Skocz do zawartości


Zdjęcie

Zakalec


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 czort

czort

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 09.11.2004 - 19:52

Bardzo często(o zgrozo) wychodzi mi zakalec. Może ktoś zna przyczynę. Proszę o rady

r e k l a m a

#2 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 159 postów

Napisano 10.11.2004 - 00:04

sory ..ale podałaś za mało faktów.Przede wszystkim w jakim ciescie?? jaki masz piec ....w jakiej temperaturze pieczesz...napisz cos wiecej to moze coś poradzimy.Pozdrawiam...

#3 czort

czort

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 12.11.2004 - 20:17

Fajnie ,że są ludzie którzy chcą jeszcze pomóc. ostatnio piękne zakalce wyszły mi z zebry i cieście nutella. Piekłam w temperaturze 180 stopni, najpierw pięknie rosło, a później pięknie opadło.

#4 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 159 postów

Napisano 12.11.2004 - 22:58

hm...po pierwsze wkładaj ciasto do nagrzanego piekarnika...po drugie....180 stopni to temp dla biszkoptu wiec jesli ciasto jest z dodatkiem tłuszczu podwyz temp....po trzecie do pół godz nie otwieraj piekarnika...po czwarte ...jesli masz gazowy piec to niestety ciezko w nim upiec ciasto wiec go nie polecam.....Pamietaj że praktyka czyni mistrza...wiec po paru zakalcach sama dojdziesz do tego co robisz żle....powodzenia.....

#5 czort

czort

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 13.11.2004 - 14:20

Dzięki za rady. Wstawiałam zawsze ciasta do ciepłego piekarnika elektrycznego, więc może to temperatura. A co to znaczy wyższa temperatura??

#6 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 159 postów

Napisano 13.11.2004 - 16:52

jesli masz ciasto kruche lub jakies z dodatkiem tłuszczu daj temp 200 stopni.....

#7 Gość_a-s-i-a_*

Gość_a-s-i-a_*
  • Goście

Napisano 26.03.2005 - 23:52

witam, znalazłam ten temat i chciałabym go odkurzyć :? mam podobny problem - zakalec. piekę taka ucieraną babkę juz chyba 5 raz i znów zakalec ;-) co może być przyczyną ? może nie wyciągać ciasta od razu po upieczeniu z piekarnika?? może ktoś ma jakis pomysł jak upiec babke bez zakalca? :D pozdrawiam

#8 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 159 postów

Napisano 31.05.2005 - 23:55

a moze przepis nie taki???a jak inne ciasta???jaki masz piec....wyproboj go na biszkopcie....jak i biszkopt nie wyjdzie to to rzeczywiscie jest problem....odpisz...pozdrawiam

#9 uretan

uretan

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 175 postów
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 08.06.2005 - 18:06

A zakalca Nie niszczcie. Można z niego zrobić pyszną bajaderkę 8)
Przepis pojawił się tu:
http://www.smaczny.p...w...
Flirtuj z szaleństwem

#10 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4746 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 22.08.2005 - 21:33

Witam :lol:

Zgadzam się z Uretanem, że zakalca można jeszcze wykorzystać do Bajaderki :lol:

Dorota

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6400). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1500). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...






Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:26) pamiętam, ze w tamtym roku niektórzy jeszcze w Mikołaja zbierali grzybki
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:26) :D
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:26) ale u nas już dawno nie ma
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:26) wszyscy o o nich zapomnieli
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:27) u nas mrozi już od kilku dniu
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:27) brrr
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:27) chyba idzie zima ;)
@  Dorota : (29 listopad 2014 - 22:23) Dzisiaj andrzejkowy szał :)
@  Dorota : (29 listopad 2014 - 22:24) miłej zabawy dla Wszystkich :)
@  Dorota : (29 listopad 2014 - 22:25) wszystkiego najlepszego dla Andrzejów - dzisiejszych solenizantów :)
@  Magdalena : (10 grudzień 2014 - 18:11) nie rozumiem czemu puskti na takim fajnym forum kulinarnym, gdzie te dziwczyny
@  AnnaK : (13 grudzień 2014 - 22:22) Kobietki, jak z przygotowaniami do Świąt?
@  asienka19873 : (15 grudzień 2014 - 13:42) Piekę jeszcze ostatnią porcję ciasteczek, w sobotę ruszam do polski i dalej zobaczymy na miejscu :))
@  figiel : (15 grudzień 2014 - 18:01) Witam ! i ja dzisiaj piekłam 2 rodzaje ciastek i 2 rodzaje strucli -wszystko na paczkę dla najbliższych , którzy nie mogą być z nami w święta :(
@  Dorota : (20 grudzień 2014 - 02:26) Witam :)
@  Dorota : (20 grudzień 2014 - 02:27) każdy zabiegany, zagląda lecz nie pisze ;)
@  Dorota : (20 grudzień 2014 - 02:29) ja jeszcze kończę sprzątać ;)
@  Dorota : (20 grudzień 2014 - 02:30) jedna część pierniczków upieczona i jeszcze trochę mi pozostało do pieczenia
@  Dorota : (20 grudzień 2014 - 02:30) jutro zabieram się za migdałowe ciasteczka
@  Dorota : (20 grudzień 2014 - 02:31) pozdrawiam :)