Sign in to follow this  
Followers 0

Kotleciki Mielone Inaczej

6 posts in this topic

Posted · Report post

Podaję przepis mojej koleżanki z innego forum :lol: • pół kg mięsa mielonego ( najlepsze jest wieprzowo-wołowe) • 4-5 niedużych ziemniaków • 2 cebule • 4 średnie pieczarki • 3 ząbki czosnku • jajko , bułka tarta • po łyżce: majeranku, ziół prowansalskich i bazylii lub innych ziół • sól , pieprz Etapy przygotowania 1. Zakładam że mięso jest juz zmielone Obierz i ugotuj ziemniaki.Gdy będą ugotowane poduś je praską i dodaj do mięsa. 2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na jak najmniejszej ilości oleju , a w międzyczasie pokrój także w drobną kostkę pieczarki.Dodaj je do złotej cebuli i duś razem parę minut ( do odparowania wody) 3. Wymieszaj w misce mięso , ziemniaki , jajko , zioła i cebulę z pieczarkami ( odsącz ją z tłuszczu ).Dodaj posiakany czosnek. Wyrób jednolitą masę , jeśli będzie za rzadka dodaj 2-3 łyżki tartej bułki. 4. Formuj z masy okrągłe kotleciki o średnicy ok.5 cm , otocz każdy w bułce tartej i smaż z obu stron 3-4 minuty. Ja zrobiłam do tego gęsty sos pieczarkowy z duuużą ilością zielonej pietruszki :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

A oto przepis na KARBONATKI, czyli kotleciki z mięsa mielonego i sera - 25 dag mięsa mielonego ( drobiowe, wieprzowe) - 10 dag białego sera ( najlepiej trochę podsuszonego) - 1 jajko - garść siekanej zieleniny - sól - pieprz - starta gałka muszkatołowa - ewentualnie bułka tarta - tłuszcz do smażenia 1. Ser biały zmielić. Wymieszać z mięsem i jajkiem oraz siekaną zieleniną, doprawić do smaku ( gdyby masa okazałaby się zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej). 2. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. :lol: :lol: :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Oczywiście Basiu postaram się przygotować kotleciki według Twojego przepisu. Ciekawi mnie, jak smakują. Mam pytanie: z czym je podawać ? Renata

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Witaj Reniu! Polewasz je sosem,jaki lubisz-ja robiłam wspomniany pieczarkowy,koleżanka,od której mam przepis poleca czosnkowo-jogurtowy,a do tego wieeelka micha surówki (np.z kapusty pekińskiej) :lol: Danie smaczne i sycące,choć ja już muszę zwiększać proporcje-naprawdę tak mojej rodzince smakują Pozdrawiam Cię-napisz,jak wypróbujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dziękuję Basiu! Już wydrukowałam przepis. Przy najbliższej okazji je wykonam a wtedy dam znać, jak smakowały. Papatki :lol: :lol: :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Z sosem pieczarkowym:

post-4529-1254383823_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.