Justyna.K

Szybkowar

32 postów w tym temacie

Dziś mąż zrobił mi niespodziankę.Dawno chciałam kupić szybkowar i dziś dostałam go od męża.Śliczny 6 litrowy.

Czy ktoś używa szybkowaru???Co w nim gotujecie???Jak się sprawdza???

Proszę o cenne uwagi??? :grin:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja niestety nie mam szybkowaru,ale ma go moja teściowa i wiem,że robi w nim wszystko tzn.chodzi mi o gotowanie i gotowe jedzenie jest o wiele szybciej niż w tradycyjnych garnkach.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Justynko-tylko uważaj przy gotowaniu bo tam jest bardzo wysokie ciśnienie i możesz się oparzyć!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Więcej znajdziesz TUTAJ Jeżeli będziesz miała jakieś pytania to pytaj, bo ja uzytkuję go od ponad 4 miesięcy i jestem bardzo zadowolona. Szybkowar = oszczędność czasu, energii, zdrowsze potrawy itd. Wieczorem napiszę Ci co ja w nim przygotowuję, bo teraz muszę skończyć szycie żakietu.

Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Justynko moja mama używa szybkowaru, który dostała w prezencie ślubnym, czyli ma dobrze ponad 30let. Sprawdza sie przy dotowaniu wywarów do zup, duszenia mięs, bigosu...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Szybkowara nie otwiera się po wyłączeniu gotowania. Ja miałam metalowe wystajace i jak opadło to wtedy można było pokrywę otworzyć. Można również wstawić do zimnej wody. Myślę ze nie ma co dyskutować bo napewno jest objaśnienie w instrukcji.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

tak INO masz rację wszystko pisze w instrukcji. :grin:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wiem , ze temat jest sprzed ponad pół roku .Jednak dopiszę coś co wydaje mi się istotne. Najbezpieczniej jest korzystać z instrukcji załączonych do szybkowara i to bezwzględnie. Teraz o mięsie. Smażę mięso pokrojone w kawałkach przed włozeniem do szybkowara. Jak jest zarumienione , dodaję do niego podsmazoną oddzielenie cebulę, solę , dodaję przyprawy lub warzywa. Następnie dodaję wody tyle by przynajmniej w połowie mięso było zakryte. Dalej to juz wg instrukcji. Po ugotowaniu mięso jest smacze, uduszone w ładnym brązowym kolorze. Sos przez dodanie cebuli smażonej do duszenia, także jest brązowy i o smaku pieczystego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jestem na kupnie szybkowaru nie chcę kupic badziewia, moze ktoś z Was poleci mi jakąs sprawdzona firmę, albo powie, na co zwrócic szczególna uwagę przy kupnie ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Przepraszam jeśli moje pytanie będzie głupie, ale chciałabym się w końcu dowiedzieć:smile:. Jaka jest różnica między szybkowarem a parowarem?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

nie mam jeszcze tego urzadzenia ale zamierzam kupic, czy możecie mi conieco poradzic w związku z tym :smile: ?? POZDRWAIEM SERDECZNIE!!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Trochę wiadomości znalezionych w internecie >> może komuś się przydadzą :)

Wycinek z netu

Pierwsza zaleta: oszczędność czasu!

Przetwarzanie żywności w szybkowarze bądź na patelni szybkowarowej wymaga o wiele mniej czasu niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania. Powodem jest wysokie ciśnienie gromadzące się w szczelnie zamkniętym szybkowarze, które powoduje podwyższenie punktu wrzenia wody. Pozwala to na gotowanie w wyższych temperaturach ? od 110 do 116 °C ? co przyczyna się do zredukowania czasu gotowania aż o 70%!

Druga zaleta: zwiększenie ilości witamin w posiłku!

Skrócenie czasu gotowania i ograniczenie dostępu tlenu wiąże się z zachowaniem większej ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku.

Trzecia zaleta: intensywny smak!

Gotowanie w szybkowarze pozwala skrócić czas przetwarzania żywności oraz ograniczyć dostęp tlenu, dzięki czemu w większym stopniu jest zachowywany oryginalny smak i naturalny kolor potraw w porównaniu z konwencjonalnymi metodami gotowania. Zobacz i spróbuj!

Czwarta zaleta: oszczędność energii!

Gotowanie w szybkowarze pozwala bardziej efektywnie wykorzystać energię niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych garnków. Skrócenie czasu gotowania pozwala na redukcję zużycia energii aż o 50%.

Dodatkowa opcja: gotowanie na parze bez ciśnienia

Niektóre modele są dodatkowo wyposażone w funkcję gotowania na parze, która służy do gotowania wyjątkowo delikatnych potraw. Po wybraniu tej funkcji do gotowania nie jest używane wysokie ciśnienie. Pozwala ona zrezygnować z zakupu dodatkowego naczynia do gotowania na parze.

Gotowanie bezciśnieniowe

szybkowar stosować można też do normalnego gotowania

Szybsze gotowanie

czas gotowania jest w porównaniu do zwykłych garnków. krótszy nawet o 70%

Łagodniejsze gotowanie

dzięki krótszym czasom gotowania potrawy zachowują witaminy i wartości odżywcze

Aromatyczne gotowanie

krótszy czas gotowania powoduje zachowanie większości witamin i substancji mineralnych

Zmienne stopnie gotowania

elastyczny wybór pomiędzy stopniem łagodnym (ok. 109°C) dla wrażliwych potraw, a stopniem szybkim (ok. 116°C) dla mięsa, posiłków jednodaniowych, itd.

Energo-oszczędnie

skrócenie czasu gotowania pozwala na oszczędzanie nawet do 50% energii

Długowieczne i odporne

ze stali szlachetnej nierdzewnej 18/10, wyposażone w wysokowartościowe uchwyty z tworzywa sztucznego

Proste czyszczenie

garnek przystosowany jest do zmywarek, zawory ciśnieniowe można przepłukiwać lub zdejmować

Jak długo gotujemy (czas w minutach)

włoszczyzna 5-6

pieczeń cielęca 15-20

kalafior cały 4-6

pieczeń wieprzowa 25-30

ziemniaki obrane 6-8

pieczeń wołowa 40-50

ziemniaki w mundurkach 8-10

gulasz 15-20

buraki 15-25

pstrąg 4-6

kukurydza w kolbach 8-10

zupa jarzynowa 4-8

fasola nie moczona 15-20

rosół z mięsem 35-40

kasza gryczana 6

zupa pomidorowa 6-8

kura 20-25

kapuśniak 15

1 osoba lubi to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja mam u siebie parowar i gdybym miał wybierac miedzy nim a szybkowarem,to bez wątpienia wybrałbym parowar. Świetnie sprawdza sie podczas gotowania piersi z kurczaka:)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.