Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Pączki - Sprawdzony Przepis


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 09.02.2007 - 18:39

1 kg mąki 10 dag drożdży 10 - 15 dag cukru około 1/2 l mleka 6 żółtek, 1 jajko 10 dag margaryny rozpuszczonej, lub 5 - 6 łyżek oleju 1 łyżka spirytusu - ja daję ocet szczypta soli Tłuszcz do smażenia marmolada, powidła itp do nadzienia cukier puder do oprószenia Z kilograma mąki co podałam, odsypać 20 dag. Zarobić rozczyn, rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru dodać 20 dag mąki i mleka tylko tyle żeby gęstość rozczynu była taka jak gęstość dobrej śmietany. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Utrzeć jajko i żółtka z cukrem, dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, szczyptę soli, alkohol albo ocet, wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie, lśniące, będzie odstawać od ręki i na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlewać po trochu tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia od 10 - 15 minut. Gdy ciasto zacznie rosnąć, zaraz wyrabiać. Nabierać łyżką małe porcje ciasta i palcami zanurzonymi w stopionym tłuszczu kształtować na ręku małe krążki, na środek nakładać 1/2 łyżeczki nadzienia. Zlepiać dokładnie, formować kulki, kłaść na posypaną mąką powierzchnię, przykryć ściereczką. W między czasie rozgrzać tłuszcz do smażenia. Wyrośnięte pączki brać kolejno ostrożnie na rękę, omieść pędzelkiem z mąki, kłaść na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Przykryć pokrywą i smażyć, pączki powinny swobodnie pływać. Gdy pączki zrumienią się od dołu, obrócić widelcem do góry i dosmażyć bez przykrycia. Usmażone paczki wyjąć na bibułę do osączenia i gorące oprószyć cukrem pudrem. Do ciasta można dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i otartą skórkę z niej. Melanio sprawdź czy jest odpowiednio nagrzany tłuszcz, wrzuć kawałek ciasta, gdy ciasto szybko wypłynie i zaraz się zrumieni to można smażyć. Ja ostatnio nie sprawdziłam jak piekłam pączki na proszku do pieczenia i z twarogiem i moje pączki były nie puszyste, a Kasi wyszły bardzo dobre. Starałam się napisać bardzo przejrzyście. Jak robię pączki to tylko z tego przepisu i na tłusty czwartek je też je zrobię. Pozdrawiam

Załączone miniatury

  • DSCN0778.JPG

Pozdrawiam

#2 JustynaZ

JustynaZ

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 161 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Bochnia
  • Zainteresowania:Film, kwiaty i przede wszystkim książki.

Napisano 09.02.2007 - 18:54

Właśnie jutro mamy w planie pączki, już mi "ślinka cieknie", ale robi je teściowa wg sobie tylko znanego przepisu, są bardzo dobre ;-) Jus.

#3 Basia K

Basia K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1099 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gliwice

Napisano 11.02.2007 - 11:58

Mam pytanko Ile mniej więcej wychodzi pączków z tego przepisu?

#4 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 11.02.2007 - 20:38

Basiu nie dam odpowiedzi bo ich dawno nierobiłam, zrobię teraz to policzę, bo nigdy nie liczyłam.Ja jak napisałam robię tylko z tego przepisu.
Pozdrawiam

#5 Basia K

Basia K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1099 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gliwice

Napisano 12.02.2007 - 00:23

Chyba też spróbuję... A od piątku dieta!

#6 Marra

Marra

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 285 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Podkarpackie

Napisano 14.02.2007 - 13:35

Halinko mam taki sam przepis tzn.jeśli chodzi o składniki od mojej Mamusi. Zawsze mi smakowały. Tylko mam dylemat, bo mamusia wkłada ciasto do wyrośnięcia do....lodówki na 1 godz. No i co ja teraz mam biedna zrobić?.. Pozdrawiam walentynkowo Marzanna
Pozdrowionka !!!

#7 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 14.02.2007 - 16:58

Marzanno ja nie wkładam do lodówki, robię zgodnie z przepisem. Basiu nie bawiłam sie z nakładaniem łyżką na rękę tylko od razu nabierałam ręką. Są i mniejsze pączki i większe, wyszło 45 sztuk, nie będę zachwalać, kto się zdecyduje je zrobić przekona się sam. Ja nie wytrzymałam do jutra i żeby Wam pokazać dodaję zdjęcie. Pozdrawiam Was serdecznie Przepis posiadam z starej książki kucharskiej.
Pozdrawiam





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)