Ajaj te makiełki smaży się tak jak schabowe dno patelni przykryte tłuszczem.
Extra Przepisy
Święta Już A Ja Nie Mam Pomysłów Na Wigiline Potrawy
Rozpoczęty przez aneta26, 20.12.2006 20:36
24 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 24.11.2010 - 16:05
Dla mnie na Wigilii obowiązkowo musi byc zupe grzybowa z suszonych grzybów z łazankami.
Oczywiście jest też i barszczyk z krokietem, karp ( nie lubię go, no ale jednak zawsze jest an tym stole więc i w tym roku bedzie...)
Oczywiście jest też i barszczyk z krokietem, karp ( nie lubię go, no ale jednak zawsze jest an tym stole więc i w tym roku bedzie...)
Napisano 09.12.2010 - 11:54
Witam, a co w roku 2010 będzie królowało na Waszych świątecznych stołach?
Napisano 11.12.2010 - 23:22
To może sprecyzuję pytanie: wybierając menu stawiacie na tradycyjne potrawy, czy szukacie też nowych smaków? Po raz pierwszy w tym roku organizuję wigilię dla większej ilości osób i mam ochotę zrobić kilka klasycznych potraw, ale też spróbować czegoś mniej tradycyjnego, aczkolwiek nie całkiem odjechanego. Myślicie, że to dobry pomysł?
Napisano 17.12.2010 - 13:36
Użytkownik Stokrotka dnia 16.12.2010 - 22:56 napisał
A jakie potrawy planujesz?
Ani ja, ani goście nie przepadają za karpiem. Chciałam go zastąpić łososiem zapiekanym. A jako dodatki nie ziemniaki i ćwikła/chrzan. Tylko ryż i lekka sałatka z mieszanki sałat z jakimś aromatycznym sosem z dobrej oliwy i ziół. Ale już zupę chcę podać tradycyjną - barszcz z uszkami. Do tego jeszcze przekąski ze śledziem, tradycyjna sałatka jarzynowa i warstwowa polecana przez Dorotę warstowa sałatka z tuńczyka i kukurydzy , jajeczka faszerowane, pierogi ze śliwką kalifornijską. A na deser sernik snikers i słodkie dekoracje - bezowy bałwanek, choineczka bułeczkowa i świecznik z piernika (przepisy można znaleźć tu: słodkie dekoracje świąteczne).
W pierwszy dzień zrobię rybę po japońsku i krem z brokułów z prażonymi migdałami. W drugi zjadać będziemy to, co zostanie:) Poza tym liczę, że coś dobrego przyniosą też goście:)
Napisano 19.12.2010 - 20:26
U mnie nie może zabraknąć placuszków z grzybami. Gotuję suszone kapelusze
grzybów ,odsączam i następnie maczam w gęstym cieście naleśnikowym
i smażę na oleju. Placuszki palce lizać. Kto spróbuje jest zachwycony.
W tym roku chcę spróbować rybę wg przepisu koleżanki,czyli mintaja panierować
w mące ,piec na oleju a następnie warstwowo układać w naczyniu: ryba, ser żółty.
Chwilę potem zapiec w piekarniku.
grzybów ,odsączam i następnie maczam w gęstym cieście naleśnikowym
i smażę na oleju. Placuszki palce lizać. Kto spróbuje jest zachwycony.
W tym roku chcę spróbować rybę wg przepisu koleżanki,czyli mintaja panierować
w mące ,piec na oleju a następnie warstwowo układać w naczyniu: ryba, ser żółty.
Chwilę potem zapiec w piekarniku.
Napisano 20.12.2010 - 12:17
polecam wszystkim fajne pdfy z przepisami na święta i wigilię:
http://www.tesco.pl/...y-kulinarne.pdf
http://www.tesco.pl/...-swiateczne.pdf
doskonale sprawdzają się w kuchni!
przy okazji dodam, że pierwsza świąteczna kolacja już za mną - wyszło znakomicie:)
http://www.tesco.pl/...y-kulinarne.pdf
http://www.tesco.pl/...-swiateczne.pdf
doskonale sprawdzają się w kuchni!
przy okazji dodam, że pierwsza świąteczna kolacja już za mną - wyszło znakomicie:)
Napisano 10.12.2011 - 18:59
Może troche nie tradycyjnie.Ale ja zawsze robiłam tak jak moja mama.Pierogi z suszonymi śliwkami.Dzieciaki i mąż grymasili,ale to zawsze.W tym roku przełamie tradycje.Pierogi będą z suszonym owocem ale z żurawiną.
Napisano 14.12.2011 - 12:45
Witam, zainteresowały mnie te pierogi z suszonymi śliwkami, ciekawa jestem tylko jak wygląda ten farsz? co się jeszcze do tych śliwek dodaje?
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...