Sign in to follow this  
Followers 0

Zakalec

10 posts in this topic

Posted · Report post

Bardzo często(o zgrozo) wychodzi mi zakalec. Może ktoś zna przyczynę. Proszę o rady

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sory ..ale podałaś za mało faktów.Przede wszystkim w jakim ciescie?? jaki masz piec ....w jakiej temperaturze pieczesz...napisz cos wiecej to moze coś poradzimy.Pozdrawiam...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Fajnie ,że są ludzie którzy chcą jeszcze pomóc. ostatnio piękne zakalce wyszły mi z zebry i cieście nutella. Piekłam w temperaturze 180 stopni, najpierw pięknie rosło, a później pięknie opadło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hm...po pierwsze wkładaj ciasto do nagrzanego piekarnika...po drugie....180 stopni to temp dla biszkoptu wiec jesli ciasto jest z dodatkiem tłuszczu podwyz temp....po trzecie do pół godz nie otwieraj piekarnika...po czwarte ...jesli masz gazowy piec to niestety ciezko w nim upiec ciasto wiec go nie polecam.....Pamietaj że praktyka czyni mistrza...wiec po paru zakalcach sama dojdziesz do tego co robisz żle....powodzenia.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dzięki za rady. Wstawiałam zawsze ciasta do ciepłego piekarnika elektrycznego, więc może to temperatura. A co to znaczy wyższa temperatura??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

jesli masz ciasto kruche lub jakies z dodatkiem tłuszczu daj temp 200 stopni.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

witam, znalazłam ten temat i chciałabym go odkurzyć :? mam podobny problem - zakalec. piekę taka ucieraną babkę juz chyba 5 raz i znów zakalec ;-) co może być przyczyną ? może nie wyciągać ciasta od razu po upieczeniu z piekarnika?? może ktoś ma jakis pomysł jak upiec babke bez zakalca? :D pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

a moze przepis nie taki???a jak inne ciasta???jaki masz piec....wyproboj go na biszkopcie....jak i biszkopt nie wyjdzie to to rzeczywiscie jest problem....odpisz...pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Witam :lol:

Zgadzam się z Uretanem, że zakalca można jeszcze wykorzystać do Bajaderki :lol:

Dorota

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.