Skocz do zawartości


Zdjęcie

Co Ciekawego Można Zrobić Z Miesa Mielonego?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 ainoh7

ainoh7

    Stały bywalec

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 99 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:rybnik

Napisano 14.03.2007 - 21:25

mam troche miesa mielonego ok pół z pół kila ( czyli chyba 25 dag nie? :grin: ) i czy cos ciekawego mozna jeszcze wymyslec oprócz kotlecików?

r e k l a m a

#2 Magdalena

Magdalena

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 197 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:małopolska
  • Zainteresowania:Kulinaria, powieści historyczne,obyczajowe, fantazy,ogrodnictwo

Napisano 15.03.2007 - 07:51

Możesz zrobić ,roladę w środek pieczarki poduszone , kawłek sera żółtego i zwinąć i zapiec w piekarniku .Do tego sosik i ryż ,surówka i obiad gotowy.Można klopsiki też w sosie np:pomidorowym lub innym ,a może lazanie coś może wybierzesz pa Magdalena!!! :grin:

#3 ainoh7

ainoh7

    Stały bywalec

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 99 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:rybnik

Napisano 15.03.2007 - 09:47

Możesz zrobić ,roladę w środek pieczarki poduszone , kawłek sera żółtego i zwinąć i zapiec w piekarniku

brzmi ciekawie ale jak rolade z tego miesa zrobic? :grin:

#4 bietka

bietka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 126 postów

Napisano 15.03.2007 - 10:22

Proponuję Ukryty szaszłyk/robię dziś/-mięso przygotować jak na mielone z dodatkiem startego sera.Na dłoni rozpłaszczyć je.Na patyczki od szaszłylów dać poł marynowanej pieczarki,kawałeczego wędzopnego boczku,paprykę marynowaną i to oblepić mięsem.Smażyć jak mielone i przetrzymać w cieple by doszły.Dobre ładnie wygląda.Do tego np sos jogurtowo-czosnkowy i np ziemniaczki opiekane.

#5 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4712 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 15.03.2007 - 13:37

Ja najczęściej z mięsa mielonego robię klopsiki (o których wspomniała Magdalenka) , i do tego sos pomidorowy lub pieczarkowy lub też gołąbki inaczej :wink:

Na forum znalazłam kilka przepisów z mięsem mielonym:
:arrow: Kotlety mielone - ale zapiekane
:arrow: Zupa jarzynowa z mielonym
:grin: Torcik z mięsa mielonego
:razz: Kapusta po meksykańsku
:razz: Pycha zupa z mięsa mielonego
:arrow: Zapiekanka z mięsem mielonym
:grin: Kotleciki mielone inaczej
:razz: Sałatka z kotlecikami

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6400). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1500). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#6 agajka

agajka

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 56 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:rzeszów

Napisano 15.03.2007 - 16:36

ja polecam torcik pychota :grin:

#7 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3862 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 15.03.2007 - 16:55

Z mięsa mielonego można zrobić jeszcze klops,przyprawić mięso jak na kotlety mielone,przełożyć do foremki i w środek poukładać jajka ugotowane na twardo i przykryć mięsem.Można podać na ciepło bądź na zimno z jakąś sałatką lub surówką.
POZDRAWIAM!!!

#8 bernadettt

bernadettt

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 164 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:gdzieś tam

Napisano 15.03.2007 - 16:58

Możesz zrobić spaghetti po bolońsku

#9 Magdalena

Magdalena

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 197 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:małopolska
  • Zainteresowania:Kulinaria, powieści historyczne,obyczajowe, fantazy,ogrodnictwo

Napisano 15.03.2007 - 19:51

Ja robie roladę tak: rozkładam folie aluminiową ,posmarowaną olejem.Wcześniej przyprawiam mięso ,daje jajko.Na foli rozkladam mięso na brzegu daje nadzienie i za pomocą folii zwjam czyli roluje i gotowe do piekarnika .Jak się upiecze to na plastry polać sosikiem i gotowe .POzdrawiam Magdalena!!! :grin:

#10 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3862 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 16.03.2007 - 15:35

Rolady też są super z mięsa mielonego,a co do nadzienia to jest tylko Twoja inwencja co akurat masz w lodówce.Ostatnio robiłam z serem żółtym i ogórkiem konserwowym i było smaczne.
POZDRAWIAM!!!

#11 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3434 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 16.03.2007 - 16:20

Rolady super roluje się na podkładkach stołowych,takich z patyczków,widziałam to kiedyś w TV i sama tak zwijałam,równo i szybko.

#12 DeLarge

DeLarge

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 665 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska Centralna

Napisano 18.03.2007 - 11:36

zrób pieczeń rzymską

#13 Doris

Doris

    Stały bywalec

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 84 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Res

Napisano 01.04.2007 - 21:59

Ja mięso mielone daję do spaghetti. Najpierw rozdrabniam i podsmażam i później dodaję do gotowego sosu, podgrzewam i gotowe. :)

#14 Kasiulek

Kasiulek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 532 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Elbląg- Olsztyn :)

Napisano 16.04.2007 - 15:55

Z mięsa mielonego możesz zrobić przepyszne a' la leczo... Składniki - mięso mielone - pieczarki - cebulka - papryka czerwona (lub inna według uznania) - kukurydza z puszki (polecam bondulelle) - czosnek do smaku, sól, pieprz, i inne przyprawy - koncentrat pomidorowy Podsmażasz mięsko, rozdrabniając je przy tym widelcem, doprawiasz solą i pieprzem. Gdy mięsko będzie podsmażone przesypujesz je do garnuszka. A na patelnie wrzucasz pieczarki pokrojone w plastry (od razu posyp je solą, wtedy szybciej wypuszczą wodę), podsmażasz i znowu przerzucasz do garnuszka z mięsem. Pora na cebulkę- porojoną w paski rzucamy na tą samą patelnię na której wcześniej smażyłas. Gdy cebulka będzie miękka dodajemy do niej czosnek, kukurydzę i paptykę pokrojoną w kosteczkę. Chwilkę podsmażamy i wrzucamy do garnka z mięsem i pieczarkami. Mieszamy wszystkie składniki- dolewamy odrobinę wody (w zależności od tego jak bardzo gęste ma być leczo). Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Leczo można podawać z makaronem do spagetti lub z ziemniaczkami

#15 Wiolka

Wiolka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 147 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Malbork

Napisano 16.04.2007 - 17:25

A może makaroniada . Do sosu pomidorowego przyprawionego wedłóg własnego gustu dodaj mięso mielone przesmażone z cebulką. Proste danie , ale jest naprawdę dobre i sycące. Pozdrawiam. :razz: :razz: :grin:
Dołączona grafika





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    Google (4)

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  figiel : (01 październik 2014 - 07:29) co do grzybów , to narazie nie ma , czekamy :)
@  figiel : (02 październik 2014 - 14:22) witam !
@  AnnaK : (09 październik 2014 - 20:42) U nas jest sucho to i grzybów nie ma, a szkoda, bo dziś było 24stopnie i noc ciepła więc mogłyby rosnąć.
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) Witajcie wieczorową porą :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) oglądał ktoś mecz??
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) mamy kolejne zwycięstwo - pięknie! :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) Miniu mówią o lasach pyrzowickich, że tam są - były grzybki
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) mówiłaś że tam kiedyś zbierałaś ;)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) ja w tym roku na grzybkach nie byłam
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) u nas rosną tez pod modrzewiem maślaczki :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) miłej nocki dla wszystkich :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:23) witam!!! piękne zwycięstwo ...ale też i zobowiązujące :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) co do grzybów , to u nas zaczęły rosnąć prawdziwki i kożlaki ,le jest sucho w lesie , mogłoby popadać
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) miłego dnia wszystkim :)
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) witam ! jestem ciągle wylogowywana , kiedy się zaloguję, mam wiadomość -'nie masz uprawnień do tego' .....
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) może mi ktoś podpowiedzieć co się dzieje ?
@  AlicjaBar : (17 październik 2014 - 11:19) Witam tak sobie czytam o pigwie i pigwowcu ja robie od kilku lat przetwory kroje owoce zasypuje warstwowo owoc cukier jak pusci sok to do butelek a reszte podsmażam jak dżem miksuje blenderem i do słoiczków pychota na chleb
@  figiel : (17 październik 2014 - 12:15) witam ! i znowu jestem za każdym razem wylogowywana :(,jak wchodze na stronę to tylko raz po zalogowaniu
@  kalina : (29 październik 2014 - 12:46) 1000SMAKÓW ŚWIATA Jeśli szukacie nowych ciekawych przypraw i już tych nam dobrze znanych w przystępnych cenach zajrzyjcie do sklepu internetowego, szuka wysyłka a przyprawy naprawde ciekawe, posiadamy tez duży wachlarz herbat 1000smakowswiata.pl
@  kalina : (29 październik 2014 - 14:49) Jeśli interesują Was produkty EKO zapraszam na stronę ekofun.pl u nas znajdziecie dużo ciekawych i zdrowych produktów promujących zdrowy tryb życia