Skocz do zawartości


Zdjęcie

Folia Aluminiowa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 798 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 16.01.2007 - 10:03

Błyszcząca strona folii chroni przed ciepłem, natomiast matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy upiec coś szybko, to należy zawinąć danie, tak by matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, żeby był jeszcze ciepły po półgodzinie, wtedy musimy zawinąć go błyszczącą stroną na zewnątrz. :)

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


r e k l a m a

#2 Katarzyna

Katarzyna

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1602 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano 16.01.2007 - 17:28

Dzięki Ci dobra kobieto !!! Zawsze miałam z tym problem i nigdy nie wiedziałam jak zawinąć Nareszcie wszystko jasne, a przecież takie informacje powinny być zamieszczone na opakowaniu :) Prawda? Jeszcze raz gorąco dziękuję i pozdrawiam
Dołączona grafika

#3 Marra

Marra

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 269 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Podkarpackie

Napisano 05.02.2007 - 00:57

A czy z papierem do pieczenia jest tak samo?
Pozdrowionka !!!

#4 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 798 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 05.02.2007 - 19:11

Papier do pieczenia nie ma takich właściwości, co folia aluminowa, nie mniej jest bardzo przydatny przy wypiekach, szczególnie biszkoptu czy innych delikatnych ciast. Często go używam . Renata :razz: :razz: ;)

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#5 Marra

Marra

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 269 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Podkarpackie

Napisano 06.02.2007 - 14:49

No ja też tylko do pieczenia ciast go używam, ale mam często dylemat którą stroną do blaszki bo strony trochę się różnią. :razz: Marzanna
Pozdrowionka !!!

#6 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 798 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 06.02.2007 - 15:08

Myślę, że jest to bez znaczenia. Wiem tylko, że papier, jeżeli tylko się da, można używać parokrotnie. Renata

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#7 JustynaZ

JustynaZ

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 141 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Bochnia
  • Zainteresowania:Film, kwiaty i przede wszystkim książki.

Napisano 06.02.2007 - 16:35

Renatko, dzięki Ci za tą "folię aluminiową", różnice oczywiście widziałam, ale jakoś wcześniej nie doszłam do tego, że ma ona różne właściwości. Teraz już jestem oświecona :razz: Pa, Ju.

#8 DeLarge

DeLarge

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 665 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska Centralna

Napisano 09.02.2007 - 12:26

to ja dodam coś od siebie...nie powinno sie owijać w folie aluminiową pomidorów i cytryn, najlepiej unikać takiego połaczenia, ponieważ kwasy zawarte w tych owocach/pomidor to owoc/ mogą wejść w reakcję z metalem a to może popsuć smak potrawy pozdrawiam

#9 JustynaZ

JustynaZ

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 141 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Bochnia
  • Zainteresowania:Film, kwiaty i przede wszystkim książki.

Napisano 09.02.2007 - 12:31

Bardzo cenna uwaga ;-) Pozdrawiam, Jusytna.

#10 Justyna.K

Justyna.K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 916 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŚWIĘTOCHŁOWICE

Napisano 11.02.2007 - 23:30

Ja dodam coś od siebie często piekę na papierze szczególnie ciasteczka :( ostatnio zakupiłam papier JANA i co zauważyłam że on jest inny od tego co miałam bo OBUSTRONNIE POWLEKANY :grin: więc przy nim nie ma problemu na którą stronę damy. :)
Dołączona grafika

#11 EWA1992

EWA1992

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 330 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŁÓDZKIE

Napisano 20.03.2007 - 18:12

RENIU - jesteś nieoceniona! Ja zawsze z folią aluminiowa robiłam na odwrót. :mrgreen: Dobrze,że istnieje coś takiego jak internet i forum smaczny... :grin: Pozdrawiam Ewa.

#12 Gość_Omer_*

Gość_Omer_*
  • Goście

Napisano 21.04.2009 - 10:13

Drogie panie, Poszukując informacji na temat folii aluminiowej spostrzegłem, że tekst:
"Błyszcząca strona folii chroni przed ciepłem, natomiast matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy upiec coś szybko, to należy zawinąć danie, tak by matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, żeby był jeszcze ciepły po półgodzinie, wtedy musimy zawinąć go błyszczącą stroną na zewnątrz"
powielany jest na każdej właściwie stronie zajmującej się kulinariami.

Jeśli chcemy upiec coś szybko to tak jak jest napisane matową stroną na zewnątrz gdyż ta lepiej przewodzi ciepło. W momencie gdy chcemy coś zaizolować by było ciepłe przez dłuższy czas to również matową stroną na zewnątrz, wtedy strona błyszcząca jest wewnątrz i tak jak napisane jest powyżej "chroni przed ciepłem" czyli go nie przepuszcza a o to nam chodzi prawda?

#13 Gość_tsadee_*

Gość_tsadee_*
  • Goście

Napisano 23.09.2010 - 16:37

Moje Drogie i Drodzy. Legenda o różnych właściwościach poszczególnych stron folii aluminiowej to chyba największa kulinarna bzdura w historii cywilizacji. Folia jest produkowana w procesie walcowania, czyli przeciągania między dwoma wałkami. Z racji że na samym końcu jest już za cienka składa się ją podwójnie. Strona, która stykała się z walcem jest błyszcząca, a ta która stykała się z drugą folią - matowa. Nie wpływa to w żaden sposób na jej własności, a zwłaszcza na izolację cieplną.

#14 VipDelikatesy

VipDelikatesy

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 20 postów

Napisano 09.12.2010 - 13:14

Folia aluminiowa to niezbędny dodatek w każdej kuchni. Dzięki niej mamy możliwosc utrzymania ciepła podczas pieczenia i nie tylko. Folia znajduje wiele zastosowań.

#15 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3434 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 10.12.2010 - 20:11

Zgadza się.Ja np.jak wiem,że moi domownicy będą sobie sami coś pichcić to wykładam nią kuchenkę gazową i potem nie mam szorowania tylko sobie folie wymienię. :(




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  figiel : (01 październik 2014 - 07:28) hhmmm , przestawiają się daty tzn.na oststnich wpisach sa wcześniejsze daty i czym wyżej tym bliżej aktualnej daty :)
@  figiel : (01 październik 2014 - 07:29) co do grzybów , to narazie nie ma , czekamy :)
@  figiel : (02 październik 2014 - 14:22) witam !
@  AnnaK : (09 październik 2014 - 20:42) U nas jest sucho to i grzybów nie ma, a szkoda, bo dziś było 24stopnie i noc ciepła więc mogłyby rosnąć.
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) Witajcie wieczorową porą :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) oglądał ktoś mecz??
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) mamy kolejne zwycięstwo - pięknie! :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) Miniu mówią o lasach pyrzowickich, że tam są - były grzybki
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) mówiłaś że tam kiedyś zbierałaś ;)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) ja w tym roku na grzybkach nie byłam
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) u nas rosną tez pod modrzewiem maślaczki :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) miłej nocki dla wszystkich :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:23) witam!!! piękne zwycięstwo ...ale też i zobowiązujące :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) co do grzybów , to u nas zaczęły rosnąć prawdziwki i kożlaki ,le jest sucho w lesie , mogłoby popadać
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) miłego dnia wszystkim :)
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) witam ! jestem ciągle wylogowywana , kiedy się zaloguję, mam wiadomość -'nie masz uprawnień do tego' .....
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) może mi ktoś podpowiedzieć co się dzieje ?
@  AlicjaBar : (17 październik 2014 - 11:19) Witam tak sobie czytam o pigwie i pigwowcu ja robie od kilku lat przetwory kroje owoce zasypuje warstwowo owoc cukier jak pusci sok to do butelek a reszte podsmażam jak dżem miksuje blenderem i do słoiczków pychota na chleb
@  figiel : (17 październik 2014 - 12:15) witam ! i znowu jestem za każdym razem wylogowywana :(,jak wchodze na stronę to tylko raz po zalogowaniu
@  iwona99 : (19 październik 2014 - 13:03) witam wszystkich zapraszam na mój blog domowyprzepisy.blogspot.com