Skocz do zawartości


Zdjęcie

Zakalec


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 czort

czort

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 09.11.2004 - 19:52

Bardzo często(o zgrozo) wychodzi mi zakalec. Może ktoś zna przyczynę. Proszę o rady

#2 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 165 postów

Napisano 10.11.2004 - 00:04

sory ..ale podałaś za mało faktów.Przede wszystkim w jakim ciescie?? jaki masz piec ....w jakiej temperaturze pieczesz...napisz cos wiecej to moze coś poradzimy.Pozdrawiam...

#3 czort

czort

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 12.11.2004 - 20:17

Fajnie ,że są ludzie którzy chcą jeszcze pomóc. ostatnio piękne zakalce wyszły mi z zebry i cieście nutella. Piekłam w temperaturze 180 stopni, najpierw pięknie rosło, a później pięknie opadło.

#4 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 165 postów

Napisano 12.11.2004 - 22:58

hm...po pierwsze wkładaj ciasto do nagrzanego piekarnika...po drugie....180 stopni to temp dla biszkoptu wiec jesli ciasto jest z dodatkiem tłuszczu podwyz temp....po trzecie do pół godz nie otwieraj piekarnika...po czwarte ...jesli masz gazowy piec to niestety ciezko w nim upiec ciasto wiec go nie polecam.....Pamietaj że praktyka czyni mistrza...wiec po paru zakalcach sama dojdziesz do tego co robisz żle....powodzenia.....

#5 czort

czort

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 13.11.2004 - 14:20

Dzięki za rady. Wstawiałam zawsze ciasta do ciepłego piekarnika elektrycznego, więc może to temperatura. A co to znaczy wyższa temperatura??

#6 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 165 postów

Napisano 13.11.2004 - 16:52

jesli masz ciasto kruche lub jakies z dodatkiem tłuszczu daj temp 200 stopni.....

#7 Gość_a-s-i-a_*

Gość_a-s-i-a_*
  • Goście

Napisano 26.03.2005 - 23:52

witam, znalazłam ten temat i chciałabym go odkurzyć :? mam podobny problem - zakalec. piekę taka ucieraną babkę juz chyba 5 raz i znów zakalec ;-) co może być przyczyną ? może nie wyciągać ciasta od razu po upieczeniu z piekarnika?? może ktoś ma jakis pomysł jak upiec babke bez zakalca? :D pozdrawiam

#8 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 165 postów

Napisano 31.05.2005 - 23:55

a moze przepis nie taki???a jak inne ciasta???jaki masz piec....wyproboj go na biszkopcie....jak i biszkopt nie wyjdzie to to rzeczywiscie jest problem....odpisz...pozdrawiam

#9 uretan

uretan

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 174 postów
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 08.06.2005 - 18:06

A zakalca Nie niszczcie. Można z niego zrobić pyszną bajaderkę 8)
Przepis pojawił się tu:
http://www.smaczny.p...w...
Flirtuj z szaleństwem

#10 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5697 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 22.08.2005 - 21:33

Witam :lol:

Zgadzam się z Uretanem, że zakalca można jeszcze wykorzystać do Bajaderki :lol:

Dorota

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6240). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1490). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...






Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)