Skocz do zawartości


Zdjęcie

Szybkowar


Ten temat został zarchiwizowany. Oznacza to, że nie możesz dodać do niego odpowiedzi.
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 Justyna.K

Justyna.K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1182 postów

Napisano 20.03.2007 - 23:13

Dziś mąż zrobił mi niespodziankę.Dawno chciałam kupić szybkowar i dziś dostałam go od męża.Śliczny 6 litrowy.
Czy ktoś używa szybkowaru???Co w nim gotujecie???Jak się sprawdza???
Proszę o cenne uwagi??? :grin:
Dołączona grafika

#2 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5242 postów

Napisano 21.03.2007 - 08:33

Ja niestety nie mam szybkowaru,ale ma go moja teściowa i wiem,że robi w nim wszystko tzn.chodzi mi o gotowanie i gotowe jedzenie jest o wiele szybciej niż w tradycyjnych garnkach.
POZDRAWIAM!!!

#3 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4636 postów

Napisano 21.03.2007 - 08:57

Justynko-tylko uważaj przy gotowaniu bo tam jest bardzo wysokie ciśnienie i możesz się oparzyć!

#4 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5242 postów

Napisano 21.03.2007 - 11:16

Justynko już był poruszany na forum temat szybkowaru,poczytaj tutaj http://www.smaczny.p...w...=2789&st=15
POZDRAWIAM!!!

#5 Marra

Marra

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 285 postów

Napisano 21.03.2007 - 12:07

Więcej znajdziesz TUTAJ Jeżeli będziesz miała jakieś pytania to pytaj, bo ja uzytkuję go od ponad 4 miesięcy i jestem bardzo zadowolona. Szybkowar = oszczędność czasu, energii, zdrowsze potrawy itd. Wieczorem napiszę Ci co ja w nim przygotowuję, bo teraz muszę skończyć szycie żakietu.
Pozdrawiam
Pozdrowionka !!!

#6 zuziorek

zuziorek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 729 postów

Napisano 21.03.2007 - 12:27

Justynko moja mama używa szybkowaru, który dostała w prezencie ślubnym, czyli ma dobrze ponad 30let. Sprawdza sie przy dotowaniu wywarów do zup, duszenia mięs, bigosu...

#7 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów

Napisano 21.03.2007 - 16:47

Szybkowara nie otwiera się po wyłączeniu gotowania. Ja miałam metalowe wystajace i jak opadło to wtedy można było pokrywę otworzyć. Można również wstawić do zimnej wody. Myślę ze nie ma co dyskutować bo napewno jest objaśnienie w instrukcji.
Pozdrawiam

#8 Justyna.K

Justyna.K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1182 postów

Napisano 21.03.2007 - 18:50

tak INO masz rację wszystko pisze w instrukcji. :grin:
Dołączona grafika

#9 rozella

rozella

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 47 postów

Napisano 26.11.2007 - 12:29

Wiem , ze temat jest sprzed ponad pół roku .Jednak dopiszę coś co wydaje mi się istotne. Najbezpieczniej jest korzystać z instrukcji załączonych do szybkowara i to bezwzględnie. Teraz o mięsie. Smażę mięso pokrojone w kawałkach przed włozeniem do szybkowara. Jak jest zarumienione , dodaję do niego podsmazoną oddzielenie cebulę, solę , dodaję przyprawy lub warzywa. Następnie dodaję wody tyle by przynajmniej w połowie mięso było zakryte. Dalej to juz wg instrukcji. Po ugotowaniu mięso jest smacze, uduszone w ładnym brązowym kolorze. Sos przez dodanie cebuli smażonej do duszenia, także jest brązowy i o smaku pieczystego.

#10 slodziuutkaa

slodziuutkaa

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 223 postów

Napisano 30.03.2008 - 22:12

Jestem na kupnie szybkowaru nie chcę kupic badziewia, moze ktoś z Was poleci mi jakąs sprawdzona firmę, albo powie, na co zwrócic szczególna uwagę przy kupnie ?

#11 bulimek

bulimek

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 38 postów

Napisano 02.04.2008 - 15:43

Przepraszam jeśli moje pytanie będzie głupie, ale chciałabym się w końcu dowiedzieć:smile:. Jaka jest różnica między szybkowarem a parowarem?

#12 czerusia

czerusia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 134 postów

Napisano 03.04.2008 - 11:13

nie mam jeszcze tego urzadzenia ale zamierzam kupic, czy możecie mi conieco poradzic w związku z tym :smile: ?? POZDRWAIEM SERDECZNIE!!

#13 Katarzyna

Katarzyna

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2379 postów

Napisano 27.10.2010 - 21:30

Trochę wiadomości znalezionych w internecie >> może komuś się przydadzą :)
Wycinek z netu

Pierwsza zaleta: oszczędność czasu!

Przetwarzanie żywności w szybkowarze bądź na patelni szybkowarowej wymaga o wiele mniej czasu niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania. Powodem jest wysokie ciśnienie gromadzące się w szczelnie zamkniętym szybkowarze, które powoduje podwyższenie punktu wrzenia wody. Pozwala to na gotowanie w wyższych temperaturach ? od 110 do 116 °C ? co przyczyna się do zredukowania czasu gotowania aż o 70%!

Druga zaleta: zwiększenie ilości witamin w posiłku!

Skrócenie czasu gotowania i ograniczenie dostępu tlenu wiąże się z zachowaniem większej ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku.

Trzecia zaleta: intensywny smak!

Gotowanie w szybkowarze pozwala skrócić czas przetwarzania żywności oraz ograniczyć dostęp tlenu, dzięki czemu w większym stopniu jest zachowywany oryginalny smak i naturalny kolor potraw w porównaniu z konwencjonalnymi metodami gotowania. Zobacz i spróbuj!

Czwarta zaleta: oszczędność energii!

Gotowanie w szybkowarze pozwala bardziej efektywnie wykorzystać energię niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych garnków. Skrócenie czasu gotowania pozwala na redukcję zużycia energii aż o 50%.

Dodatkowa opcja: gotowanie na parze bez ciśnienia

Niektóre modele są dodatkowo wyposażone w funkcję gotowania na parze, która służy do gotowania wyjątkowo delikatnych potraw. Po wybraniu tej funkcji do gotowania nie jest używane wysokie ciśnienie. Pozwala ona zrezygnować z zakupu dodatkowego naczynia do gotowania na parze.

Gotowanie bezciśnieniowe

szybkowar stosować można też do normalnego gotowania
Szybsze gotowanie

czas gotowania jest w porównaniu do zwykłych garnków. krótszy nawet o 70%
Łagodniejsze gotowanie

dzięki krótszym czasom gotowania potrawy zachowują witaminy i wartości odżywcze
Aromatyczne gotowanie

krótszy czas gotowania powoduje zachowanie większości witamin i substancji mineralnych
Zmienne stopnie gotowania

elastyczny wybór pomiędzy stopniem łagodnym (ok. 109°C) dla wrażliwych potraw, a stopniem szybkim (ok. 116°C) dla mięsa, posiłków jednodaniowych, itd.
Energo-oszczędnie

skrócenie czasu gotowania pozwala na oszczędzanie nawet do 50% energii
Długowieczne i odporne

ze stali szlachetnej nierdzewnej 18/10, wyposażone w wysokowartościowe uchwyty z tworzywa sztucznego
Proste czyszczenie

garnek przystosowany jest do zmywarek, zawory ciśnieniowe można przepłukiwać lub zdejmować


Jak długo gotujemy (czas w minutach)

włoszczyzna 5-6
pieczeń cielęca 15-20
kalafior cały 4-6
pieczeń wieprzowa 25-30
ziemniaki obrane 6-8
pieczeń wołowa 40-50
ziemniaki w mundurkach 8-10
gulasz 15-20
buraki 15-25
pstrąg 4-6
kukurydza w kolbach 8-10
zupa jarzynowa 4-8
fasola nie moczona 15-20
rosół z mięsem 35-40
kasza gryczana 6
zupa pomidorowa 6-8
kura 20-25
kapuśniak 15
Dołączona grafika

#14 Gość_Garnek24_*

Gość_Garnek24_*
  • Goście

Napisano 08.12.2010 - 11:58

Ja mam u siebie parowar i gdybym miał wybierac miedzy nim a szybkowarem,to bez wątpienia wybrałbym parowar. Świetnie sprawdza sie podczas gotowania piersi z kurczaka:)

#15 dwukropek

dwukropek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 106 postów

Napisano 24.03.2011 - 13:30

a ja mam szybkowar po mojej chyba prababci i stoi na szafie jako element dekoracyjny pokoju (taki antyk hehe).
http://gotowanie.manifo.com/ - moje ulubione przepisy.





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  AnnaK : (23 marzec 2014 - 22:08) W piątek i w sobotę było wiosennie +20st i pełne słońce. Dziś pochmurno, deszczowo i niezbyt ciepło.
@  figiel : (25 marzec 2014 - 13:53) U nas tak samo
@  figiel : (25 marzec 2014 - 13:53) a dzisiaj też pada
@  widlowy : (27 marzec 2014 - 13:15) witam
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) Witajcie :)
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) u nas teraz ładnie jest
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) słonecznie i gorąco ;)
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) a ranki są mroźne
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) Witajcie :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.