Skocz do zawartości


Zdjęcie

Folia Aluminiowa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 798 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 16.01.2007 - 10:03

Błyszcząca strona folii chroni przed ciepłem, natomiast matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy upiec coś szybko, to należy zawinąć danie, tak by matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, żeby był jeszcze ciepły po półgodzinie, wtedy musimy zawinąć go błyszczącą stroną na zewnątrz. :)

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#2 Katarzyna

Katarzyna

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1602 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano 16.01.2007 - 17:28

Dzięki Ci dobra kobieto !!! Zawsze miałam z tym problem i nigdy nie wiedziałam jak zawinąć Nareszcie wszystko jasne, a przecież takie informacje powinny być zamieszczone na opakowaniu :) Prawda? Jeszcze raz gorąco dziękuję i pozdrawiam
Dołączona grafika

#3 Marra

Marra

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 269 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Podkarpackie

Napisano 05.02.2007 - 00:57

A czy z papierem do pieczenia jest tak samo?
Pozdrowionka !!!

#4 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 798 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 05.02.2007 - 19:11

Papier do pieczenia nie ma takich właściwości, co folia aluminowa, nie mniej jest bardzo przydatny przy wypiekach, szczególnie biszkoptu czy innych delikatnych ciast. Często go używam . Renata :razz: :razz: ;)

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#5 Marra

Marra

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 269 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Podkarpackie

Napisano 06.02.2007 - 14:49

No ja też tylko do pieczenia ciast go używam, ale mam często dylemat którą stroną do blaszki bo strony trochę się różnią. :razz: Marzanna
Pozdrowionka !!!

#6 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 798 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 06.02.2007 - 15:08

Myślę, że jest to bez znaczenia. Wiem tylko, że papier, jeżeli tylko się da, można używać parokrotnie. Renata

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#7 JustynaZ

JustynaZ

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 141 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Bochnia
  • Zainteresowania:Film, kwiaty i przede wszystkim książki.

Napisano 06.02.2007 - 16:35

Renatko, dzięki Ci za tą "folię aluminiową", różnice oczywiście widziałam, ale jakoś wcześniej nie doszłam do tego, że ma ona różne właściwości. Teraz już jestem oświecona :razz: Pa, Ju.

#8 DeLarge

DeLarge

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 665 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska Centralna

Napisano 09.02.2007 - 12:26

to ja dodam coś od siebie...nie powinno sie owijać w folie aluminiową pomidorów i cytryn, najlepiej unikać takiego połaczenia, ponieważ kwasy zawarte w tych owocach/pomidor to owoc/ mogą wejść w reakcję z metalem a to może popsuć smak potrawy pozdrawiam

#9 JustynaZ

JustynaZ

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 141 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Bochnia
  • Zainteresowania:Film, kwiaty i przede wszystkim książki.

Napisano 09.02.2007 - 12:31

Bardzo cenna uwaga ;-) Pozdrawiam, Jusytna.

#10 Justyna.K

Justyna.K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 916 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŚWIĘTOCHŁOWICE

Napisano 11.02.2007 - 23:30

Ja dodam coś od siebie często piekę na papierze szczególnie ciasteczka :( ostatnio zakupiłam papier JANA i co zauważyłam że on jest inny od tego co miałam bo OBUSTRONNIE POWLEKANY :grin: więc przy nim nie ma problemu na którą stronę damy. :)
Dołączona grafika

#11 EWA1992

EWA1992

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 330 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŁÓDZKIE

Napisano 20.03.2007 - 18:12

RENIU - jesteś nieoceniona! Ja zawsze z folią aluminiowa robiłam na odwrót. :mrgreen: Dobrze,że istnieje coś takiego jak internet i forum smaczny... :grin: Pozdrawiam Ewa.

#12 Gość_Omer_*

Gość_Omer_*
  • Goście

Napisano 21.04.2009 - 10:13

Drogie panie, Poszukując informacji na temat folii aluminiowej spostrzegłem, że tekst:
"Błyszcząca strona folii chroni przed ciepłem, natomiast matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy upiec coś szybko, to należy zawinąć danie, tak by matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, żeby był jeszcze ciepły po półgodzinie, wtedy musimy zawinąć go błyszczącą stroną na zewnątrz"
powielany jest na każdej właściwie stronie zajmującej się kulinariami.

Jeśli chcemy upiec coś szybko to tak jak jest napisane matową stroną na zewnątrz gdyż ta lepiej przewodzi ciepło. W momencie gdy chcemy coś zaizolować by było ciepłe przez dłuższy czas to również matową stroną na zewnątrz, wtedy strona błyszcząca jest wewnątrz i tak jak napisane jest powyżej "chroni przed ciepłem" czyli go nie przepuszcza a o to nam chodzi prawda?

#13 Gość_tsadee_*

Gość_tsadee_*
  • Goście

Napisano 23.09.2010 - 16:37

Moje Drogie i Drodzy. Legenda o różnych właściwościach poszczególnych stron folii aluminiowej to chyba największa kulinarna bzdura w historii cywilizacji. Folia jest produkowana w procesie walcowania, czyli przeciągania między dwoma wałkami. Z racji że na samym końcu jest już za cienka składa się ją podwójnie. Strona, która stykała się z walcem jest błyszcząca, a ta która stykała się z drugą folią - matowa. Nie wpływa to w żaden sposób na jej własności, a zwłaszcza na izolację cieplną.

#14 VipDelikatesy

VipDelikatesy

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 20 postów

Napisano 09.12.2010 - 13:14

Folia aluminiowa to niezbędny dodatek w każdej kuchni. Dzięki niej mamy możliwosc utrzymania ciepła podczas pieczenia i nie tylko. Folia znajduje wiele zastosowań.

#15 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3438 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 10.12.2010 - 20:11

Zgadza się.Ja np.jak wiem,że moi domownicy będą sobie sami coś pichcić to wykładam nią kuchenkę gazową i potem nie mam szorowania tylko sobie folie wymienię. :(




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (08 lipiec 2015 - 23:20)

boję się takich burz

@  Dorota : (08 lipiec 2015 - 23:22)

skutki takich burz z wichurami ostatniej nocy są przerażające...

@  figiel : (12 lipiec 2015 - 21:41)

Witam ! szukam przepisu na dżem z czereśni . Był tu kiedyś ,ale nie mogę odszukać .

@  figiel : (12 lipiec 2015 - 21:43)

:rolleyes:

@  Dorota : (12 lipiec 2015 - 23:44)

Witaj wieczorową porą :)

@  Dorota : (12 lipiec 2015 - 23:44)

znalazłam dwa przepisy na forum

@  Dorota : (12 lipiec 2015 - 23:44)

podam linki:

@  Dorota : (12 lipiec 2015 - 23:44)

http://www.smaczny.pl/forum/topic/10644-szukam-przepisu-na-dżem-z-czereśni/?hl=czereśnie#entry126810

@  Dorota : (12 lipiec 2015 - 23:44)

http://www.smaczny.pl/forum/topic/10648-dżem-czereśniowy/?hl=czereśnie

@  Dorota : (12 lipiec 2015 - 23:45)

nie wiem czy o te chodziło Figielku? ;)

@  Dorota : (12 lipiec 2015 - 23:46)

pozdrawiam i spokojnej nocki życzę :)

@  figiel : (13 lipiec 2015 - 08:21)

Witam ! dziękuję Dorotko , chodziło mi o ten drugi przepis :)

@  figiel : (13 lipiec 2015 - 08:22)

:smile: miłego poniedziałku !

@  Dorota : (18 lipiec 2015 - 23:48)

Witaj Figielku :)

@  Dorota : (18 lipiec 2015 - 23:49)

cieszę się, że mogłam pomóc

@  Dorota : (18 lipiec 2015 - 23:49)

udanej i słodkiej produkcji :)

@  Dorota : (18 lipiec 2015 - 23:50)

pozdrawiam i spokojnego weekendu życzę - bez burz...

@  Dorota : (18 lipiec 2015 - 23:50)

:)

@  Dorota : (27 lipiec 2015 - 23:41)

No i znowu lato nam się gdzieś zapodziało....

@  Dorota : (27 lipiec 2015 - 23:42)

a było już tak pięknie :smile: