Sign in to follow this  
Followers 0

Folia Aluminiowa

17 posts in this topic

Posted · Report post

Błyszcząca strona folii chroni przed ciepłem, natomiast matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy upiec coś szybko, to należy zawinąć danie, tak by matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, żeby był jeszcze ciepły po półgodzinie, wtedy musimy zawinąć go błyszczącą stroną na zewnątrz. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dzięki Ci dobra kobieto !!! Zawsze miałam z tym problem i nigdy nie wiedziałam jak zawinąć Nareszcie wszystko jasne, a przecież takie informacje powinny być zamieszczone na opakowaniu :) Prawda? Jeszcze raz gorąco dziękuję i pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

A czy z papierem do pieczenia jest tak samo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Papier do pieczenia nie ma takich właściwości, co folia aluminowa, nie mniej jest bardzo przydatny przy wypiekach, szczególnie biszkoptu czy innych delikatnych ciast. Często go używam . Renata :razz: :razz: ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

No ja też tylko do pieczenia ciast go używam, ale mam często dylemat którą stroną do blaszki bo strony trochę się różnią. :razz: Marzanna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Myślę, że jest to bez znaczenia. Wiem tylko, że papier, jeżeli tylko się da, można używać parokrotnie. Renata

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Renatko, dzięki Ci za tą "folię aluminiową", różnice oczywiście widziałam, ale jakoś wcześniej nie doszłam do tego, że ma ona różne właściwości. Teraz już jestem oświecona :razz: Pa, Ju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

to ja dodam coś od siebie...nie powinno sie owijać w folie aluminiową pomidorów i cytryn, najlepiej unikać takiego połaczenia, ponieważ kwasy zawarte w tych owocach/pomidor to owoc/ mogą wejść w reakcję z metalem a to może popsuć smak potrawy pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bardzo cenna uwaga ;-) Pozdrawiam, Jusytna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja dodam coś od siebie często piekę na papierze szczególnie ciasteczka :( ostatnio zakupiłam papier JANA i co zauważyłam że on jest inny od tego co miałam bo OBUSTRONNIE POWLEKANY :grin: więc przy nim nie ma problemu na którą stronę damy. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

RENIU - jesteś nieoceniona! Ja zawsze z folią aluminiowa robiłam na odwrót. :mrgreen: Dobrze,że istnieje coś takiego jak internet i forum smaczny... :grin: Pozdrawiam Ewa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Drogie panie, Poszukując informacji na temat folii aluminiowej spostrzegłem, że tekst:

"Błyszcząca strona folii chroni przed ciepłem, natomiast matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy upiec coś szybko, to należy zawinąć danie, tak by matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, żeby był jeszcze ciepły po półgodzinie, wtedy musimy zawinąć go błyszczącą stroną na zewnątrz"

powielany jest na każdej właściwie stronie zajmującej się kulinariami.

Jeśli chcemy upiec coś szybko to tak jak jest napisane matową stroną na zewnątrz gdyż ta lepiej przewodzi ciepło. W momencie gdy chcemy coś zaizolować by było ciepłe przez dłuższy czas to również matową stroną na zewnątrz, wtedy strona błyszcząca jest wewnątrz i tak jak napisane jest powyżej "chroni przed ciepłem" czyli go nie przepuszcza a o to nam chodzi prawda?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Moje Drogie i Drodzy. Legenda o różnych właściwościach poszczególnych stron folii aluminiowej to chyba największa kulinarna bzdura w historii cywilizacji. Folia jest produkowana w procesie walcowania, czyli przeciągania między dwoma wałkami. Z racji że na samym końcu jest już za cienka składa się ją podwójnie. Strona, która stykała się z walcem jest błyszcząca, a ta która stykała się z drugą folią - matowa. Nie wpływa to w żaden sposób na jej własności, a zwłaszcza na izolację cieplną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Folia aluminiowa to niezbędny dodatek w każdej kuchni. Dzięki niej mamy możliwosc utrzymania ciepła podczas pieczenia i nie tylko. Folia znajduje wiele zastosowań.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Zgadza się.Ja np.jak wiem,że moi domownicy będą sobie sami coś pichcić to wykładam nią kuchenkę gazową i potem nie mam szorowania tylko sobie folie wymienię. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dokładnie tak,ja robie bardzo podobnie,wtedy folia zatrzymuje każdy odprysk i piekarnik pozostaje czysty. jest ona po prostu bardzo wielofunkcyjna,lubię też pakowac w nią kanapki dzieciom do szkoły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Folię aluminiową możemy również zastosować gdy pieczemy ciasto. Zdarza się, że z góry jest już dobrze wypieczone, ale niestety w środku jeszcze nie, więc wystarczy położyć na górę ciasta taką folię i wtedy jest pewność, że się nie przypiecze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.