renigliwice

Folia Aluminiowa

17 postów w tym temacie

Błyszcząca strona folii chroni przed ciepłem, natomiast matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy upiec coś szybko, to należy zawinąć danie, tak by matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, żeby był jeszcze ciepły po półgodzinie, wtedy musimy zawinąć go błyszczącą stroną na zewnątrz. :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dzięki Ci dobra kobieto !!! Zawsze miałam z tym problem i nigdy nie wiedziałam jak zawinąć Nareszcie wszystko jasne, a przecież takie informacje powinny być zamieszczone na opakowaniu :) Prawda? Jeszcze raz gorąco dziękuję i pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A czy z papierem do pieczenia jest tak samo?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Papier do pieczenia nie ma takich właściwości, co folia aluminowa, nie mniej jest bardzo przydatny przy wypiekach, szczególnie biszkoptu czy innych delikatnych ciast. Często go używam . Renata :razz: :razz: ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No ja też tylko do pieczenia ciast go używam, ale mam często dylemat którą stroną do blaszki bo strony trochę się różnią. :razz: Marzanna

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Myślę, że jest to bez znaczenia. Wiem tylko, że papier, jeżeli tylko się da, można używać parokrotnie. Renata

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Renatko, dzięki Ci za tą "folię aluminiową", różnice oczywiście widziałam, ale jakoś wcześniej nie doszłam do tego, że ma ona różne właściwości. Teraz już jestem oświecona :razz: Pa, Ju.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

to ja dodam coś od siebie...nie powinno sie owijać w folie aluminiową pomidorów i cytryn, najlepiej unikać takiego połaczenia, ponieważ kwasy zawarte w tych owocach/pomidor to owoc/ mogą wejść w reakcję z metalem a to może popsuć smak potrawy pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Bardzo cenna uwaga ;-) Pozdrawiam, Jusytna.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja dodam coś od siebie często piekę na papierze szczególnie ciasteczka :( ostatnio zakupiłam papier JANA i co zauważyłam że on jest inny od tego co miałam bo OBUSTRONNIE POWLEKANY :grin: więc przy nim nie ma problemu na którą stronę damy. :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

RENIU - jesteś nieoceniona! Ja zawsze z folią aluminiowa robiłam na odwrót. :mrgreen: Dobrze,że istnieje coś takiego jak internet i forum smaczny... :grin: Pozdrawiam Ewa.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Drogie panie, Poszukując informacji na temat folii aluminiowej spostrzegłem, że tekst:

"Błyszcząca strona folii chroni przed ciepłem, natomiast matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy upiec coś szybko, to należy zawinąć danie, tak by matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, żeby był jeszcze ciepły po półgodzinie, wtedy musimy zawinąć go błyszczącą stroną na zewnątrz"

powielany jest na każdej właściwie stronie zajmującej się kulinariami.

Jeśli chcemy upiec coś szybko to tak jak jest napisane matową stroną na zewnątrz gdyż ta lepiej przewodzi ciepło. W momencie gdy chcemy coś zaizolować by było ciepłe przez dłuższy czas to również matową stroną na zewnątrz, wtedy strona błyszcząca jest wewnątrz i tak jak napisane jest powyżej "chroni przed ciepłem" czyli go nie przepuszcza a o to nam chodzi prawda?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Moje Drogie i Drodzy. Legenda o różnych właściwościach poszczególnych stron folii aluminiowej to chyba największa kulinarna bzdura w historii cywilizacji. Folia jest produkowana w procesie walcowania, czyli przeciągania między dwoma wałkami. Z racji że na samym końcu jest już za cienka składa się ją podwójnie. Strona, która stykała się z walcem jest błyszcząca, a ta która stykała się z drugą folią - matowa. Nie wpływa to w żaden sposób na jej własności, a zwłaszcza na izolację cieplną.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Folia aluminiowa to niezbędny dodatek w każdej kuchni. Dzięki niej mamy możliwosc utrzymania ciepła podczas pieczenia i nie tylko. Folia znajduje wiele zastosowań.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.