Skocz do zawartości


Zdjęcie

Zakalec


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 czort

czort

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 09.11.2004 - 19:52

Bardzo często(o zgrozo) wychodzi mi zakalec. Może ktoś zna przyczynę. Proszę o rady

r e k l a m a

#2 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 159 postów

Napisano 10.11.2004 - 00:04

sory ..ale podałaś za mało faktów.Przede wszystkim w jakim ciescie?? jaki masz piec ....w jakiej temperaturze pieczesz...napisz cos wiecej to moze coś poradzimy.Pozdrawiam...

#3 czort

czort

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 12.11.2004 - 20:17

Fajnie ,że są ludzie którzy chcą jeszcze pomóc. ostatnio piękne zakalce wyszły mi z zebry i cieście nutella. Piekłam w temperaturze 180 stopni, najpierw pięknie rosło, a później pięknie opadło.

#4 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 159 postów

Napisano 12.11.2004 - 22:58

hm...po pierwsze wkładaj ciasto do nagrzanego piekarnika...po drugie....180 stopni to temp dla biszkoptu wiec jesli ciasto jest z dodatkiem tłuszczu podwyz temp....po trzecie do pół godz nie otwieraj piekarnika...po czwarte ...jesli masz gazowy piec to niestety ciezko w nim upiec ciasto wiec go nie polecam.....Pamietaj że praktyka czyni mistrza...wiec po paru zakalcach sama dojdziesz do tego co robisz żle....powodzenia.....

#5 czort

czort

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 13.11.2004 - 14:20

Dzięki za rady. Wstawiałam zawsze ciasta do ciepłego piekarnika elektrycznego, więc może to temperatura. A co to znaczy wyższa temperatura??

#6 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 159 postów

Napisano 13.11.2004 - 16:52

jesli masz ciasto kruche lub jakies z dodatkiem tłuszczu daj temp 200 stopni.....

#7 Gość_a-s-i-a_*

Gość_a-s-i-a_*
  • Goście

Napisano 26.03.2005 - 23:52

witam, znalazłam ten temat i chciałabym go odkurzyć :? mam podobny problem - zakalec. piekę taka ucieraną babkę juz chyba 5 raz i znów zakalec ;-) co może być przyczyną ? może nie wyciągać ciasta od razu po upieczeniu z piekarnika?? może ktoś ma jakis pomysł jak upiec babke bez zakalca? :D pozdrawiam

#8 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 159 postów

Napisano 31.05.2005 - 23:55

a moze przepis nie taki???a jak inne ciasta???jaki masz piec....wyproboj go na biszkopcie....jak i biszkopt nie wyjdzie to to rzeczywiscie jest problem....odpisz...pozdrawiam

#9 uretan

uretan

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 175 postów
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 08.06.2005 - 18:06

A zakalca Nie niszczcie. Można z niego zrobić pyszną bajaderkę 8)
Przepis pojawił się tu:
http://www.smaczny.p...w...
Flirtuj z szaleństwem

#10 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4706 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 22.08.2005 - 21:33

Witam :lol:

Zgadzam się z Uretanem, że zakalca można jeszcze wykorzystać do Bajaderki :lol:

Dorota

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6400). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1500). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...






Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  figiel : (01 październik 2014 - 07:28) hhmmm , przestawiają się daty tzn.na oststnich wpisach sa wcześniejsze daty i czym wyżej tym bliżej aktualnej daty :)
@  figiel : (01 październik 2014 - 07:29) co do grzybów , to narazie nie ma , czekamy :)
@  figiel : (02 październik 2014 - 14:22) witam !
@  AnnaK : (09 październik 2014 - 20:42) U nas jest sucho to i grzybów nie ma, a szkoda, bo dziś było 24stopnie i noc ciepła więc mogłyby rosnąć.
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) Witajcie wieczorową porą :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) oglądał ktoś mecz??
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) mamy kolejne zwycięstwo - pięknie! :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) Miniu mówią o lasach pyrzowickich, że tam są - były grzybki
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) mówiłaś że tam kiedyś zbierałaś ;)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) ja w tym roku na grzybkach nie byłam
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) u nas rosną tez pod modrzewiem maślaczki :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) miłej nocki dla wszystkich :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:23) witam!!! piękne zwycięstwo ...ale też i zobowiązujące :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) co do grzybów , to u nas zaczęły rosnąć prawdziwki i kożlaki ,le jest sucho w lesie , mogłoby popadać
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) miłego dnia wszystkim :)
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) witam ! jestem ciągle wylogowywana , kiedy się zaloguję, mam wiadomość -'nie masz uprawnień do tego' .....
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) może mi ktoś podpowiedzieć co się dzieje ?
@  AlicjaBar : (17 październik 2014 - 11:19) Witam tak sobie czytam o pigwie i pigwowcu ja robie od kilku lat przetwory kroje owoce zasypuje warstwowo owoc cukier jak pusci sok to do butelek a reszte podsmażam jak dżem miksuje blenderem i do słoiczków pychota na chleb
@  figiel : (17 październik 2014 - 12:15) witam ! i znowu jestem za każdym razem wylogowywana :(,jak wchodze na stronę to tylko raz po zalogowaniu
@  iwona99 : (19 październik 2014 - 13:03) witam wszystkich zapraszam na mój blog domowyprzepisy.blogspot.com