Sign in to follow this  
Followers 0

Co Ciekawego Można Zrobić Z Miesa Mielonego?

26 posts in this topic

Posted · Report post

mam troche miesa mielonego ok pół z pół kila ( czyli chyba 25 dag nie? :grin: ) i czy cos ciekawego mozna jeszcze wymyslec oprócz kotlecików?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Możesz zrobić ,roladę w środek pieczarki poduszone , kawłek sera żółtego i zwinąć i zapiec w piekarniku .Do tego sosik i ryż ,surówka i obiad gotowy.Można klopsiki też w sosie np:pomidorowym lub innym ,a może lazanie coś może wybierzesz pa Magdalena!!! :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Możesz zrobić ,roladę w środek pieczarki poduszone , kawłek sera żółtego i zwinąć i zapiec w piekarniku

brzmi ciekawie ale jak rolade z tego miesa zrobic? :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Proponuję Ukryty szaszłyk/robię dziś/-mięso przygotować jak na mielone z dodatkiem startego sera.Na dłoni rozpłaszczyć je.Na patyczki od szaszłylów dać poł marynowanej pieczarki,kawałeczego wędzopnego boczku,paprykę marynowaną i to oblepić mięsem.Smażyć jak mielone i przetrzymać w cieple by doszły.Dobre ładnie wygląda.Do tego np sos jogurtowo-czosnkowy i np ziemniaczki opiekane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja najczęściej z mięsa mielonego robię klopsiki (o których wspomniała Magdalenka) , i do tego sos pomidorowy lub pieczarkowy lub też gołąbki inaczej :wink:

Na forum znalazłam kilka przepisów z mięsem mielonym:

:arrow: Kotlety mielone - ale zapiekane

:arrow: Zupa jarzynowa z mielonym

:grin: Torcik z mięsa mielonego

:razz: Kapusta po meksykańsku

:razz: Pycha zupa z mięsa mielonego

:arrow: Zapiekanka z mięsem mielonym

:grin: Kotleciki mielone inaczej

:razz: Sałatka z kotlecikami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ja polecam torcik pychota :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Z mięsa mielonego można zrobić jeszcze klops,przyprawić mięso jak na kotlety mielone,przełożyć do foremki i w środek poukładać jajka ugotowane na twardo i przykryć mięsem.Można podać na ciepło bądź na zimno z jakąś sałatką lub surówką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Możesz zrobić spaghetti po bolońsku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja robie roladę tak: rozkładam folie aluminiową ,posmarowaną olejem.Wcześniej przyprawiam mięso ,daje jajko.Na foli rozkladam mięso na brzegu daje nadzienie i za pomocą folii zwjam czyli roluje i gotowe do piekarnika .Jak się upiecze to na plastry polać sosikiem i gotowe .POzdrawiam Magdalena!!! :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Rolady też są super z mięsa mielonego,a co do nadzienia to jest tylko Twoja inwencja co akurat masz w lodówce.Ostatnio robiłam z serem żółtym i ogórkiem konserwowym i było smaczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Rolady super roluje się na podkładkach stołowych,takich z patyczków,widziałam to kiedyś w TV i sama tak zwijałam,równo i szybko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

zrób pieczeń rzymską

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja mięso mielone daję do spaghetti. Najpierw rozdrabniam i podsmażam i później dodaję do gotowego sosu, podgrzewam i gotowe. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Z mięsa mielonego możesz zrobić przepyszne a' la leczo... Składniki - mięso mielone - pieczarki - cebulka - papryka czerwona (lub inna według uznania) - kukurydza z puszki (polecam bondulelle) - czosnek do smaku, sól, pieprz, i inne przyprawy - koncentrat pomidorowy Podsmażasz mięsko, rozdrabniając je przy tym widelcem, doprawiasz solą i pieprzem. Gdy mięsko będzie podsmażone przesypujesz je do garnuszka. A na patelnie wrzucasz pieczarki pokrojone w plastry (od razu posyp je solą, wtedy szybciej wypuszczą wodę), podsmażasz i znowu przerzucasz do garnuszka z mięsem. Pora na cebulkę- porojoną w paski rzucamy na tą samą patelnię na której wcześniej smażyłas. Gdy cebulka będzie miękka dodajemy do niej czosnek, kukurydzę i paptykę pokrojoną w kosteczkę. Chwilkę podsmażamy i wrzucamy do garnka z mięsem i pieczarkami. Mieszamy wszystkie składniki- dolewamy odrobinę wody (w zależności od tego jak bardzo gęste ma być leczo). Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Leczo można podawać z makaronem do spagetti lub z ziemniaczkami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

A może makaroniada . Do sosu pomidorowego przyprawionego wedłóg własnego gustu dodaj mięso mielone przesmażone z cebulką. Proste danie , ale jest naprawdę dobre i sycące. Pozdrawiam. :razz: :razz: :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Witam!Zrobiłam wczoraj na obiado+kolacyjkę leczo z mięsa mielonego wg.przepisu Kasiulka.Powiem,że REWELACJA!!!Bardzo nam smakowało.Dzięki Kasiulku za przepis!Gorąco pozdrawiam Wszystkich Użytkowników!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Cieszę się Iwonka, że smakowało :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

:D Witaj ainoh 7 a ja ci polecam PYSZNE PULPETY - 500g mięsa mielonego - 500g brukselki - 1 cebula -1 jajo -gałka muszkatałowa -sól -pieprz -namoczona bułka wykonanie: ugotować brukselkę w osolanej wodzie ale tak aby była twardawa mięso i wszystkie składniki wymieszać i moczyć ręce we wodzie i formować małe pulpety smażyć na oleju aż się zrumienią następnie: -25dkg pomidorów lub 3 szt średnie -0,5 szkl śmietany -2 jaja -ok 400g sera żółtego tartego -gałka muszkatałowa wykonanie naczynie żaroodporne lub rondel wysmarować posypać bułką tartą wyłożyć brukselkę na to klopsy polać drobno pokrojonymi pomidorami , - tarty ser przełożyć do miski włać śmietane wymieszaną z jajkami ,dodać do smaku sól,pieprz,gałkę wymieszać i polać tym klopsy posypać po wierzchu papryką ostrą ale może być słodka piec ok 30 min w tem. 150 -180 c. Danie jest syte i bardzo smaczne , :D :D Pozdrawiam i smacznego. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Z mięsa mielonego to po mojemu można wszystko zrobić a i tak zawsze wyjdzie... czy się rozwali, czy się trzymac będzie i tak będzie super...

Ale moja propozycja to dawno temu znalezione kotelty bałkańskie....

Do mięsa mielonego należy dodać jajko, cebulę SZCZYPIOREK i trochę ziół (ja proponuje BAZYLIĘ)

Nastepnie, uformowawszy niewielkie kulki, powkładać doń SER FETA...

Układamy to na wysmarowanej tłuszczem blasze, wrzucamy do pieca na jakieś 10 minut na 220 C i gotowe... podawać z KusKusem, albo inna kaszą... Sałatka grecka wydaje się być wówczas lekką przesadą, ale coś z oliwkami i pomidorami dopełni obraz obiadu...

Hardcorowcy mogą też smażyć, ale wówczas łatwiej o zrobienie z tego jakiejś dziwacznej mieszanki mięsa i rozpuszczonego sera...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Apollyon bardzo fajny przepis na kotleciki...ja o takim nie słyszałam,a z racji tego,że bardzo lubimy fetę na pewno zrobię przy okazji :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Szybkie i sprawdzone danie: czosnek + papryka smażone na oleju, nastepnie dodajemy mieso mielone oraz warzywa marynowane posiekane w kostke (ja dodaje kabaczek, cukinie lub ogorki - ale zamarynowane tylko ich biale czesci, bez skorki), na koncu pokrojone w kostke ogorki konserwowe by danie mialo odrobine kwasowatosci i lekko twardej konsystencji. W miedzyczasie w miare potzreby dolewamy zalewe z warzyw konserwowych w celu przegotowania na sos. Na koncu odrobina musztardy i dużo koncentratu pomidorowego wraz z kostką bulionową. Calość dusimy i mamy pyszne danie. Caly sekret tkwi w odpowiednio dobranych warzywach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja dodaję często do mięsa surówkę lub ketchup  i wodę mineralną. Do tego frytki.  ;-)

                                                                                               

                                                                                                                                                             Smacznego !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja zazwyczaj z mięsa mielonego robię kotleciki, z różnymi dodatkami (prażonym słonecznikiem, pestkami dyni, mielonym lnem, pieczarkami, marchewką) ale najczęściej te tradycyjne i smakują mi one bardzo z mizerią i z ziemniaczkami, to taki jeden z ulubionych wakacyjnych zestawów obiadowych - oczywiście najlepiej smakuje jedzony na świeżym powietrzu  :biggrin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Lazanie lub hamburgery :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Mi ostatnio zasmakował z mielonego mięsa klops - pycha mówię Wam :) 

Będę robić go na Wielkanoc - mniam :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.