Chleb Z Automatu

140 posts in this topic

Posted · Report post

Mam automat do pieczenia chleba.Jeden upiklam z mieszanki gotowej,wyszedl bardzo dobry,ale chcalabym pic na codzen.Prosze was o przepiy,bo te gotowe mieszanki sa bardzo proste,ale drogie.Moze ktos z was ma doswiadczenie w wypiekaniu chleba,to prosze sie ze mna podzelic.Chodzi mi o dokladne przepisy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Będę mogła Ci pomóc Elusiu, ale dzisiaj nie mam już czasu ( dużo pisania ). Piekę chleb z automatu już 2 lata. Przepis mam świetny, wypróbowany, zawsze wychodzi. Chleb jest bardzo smaczny , o niebo lepszy niż ten ze sklepu. Może jutro, jak znajdę więcej czasu, to napiszę. Pozdrawiam Cię serdecznie. Renata ;) :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

http://www.gotowanie.wkl.pl/artykul.php?id=3

Cześć dziewczyny.

Też interesuje mnie ta maszyna do chleba,poczytałam trochę w necie na ten temat,ale nie ma to jak Wasze własne doświadczenia.

Jak sprawdza się pieczenie chleba na codzień i ile kosztuje upieczony własnoręcznie chlebuś?

RENIU-rozumiem,ze pieczesz chleb od dłuższego czasu,czy pieczesz też ciasta w tym automacie?

Na co powinno się zwracać uwagę przy zakupie tego urządzenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

reniu a czy iekłas z mąki z pełnego przemiału? wiesz..nieoczyszczonej? kurcze taka mąka jest zdrowa no i oczywiscie dietetyczna.... własnie jestem na etapie oglądania tych maszyn,i sie nakrecilam.jest kołomnie sklep gdzie sprzet agd jest sprowadzany znniemiec-nie ma na niego gwarancjii ale jest o połowe tańszy..np taka maszyna ksoztuje 50zl.a toster 18zł :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Witam ! Blisko mojej miejscowości, bo w Zabrzu jest hurtownia . Tam zaopatruję się w makę, niestety nie ma w niej maki z pełnego przemiału. Jednak taki chleb i tak jest zdrowszy , niż ten ze sklepu. Przede wszystkim nie używam żadnych spulchniaczy, dodaję otręby, siemię lniane, płatki owsiane, jęczmienne. Chleb piekę na zakwasie z maki razowej, itd. Zachęcam do kupna, bo naprawdę warto. Piekę chleb codziennie , w miarę potrzeby. Nic mi się nie marnuje. A jak smakuje... Czy zachęciłam Was choć troszeczkę? C.D.N :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Reniii jezuuu bo zwariuje za chwilke :razz: a ja mam na śniadanie chrupkie pieczywo a ty mi o takim chlebku1 ty kusicielko :razz: hihihi ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Pewnie że nas zachęciłaś,i to jak! Ile trwa takie przygotowanie chleba razem z pieczeniem? Czekamy na CDN.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Po wrzuceniu wszystkich składników do foremki całość włacznie z wyrabianiem ciasta i jego upieczeniem trwa 3 godziny. W połowie pieczenia tylko, kiedy zegar na maszynce pokazuje 1,30 zwilżam górę woda lub mlekiem i posypuję np. makiem, sezamem ,itd. Dodam tylko, że wychodzi mi chleb o wadze ok. 1 kg. Obliczaliśmy z mężem koszty upieczenia takiego chleba, włacznie z zużyciem pradu - jest o wiele tańszy niż kupiony w sklepie. Pa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

No proszę,nie dość ze tańszy to jeszcze zdrowszy i o smaku jaki tylko zechcemy. Niedlugo to te wszystkie urządzenia będę ustawiać chyba na szafie bo miejsca w kuchni nie przybywa a wszystko chciałoby się mieć.Już chodzę za kombiwarem a jeszcze ta maszyna do chlebka tak mnie kusi że chyba mnie skusi. Pozdrowionka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Mam maszynę ze 2 lata.AFK 3 kupiona na allegro.Tansze sa np w promocji w Makro i maja gwarancję.Programy mają wszystkie podobne i czasy pieczenia.Powinna mieć 2 mieszadła i prostokatną /podluzna/formę do pieczenia.Piekłam chleby najpierw w automacie na drozdzach potem wyrabialam tylko w maszynie /jest pr.do samego wyrabiania/ a piekłam w piekarniku-duzo lepsze.Teraz piekę chleby na zakwasie i piekę w tzw garnku glinianym w piekarniku.Proporcjr na chleb:Na spód 330 ml wody lepiej maslanki 1 łyzka cukru. 12g drozdzy,500g maki/tu mieszam np 400g bialej chlebowej np typ 650 z Lidla.biedronki/100g razowej zytniej lub graham 1800,1 łyzeczka soli ze 2 garsci przecisniętych przez praskę ugotowanych ziemniaków/z obiadu/ lub łyzka oliwy.Po sygnale dodać np garść słonecznika lub posiekanych pestek dyni lub siemnienia lnianego/czasami mielę/.Jak nie masz graham mozna dodać otręby pszenne.Z ciasta ma zrobić się latająca po mieszadłach kula.W razie potrzeby dodać mąki lub jezeli za lużne to ciepłej wody-ciutkę.W maszynie wyrabiam bułki drozdzówki,faworki piekę drozdzówkę-szybko i smacznie.Ciasto na pizze i pierogi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

a ja z ciekawości znalazłam w necie taką wypowiedź i przy okazji przepisy może się przydadzą ;)

Maciej Kuroń

.

Dołączył: 02 Cze 2005

Posty: 881

Skąd: Izabelin k. Warszawy

Wysłany: Pon Cze 13, 2005 10:45 am Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Różnie:

- piekę sam na zakwasie, kiedyś spróbowałem na zwykłym żurku i też wyszedł dobry

- kupuję w zaprzyjaźnionej piekarni, ostatnio kupiłem w Supraślu dużą ilosć litewskiego chleba, takiego prawdziwego, ciemnego, aż ciemnobrązowego z ziarnami, a w drugim wariancie z miodem

- przez jakiś czas miałem maszynę Panasonica w domu i wtedy programowałem sobie pieczenie chleba na rano, ale ja mam liczną rodzinę i kilogramowy bochenek nie starczał nam nawet na śniadanie:(

Kiedy tylko mogę staram się kupować chleb robiony według staropolskich receptur, czyli na zakwasie, z grubo mielonej mąki żytniej lub z mąki orkiszowej. Okazuje się, że ten nasz chleb codzienny, powszedni, element naszego życia i stołu jest przedmiotem westchnień cudzoziemców, którzy się z nim spotkali. Zarówno dyplomatów, artystów, jak i koneserów sztuki kulinarnej. Od Madeleine Albright po Micka Jaggera i Jeremy Ironsa. Co tu dużo mówić, odkąd przywędrował do Polski, minęły całe wieki, a polski chleb przetrwał mody kulinarne i wytrzymał konkurencję z wszelkimi nowinkami. Paradoksalnie ostatnich kilkadziesiąt lat komunizmu, przyczyniło się do kultywowania i zachowania tradycyjnych receptur, z uwagi na to, że nie mogliśmy korzystać z nowoczesnych technologii. Polski chleb uważany jest za szczególnie zdrowy, i nadzwyczaj smaczny. Uważa się wręcz, że polski chleb można upiec tylko z polskich składników i według polskich receptur. Mało tego, po naszym wejściu do Europy może on się stać takim wyróżnikiem polskiej kuchni, jak pizza i spaghetti dla Włochów, czy oliwki dla Greków.

Chleb wiejski na zakwasie 1 kg mąki żytniej (ok. 6 szklanki)

500 g mąki pszennej

500 ml serwatki lub zakwasu

250 ml mleka

1 łyżka miodu

pół łyżki soli

kminek, czarnuszka,

odrobina ziarna sezamowego lub otrąb,

Mąkę przesiewamy kilka razy, aby nabrała pulchności. Dodajemy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy i wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta (można użyć malaksera). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na posypaną mąką stolnicę na ok. 2 godziny. Formujemy bochenki, które wkładamy do posmarowanych tłuszczem form. Na dno możemy wsypać odrobinę sezamu lub otrąb. Formy z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Wkładamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Gdy się zrumieni i wyrośnie, zmniejszamy temperaturę do 100şC i pieczemy jeszcze ok. 60–80 minut.

Zakwas

300 g mąki żytniej

kawałek skórki razowego chleba

500 ml przegotowanej wody

Do kamiennego lub szklanego garnka wsypujemy mąkę, skórkę razowego chleba i zalewamy wodą. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 3–4 dni. Po przelaniu do butelki i szczelnym zamknięciu, możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Smacznego :razz:

_________________

Maciej Kuroń

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

dalsze przepisy pana KURONIA Maciej Kuroń . Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 881 Skąd: Izabelin k. Warszawy Wysłany: Pon Cze 13, 2005 11:59 am Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- Pszenny? Już się robi! Z tym, że jest to przepis na chleb na drożdżach, co znacznie przyspiesza proces produkcji, ale nie jest do końca zgodne ze starymi recepturami ;) Taki sam chleb możemy zrobić bez drożdży, za to na zakwasie, a zamiast otrąb użyć ziaren słonecznika. Chleb pszenny z otrębami 1,5 kg mąki pszennej (ok. 9 szklanek) 150 g otrąb 500 ml serwatki lub zakwasu 250 ml mleka 30 g drożdży 1 łyżka miodu lub cukru pół łyżki soli ziarno sezamowe, czarnuszka Mąkę przesiewamy kilka razy, aby nabrała pulchności. Drożdże rozczyniamy ciepłym mlekiem, dodajemy miód lub cukier i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę łączymy z rozczynem i pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na posypaną mąką stolnicę na ok. godzinę. Formujemy bochenki, które wkładamy do posmarowanych tłuszczem form. Na dno możemy wsypać odrobinę sezamu lub otrąb. Formy z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Wkładamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. By skórka była chrupka i gruba, wierzch smarujemy co jakiś czas wrzącą wodą. Gdy się zrumieni i wyrośnie, zmniejszamy temperaturę do 100ºC i pieczemy jeszcze przez 60–80 minut. Polecam też bułeczki maślane. Pyszne sa świeże z masłem i konfitura! Bułeczki maślane 1 kg mąki (ok. 6 szklanek) 30 g drożdży 250 ml mleka 2 jaja 80 g masła 80-100 g cukru szczypta soli kruszonka, mak, ziarna sezamu itp. – do wyboru 1 jajo 2 łyżki mleka Rozcieramy drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dolewamy 125 ml letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy kilka razy, aby nabrała pulchności, dodajemy szczyptę soli, a następnie jaja utarte z cukrem na puszystą masę, stopione letnie masło, podrośnięty rozczyn i resztę letniego mleka. Masę dokładnie wyrabiamy i gdy ciasto odstaje od ręki, przykrywamy je czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Czekamy aż podwoi swoją objętość. Wtedy je ponownie krótko wyrabiamy. Blachę smarujemy masłem. Z ciasta formujemy kulki o średnicy ok. 5 cm i układamy na blasze w odległości co najmniej 10 cm od siebie. Bułeczki pozostawiamy na chwilę do podrośnięcia, po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem, mlekiem i posypujemy sezamem, makiem, grubym cukrem, kruszonką lub pozostawiamy nie posypane. Bułeczki pieczemy przez 20–25 minut w temperaturze 200ºC. Serdecznie pozdrawiam :razz: _________________ Maciej Kuroń

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Podaję przepis na chleb pszenno-żytni : 350 ml wody 1 łyżka cukru ( 1 duża płaska miarka- powinna być w wyposażeniu) 2 łyżeczki soli ( 2 małe płaskie miarki ) 1 łyżka otrąb pszennych + dodatkowo łyżka wody 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka płatków owsianych 1, 5 łyżki oleju 100 g zakwasu 540 g mąki- ja używam pół na pół mąkę pszenną - typ 750 i mąkę żytnią- typ 720 ( kupuję je w hurtowni ) 10 g drożdży świeżych W takiej kolejności, jak podałam należy dawać składniki do pojemnika. To ważne. Składniki muszą być dokładnie odważone, nie można dawać "na oko". Dobrze by było zakupić dokładną wagę kuchenną elektroniczną. Po wsypaniu wymieszanej mąki na wierzch wkruszyć drożdże i włączyć program na 3 godziny. Kiedy na zegarze pojawi się czas 1,5 do końca posypuję ciasto, np. makiem, sezamem, itd. Nie można otwierać klapy maszynki podczas pieczenia ciasta, można to robić tylko wtedy, gdy maszyna wyrabia ciasto. Wyrabia ciasto 2 razy, podczas drugiego wyrabiania można dodać łyżkę, dwie słoneczniku, dyni , wcześniej uprażonego na suchej patelni. Sygnał dźwiękowy informuje , że chleb jest już upieczony. Upeczony chleb wyłożyć na kratkę, by dobrze odparował. Smacznego!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Mam maszynę ze 2 lata.AFK 3 kupiona na allegro.Tansze sa np w promocji w Makro i maja gwarancję.Programy mają wszystkie podobne i czasy pieczenia.Powinna mieć 2 mieszadła i prostokatną /podluzna/formę do pieczenia.Piekłam chleby najpierw w automacie na drozdzach potem wyrabialam tylko w maszynie /jest pr.do samego wyrabiania/ a piekłam w piekarniku-duzo lepsze.Teraz piekę chleby na zakwasie i piekę w tzw garnku glinianym w piekarniku.Proporcjr na chleb:Na spód 330 ml wody lepiej maslanki 1 łyzka cukru. 12g drozdzy,500g maki/tu mieszam np 400g bialej chlebowej np typ 650 z Lidla.biedronki/100g razowej zytniej lub graham 1800,1 łyzeczka soli ze 2 garsci przecisniętych przez praskę ugotowanych ziemniaków/z obiadu/ lub łyzka oliwy.Po sygnale dodać np garść słonecznika lub posiekanych pestek dyni lub siemnienia lnianego/czasami mielę/.Jak nie masz graham mozna dodać otręby pszenne.Z ciasta ma zrobić się latająca po mieszadłach kula.W razie potrzeby dodać mąki lub jezeli za lużne to ciepłej wody-ciutkę.W maszynie wyrabiam bułki drozdzówki,faworki piekę drozdzówkę-szybko i smacznie.Ciasto na pizze i pierogi.

Bardzo dziękuję Ci Bietka za przepis na Twój chleb. Na pewno go wypróbuję. Mam pytanie : ile dajesz zakwasu do swojego chleba ? Czy masz może wypróbowany przepis na chleb razowy?

Wiem , że piecze się go 4 godziny. Będę wdzięczna. Zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu. Chlebek jest bardzo smaczny!

Renata. Pozdrawiam Cię gorąco. Pa ;) :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I jeszcze znalazłam takie przepisy może komuś się nadają

http://forum.montignac.com.pl/topics63/chl...c93aee51#459466

Dziękuję Ci Justynko! Ale tam przepisów, będę miała co wypróbowywać. Pa :razz: :razz: ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

post-4422-1170708157_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

No,no,zjadłabym jedną kromkę i już byłabym najedzona-RENIU-piękny chlebuś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Renia1 i znowu mi to robisz! jezoooo taki chlebek od rana musze oglądac..a ja znów tylko tekturki ;( aaaa ratunku ;) chlebus prześliczny :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Robię chleby na cieście zakwaszonym tzn.3-4 łyzki zakwasu zytniego/który prowadzę ciągle od 1.5 roku/ mieszam z ok 9-10 łyzkami mąki zytniej chlebowej o ok 300 ml ciepłej wody.To stawiam na kaloryfer i po ok.1.5 godz mam słoik ciasta zakwaszonego.Mieszam go z wodą mąkami/róznymi/-wszystko na oko bez grama drozdzy.Polecam Wam garnki do namaczania /gliniane/ w których pieczemy chleby ale nie tylko.Chleb w nim wyrasta nie wysycha i pieczemy w nim. user posted image-tak wygląda oto jego wnetrze: user posted image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Witam!

Właśnie czytam tak sobie o Waszych wypiekach chleba (a coś wiem na ten temat, jestem po szkole spożywczej profil piekarski), dlatego polecam właśnie szczególnie chleb na tzw.dzikich drożdżach czyli zakwasie piekarskim.

Chyba juz jakieś trzy tygodnie temu w programie "Pytanie na śniadanie" wypowiadała się Pani, która tego typu wypiekami się zajmuje i ma własną stronę w necie. Można tam znaleźć sporo przepisów na chleb. Polecam :razz:

Pozdrawiam i podaję adres:

http://www.chleb.info.pl/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

http://www.cincin.cc/index.php chętnym piekarzom polecam wspomniane forum.Ta Pani o której mowa wyzej jest moim mozna powiedzieć nauczycielem i jest tam obecna -Mirabbelka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Reniu taki apetyczny chlebek upiekłaś że koniecznie muszę kupić automat i zabrać się za pieczenie chleba. Czy lepiej piec chleb w automacie czy w piekarniku? Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Pamiętam, że moja Babcia też kiedyś piekła chleb właśnie w piekarniku - był (oczywiście jak wszystkie Babcine potrawy) pyszny, tylko trochę jego konsystencja była nieodpowiednia - ciężko go było czymś posmarować, bo był dość kruchy - ale w sumie sam był tak pyszny, że nie trzeba było go niczym smarować :razz: Ale przypuszczam, że chleb z takiego automatu jest lepszy - w końcu po coś te "diabelskie" :razz: urządzenia tworzą ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ineczko, jak piekłam już kilkakrotnie chleb w zwykłym piekarniku, jadłam też taki pieczony w automacie. Jak na mój gust różnicy nie było, ale może to zależy jaki kto ma przepis. Pozdrawiam, Justyna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.