Szybkowar

32 posts in this topic

Posted · Report post

Dziś mąż zrobił mi niespodziankę.Dawno chciałam kupić szybkowar i dziś dostałam go od męża.Śliczny 6 litrowy.

Czy ktoś używa szybkowaru???Co w nim gotujecie???Jak się sprawdza???

Proszę o cenne uwagi??? :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja niestety nie mam szybkowaru,ale ma go moja teściowa i wiem,że robi w nim wszystko tzn.chodzi mi o gotowanie i gotowe jedzenie jest o wiele szybciej niż w tradycyjnych garnkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Justynko-tylko uważaj przy gotowaniu bo tam jest bardzo wysokie ciśnienie i możesz się oparzyć!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Więcej znajdziesz TUTAJ Jeżeli będziesz miała jakieś pytania to pytaj, bo ja uzytkuję go od ponad 4 miesięcy i jestem bardzo zadowolona. Szybkowar = oszczędność czasu, energii, zdrowsze potrawy itd. Wieczorem napiszę Ci co ja w nim przygotowuję, bo teraz muszę skończyć szycie żakietu.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Justynko moja mama używa szybkowaru, który dostała w prezencie ślubnym, czyli ma dobrze ponad 30let. Sprawdza sie przy dotowaniu wywarów do zup, duszenia mięs, bigosu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Szybkowara nie otwiera się po wyłączeniu gotowania. Ja miałam metalowe wystajace i jak opadło to wtedy można było pokrywę otworzyć. Można również wstawić do zimnej wody. Myślę ze nie ma co dyskutować bo napewno jest objaśnienie w instrukcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tak INO masz rację wszystko pisze w instrukcji. :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Wiem , ze temat jest sprzed ponad pół roku .Jednak dopiszę coś co wydaje mi się istotne. Najbezpieczniej jest korzystać z instrukcji załączonych do szybkowara i to bezwzględnie. Teraz o mięsie. Smażę mięso pokrojone w kawałkach przed włozeniem do szybkowara. Jak jest zarumienione , dodaję do niego podsmazoną oddzielenie cebulę, solę , dodaję przyprawy lub warzywa. Następnie dodaję wody tyle by przynajmniej w połowie mięso było zakryte. Dalej to juz wg instrukcji. Po ugotowaniu mięso jest smacze, uduszone w ładnym brązowym kolorze. Sos przez dodanie cebuli smażonej do duszenia, także jest brązowy i o smaku pieczystego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Jestem na kupnie szybkowaru nie chcę kupic badziewia, moze ktoś z Was poleci mi jakąs sprawdzona firmę, albo powie, na co zwrócic szczególna uwagę przy kupnie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Przepraszam jeśli moje pytanie będzie głupie, ale chciałabym się w końcu dowiedzieć:smile:. Jaka jest różnica między szybkowarem a parowarem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

nie mam jeszcze tego urzadzenia ale zamierzam kupic, czy możecie mi conieco poradzic w związku z tym :smile: ?? POZDRWAIEM SERDECZNIE!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Trochę wiadomości znalezionych w internecie >> może komuś się przydadzą :)

Wycinek z netu

Pierwsza zaleta: oszczędność czasu!

Przetwarzanie żywności w szybkowarze bądź na patelni szybkowarowej wymaga o wiele mniej czasu niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania. Powodem jest wysokie ciśnienie gromadzące się w szczelnie zamkniętym szybkowarze, które powoduje podwyższenie punktu wrzenia wody. Pozwala to na gotowanie w wyższych temperaturach ? od 110 do 116 °C ? co przyczyna się do zredukowania czasu gotowania aż o 70%!

Druga zaleta: zwiększenie ilości witamin w posiłku!

Skrócenie czasu gotowania i ograniczenie dostępu tlenu wiąże się z zachowaniem większej ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku.

Trzecia zaleta: intensywny smak!

Gotowanie w szybkowarze pozwala skrócić czas przetwarzania żywności oraz ograniczyć dostęp tlenu, dzięki czemu w większym stopniu jest zachowywany oryginalny smak i naturalny kolor potraw w porównaniu z konwencjonalnymi metodami gotowania. Zobacz i spróbuj!

Czwarta zaleta: oszczędność energii!

Gotowanie w szybkowarze pozwala bardziej efektywnie wykorzystać energię niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych garnków. Skrócenie czasu gotowania pozwala na redukcję zużycia energii aż o 50%.

Dodatkowa opcja: gotowanie na parze bez ciśnienia

Niektóre modele są dodatkowo wyposażone w funkcję gotowania na parze, która służy do gotowania wyjątkowo delikatnych potraw. Po wybraniu tej funkcji do gotowania nie jest używane wysokie ciśnienie. Pozwala ona zrezygnować z zakupu dodatkowego naczynia do gotowania na parze.

Gotowanie bezciśnieniowe

szybkowar stosować można też do normalnego gotowania

Szybsze gotowanie

czas gotowania jest w porównaniu do zwykłych garnków. krótszy nawet o 70%

Łagodniejsze gotowanie

dzięki krótszym czasom gotowania potrawy zachowują witaminy i wartości odżywcze

Aromatyczne gotowanie

krótszy czas gotowania powoduje zachowanie większości witamin i substancji mineralnych

Zmienne stopnie gotowania

elastyczny wybór pomiędzy stopniem łagodnym (ok. 109°C) dla wrażliwych potraw, a stopniem szybkim (ok. 116°C) dla mięsa, posiłków jednodaniowych, itd.

Energo-oszczędnie

skrócenie czasu gotowania pozwala na oszczędzanie nawet do 50% energii

Długowieczne i odporne

ze stali szlachetnej nierdzewnej 18/10, wyposażone w wysokowartościowe uchwyty z tworzywa sztucznego

Proste czyszczenie

garnek przystosowany jest do zmywarek, zawory ciśnieniowe można przepłukiwać lub zdejmować

Jak długo gotujemy (czas w minutach)

włoszczyzna 5-6

pieczeń cielęca 15-20

kalafior cały 4-6

pieczeń wieprzowa 25-30

ziemniaki obrane 6-8

pieczeń wołowa 40-50

ziemniaki w mundurkach 8-10

gulasz 15-20

buraki 15-25

pstrąg 4-6

kukurydza w kolbach 8-10

zupa jarzynowa 4-8

fasola nie moczona 15-20

rosół z mięsem 35-40

kasza gryczana 6

zupa pomidorowa 6-8

kura 20-25

kapuśniak 15

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja mam u siebie parowar i gdybym miał wybierac miedzy nim a szybkowarem,to bez wątpienia wybrałbym parowar. Świetnie sprawdza sie podczas gotowania piersi z kurczaka:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

a ja mam szybkowar po mojej chyba prababci i stoi na szafie jako element dekoracyjny pokoju (taki antyk hehe).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Zdejmuj dwukropku ten szybkowar i gotuj w nim...ja odkąd mam to nie mogę bez niego się obejść i gotuję w nim bardzo często i wszystko jest smaczne i zaoszczędza mi sporo czasu :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I ja też już go mam...teraz czas na eksperymenty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Basiu gratuluję zakupu i życzę udanych potraw :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dzięki Doruniu ale najpierw muszę go "obczaić".Taki mam

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10191476/

Robiłam w nim tylko ziemniaki,dłużej stygł by móc go otworzyć niż te kartofle się gotowały. :mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Niektóre potrawy krócej się gotują,a niżeli czas oczekiwania na otwarcie...ja czasami jak nikt nie widzi to wkładam szybkowar pod zimną wodę i mocno puszczam strumień na pokrywę,kilka sekund i mam otwarty :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

No w mojej instrukcji też tak radzą tylko żeby zaworów nie zalać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

robiłam gulasz z łopatki i...oczywiście mi się rozgotował przez 20 minut. :mrgreen: .Powiedzcie mi,czy wody może być mniej niż ta dolna granica?Bo jak zalałam podsmażone mięso to wody wlałam do dolnej kreski i było za dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Może być Basiu mniej wody...mięsko i tak z siebie wyda trochę wody podczas gotowania :) Gulasz z łopatki ja gotuję 10min. i jest akurat,gdyż mięsko jest wcześniej obsmażone :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

OK...muszę sobie kupić minutnik. :mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Tak,minutnik jest przydatny do gotowania w szybkowarze...często gotowanie trwa krótko jak np.skrzydełka z kurczaka 3 min.i wtedy można przegapić czas i rozgotować potrawę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.