjmuję potem z gara tylko do sloików Wyjmuje w trakcie smarowania
Napisano 22.10.2011 - 10:26
Witam
przeczytałam wasze przepisy o pigwowcu do herbaty
ja tez robie pigwowca do słoiczkow ale scieram je na tarce i mieszam razem z cukrem pozniej przekładam do słoiczkow i zostawiam na cała noc tylko lekko zakrecone na drugi dzien odlewam sok a reszte wkładam do lodowki sok jest klarowny i bardzo gesty a starte owoce rowniez wykorzystuje do herbaty sa bardzo dobre i nie robia herbaty metnej
Pozdrawiam
Napisano 21.12.2011 - 16:41
Z pigwy polecam świetne nalewki. Są rześkie, lekkie a przy umiejętnym przyrządzeniu całkowicie eliminują smak alkoholu. Do herbatki, ależ owszem, też pigwa pasuje - postaci syropu. No i nie można zapominać, że to wspaniałe źródło witaminy C.