Skocz do zawartości

Lody


mac51

Rekomendowane odpowiedzi

maszynę do lodów?Lody,które robię często-2 jajka,5 płaskich łyzek cukru pudru,2 płaskie łyzki kakao,125 ml smietanki 30%,1 cukier waniliowy.Robię wielokrotność tzn np 8 jaj 15 łyzek cukru p 8 kakao-tak sama sobie dopasowałam do swego smaku/.Zółtka utrzeć na kogiel z cukrem i kakao.Białka uboć na sztywno.Zimną śmietanę również ubić.Wszystko powoli wymieszać.Część wkładam do maszyny by się kręciły resztę do małej keksówki wyłożonej papierem i do zamrazalnika. http://www.dobreprzepisy.pl/?m=P&idk=1...dp=249&str= lub http://www.ksiazka-kucharska.pl/index.php?...;l=l&page=3 -duzo przepisów lodów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Składniki:

1 l kremówki

laska wanilii

6 żółtek

cukier

1 płaska łyżeczka mączki kukurydzianej

Przygotowanie:

W rondlu gotujemy śmietanę z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. W misce ubijamy żółtka z cukrem i mąką. Wyławiamy wanilię, a śmietanę wlewamy do żółtek, mieszamy, poczym wszystko razem przelewamy do rondla, stawiamy na ogniu i kontynuujemy ubijanie, aż sos zacznie gęstnieć.

To jest podstawowy KREM ANGIELSKI.

http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,845

http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,32

A TU WKLEJAM LINK NA INNE LODY.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Dzisiaj piękna pogoda,więc zrobilem lody. Mój przepis: 4 żołtka ubić mikserem z 10 dkg cukru.Zagotować 0,3l. mleka,dolewać do ubitych żółtek(powoli) ciągle miksując. Na samym końcu dolać 0,3l słodkiej śmietany.Doprawić rodzynkami,pokrojonymi suszonymi morelami,posiekaną czekoladą i do maszyny.Po 20 minutach -gotowe.Polałem zmiksowanymi truskawkami,które miałem zamrożone z zeszłego roku. Pycha :razz: post-5154-1176635994_thumb.jpgpost-5154-1176636029_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kupiłam ją w ubiegłym roku.Do maszyny wchodzi mało masy.Lody nie zamrożą się tak mocno po 20 min.Dłużej jak pokręci maszyna to az staje bo przy ściankach jest lód zamrozony a przy mieszadle nie.No i ja myslałam że ona sama zrobi lody tzn wsypuję składniki....zmyliło mnie to mieszadło.Cały czas pojemnik dolny musi być w zamrazarce.każde lody mozna zamrozić w lodówce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje spostrzeżenia i uwagi. Najpierw musimy zamrozić dolny pojemnik w ktorego ściankach jest płyn mrożący. Po zamrożeniu płynu,lody robimy w normalnej temperaturze pomieszczenia. Po 20 minutach lody maja odpowiednią konsystencję(jeżeli ktoś lubi bardziej zmrożone wklada do zamrazarki) U mnie w czasie pracy się nie zatrzymuje. Litr gotowych lodów dla mnie to wystarczająca ilość. Wynikające kłopoty to może wina maszyny?Są po prostu różne modele.Pozdrawiam :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już zgłupiałam-to te maszyny ukręcają i mrożą ,prawda? Mnie tam też wystarczyłby litr a konsystencja taka niezbyt zmrożona :razz: czy ktoś robił lody imbirowe,podobno pycha.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.