Skocz do zawartości


Zdjęcie

Szybkowar


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 Justyna.K

Justyna.K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 916 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŚWIĘTOCHŁOWICE

Napisano 20.03.2007 - 23:13

Dziś mąż zrobił mi niespodziankę.Dawno chciałam kupić szybkowar i dziś dostałam go od męża.Śliczny 6 litrowy.
Czy ktoś używa szybkowaru???Co w nim gotujecie???Jak się sprawdza???
Proszę o cenne uwagi??? :grin:
Dołączona grafika

r e k l a m a

#2 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3859 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 21.03.2007 - 08:33

Ja niestety nie mam szybkowaru,ale ma go moja teściowa i wiem,że robi w nim wszystko tzn.chodzi mi o gotowanie i gotowe jedzenie jest o wiele szybciej niż w tradycyjnych garnkach.
POZDRAWIAM!!!

#3 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3434 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 21.03.2007 - 08:57

Justynko-tylko uważaj przy gotowaniu bo tam jest bardzo wysokie ciśnienie i możesz się oparzyć!

#4 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3859 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 21.03.2007 - 11:16

Justynko już był poruszany na forum temat szybkowaru,poczytaj tutaj http://www.smaczny.p...w...=2789&st=15
POZDRAWIAM!!!

#5 Marra

Marra

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 269 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Podkarpackie

Napisano 21.03.2007 - 12:07

Więcej znajdziesz TUTAJ Jeżeli będziesz miała jakieś pytania to pytaj, bo ja uzytkuję go od ponad 4 miesięcy i jestem bardzo zadowolona. Szybkowar = oszczędność czasu, energii, zdrowsze potrawy itd. Wieczorem napiszę Ci co ja w nim przygotowuję, bo teraz muszę skończyć szycie żakietu.
Pozdrawiam
Pozdrowionka !!!

#6 zuziorek

zuziorek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 577 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Trójmiasto

Napisano 21.03.2007 - 12:27

Justynko moja mama używa szybkowaru, który dostała w prezencie ślubnym, czyli ma dobrze ponad 30let. Sprawdza sie przy dotowaniu wywarów do zup, duszenia mięs, bigosu...

#7 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 21.03.2007 - 16:47

Szybkowara nie otwiera się po wyłączeniu gotowania. Ja miałam metalowe wystajace i jak opadło to wtedy można było pokrywę otworzyć. Można również wstawić do zimnej wody. Myślę ze nie ma co dyskutować bo napewno jest objaśnienie w instrukcji.
Pozdrawiam

#8 Justyna.K

Justyna.K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 916 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŚWIĘTOCHŁOWICE

Napisano 21.03.2007 - 18:50

tak INO masz rację wszystko pisze w instrukcji. :grin:
Dołączona grafika

#9 rozella

rozella

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 43 postów

Napisano 26.11.2007 - 12:29

Wiem , ze temat jest sprzed ponad pół roku .Jednak dopiszę coś co wydaje mi się istotne. Najbezpieczniej jest korzystać z instrukcji załączonych do szybkowara i to bezwzględnie. Teraz o mięsie. Smażę mięso pokrojone w kawałkach przed włozeniem do szybkowara. Jak jest zarumienione , dodaję do niego podsmazoną oddzielenie cebulę, solę , dodaję przyprawy lub warzywa. Następnie dodaję wody tyle by przynajmniej w połowie mięso było zakryte. Dalej to juz wg instrukcji. Po ugotowaniu mięso jest smacze, uduszone w ładnym brązowym kolorze. Sos przez dodanie cebuli smażonej do duszenia, także jest brązowy i o smaku pieczystego.

#10 slodziuutkaa

slodziuutkaa

    Stały bywalec

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 85 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:KraKów

Napisano 30.03.2008 - 22:12

Jestem na kupnie szybkowaru nie chcę kupic badziewia, moze ktoś z Was poleci mi jakąs sprawdzona firmę, albo powie, na co zwrócic szczególna uwagę przy kupnie ?

#11 bulimek

bulimek

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 38 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 02.04.2008 - 15:43

Przepraszam jeśli moje pytanie będzie głupie, ale chciałabym się w końcu dowiedzieć:smile:. Jaka jest różnica między szybkowarem a parowarem?

#12 czerusia

czerusia

    Stały bywalec

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 89 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Ruda Śląska

Napisano 03.04.2008 - 11:13

nie mam jeszcze tego urzadzenia ale zamierzam kupic, czy możecie mi conieco poradzic w związku z tym :smile: ?? POZDRWAIEM SERDECZNIE!!

#13 Katarzyna

Katarzyna

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1602 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano 27.10.2010 - 21:30

Trochę wiadomości znalezionych w internecie >> może komuś się przydadzą :)
Wycinek z netu

Pierwsza zaleta: oszczędność czasu!

Przetwarzanie żywności w szybkowarze bądź na patelni szybkowarowej wymaga o wiele mniej czasu niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania. Powodem jest wysokie ciśnienie gromadzące się w szczelnie zamkniętym szybkowarze, które powoduje podwyższenie punktu wrzenia wody. Pozwala to na gotowanie w wyższych temperaturach ? od 110 do 116 °C ? co przyczyna się do zredukowania czasu gotowania aż o 70%!

Druga zaleta: zwiększenie ilości witamin w posiłku!

Skrócenie czasu gotowania i ograniczenie dostępu tlenu wiąże się z zachowaniem większej ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku.

Trzecia zaleta: intensywny smak!

Gotowanie w szybkowarze pozwala skrócić czas przetwarzania żywności oraz ograniczyć dostęp tlenu, dzięki czemu w większym stopniu jest zachowywany oryginalny smak i naturalny kolor potraw w porównaniu z konwencjonalnymi metodami gotowania. Zobacz i spróbuj!

Czwarta zaleta: oszczędność energii!

Gotowanie w szybkowarze pozwala bardziej efektywnie wykorzystać energię niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych garnków. Skrócenie czasu gotowania pozwala na redukcję zużycia energii aż o 50%.

Dodatkowa opcja: gotowanie na parze bez ciśnienia

Niektóre modele są dodatkowo wyposażone w funkcję gotowania na parze, która służy do gotowania wyjątkowo delikatnych potraw. Po wybraniu tej funkcji do gotowania nie jest używane wysokie ciśnienie. Pozwala ona zrezygnować z zakupu dodatkowego naczynia do gotowania na parze.

Gotowanie bezciśnieniowe

szybkowar stosować można też do normalnego gotowania
Szybsze gotowanie

czas gotowania jest w porównaniu do zwykłych garnków. krótszy nawet o 70%
Łagodniejsze gotowanie

dzięki krótszym czasom gotowania potrawy zachowują witaminy i wartości odżywcze
Aromatyczne gotowanie

krótszy czas gotowania powoduje zachowanie większości witamin i substancji mineralnych
Zmienne stopnie gotowania

elastyczny wybór pomiędzy stopniem łagodnym (ok. 109°C) dla wrażliwych potraw, a stopniem szybkim (ok. 116°C) dla mięsa, posiłków jednodaniowych, itd.
Energo-oszczędnie

skrócenie czasu gotowania pozwala na oszczędzanie nawet do 50% energii
Długowieczne i odporne

ze stali szlachetnej nierdzewnej 18/10, wyposażone w wysokowartościowe uchwyty z tworzywa sztucznego
Proste czyszczenie

garnek przystosowany jest do zmywarek, zawory ciśnieniowe można przepłukiwać lub zdejmować


Jak długo gotujemy (czas w minutach)

włoszczyzna 5-6
pieczeń cielęca 15-20
kalafior cały 4-6
pieczeń wieprzowa 25-30
ziemniaki obrane 6-8
pieczeń wołowa 40-50
ziemniaki w mundurkach 8-10
gulasz 15-20
buraki 15-25
pstrąg 4-6
kukurydza w kolbach 8-10
zupa jarzynowa 4-8
fasola nie moczona 15-20
rosół z mięsem 35-40
kasza gryczana 6
zupa pomidorowa 6-8
kura 20-25
kapuśniak 15
Dołączona grafika

#14 Gość_Garnek24_*

Gość_Garnek24_*
  • Goście

Napisano 08.12.2010 - 11:58

Ja mam u siebie parowar i gdybym miał wybierac miedzy nim a szybkowarem,to bez wątpienia wybrałbym parowar. Świetnie sprawdza sie podczas gotowania piersi z kurczaka:)

#15 dwukropek

dwukropek

    Stały bywalec

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 98 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 24.03.2011 - 13:30

a ja mam szybkowar po mojej chyba prababci i stoi na szafie jako element dekoracyjny pokoju (taki antyk hehe).
http://gotowanie.manifo.com/ - moje ulubione przepisy.





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:26) mamy wreszcie lato :)
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:27) chociaż pogoda taka sobie jak na lato ;)
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:27) u nas deszczowo, zimno...
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:27) a u Was?
@  AnnaK : (26 czerwiec 2014 - 20:11) U nas niestety bez deszczu, a jest bardzo potrzebny. Jak ktoś ma go za dużo to bardzo proszę o przysłanie do mnie.
@  AnnaK : (26 czerwiec 2014 - 20:12) Noce są zimne 9 st.C a w dzień 20, słońce, chmury i dość silny wiatr.
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) Nas znowu nawiedziły upały
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) uffff
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) rano już o 8,00 jest 23 st.
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) potem coraz więcej i tak rośnie.... ponad 30 st
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) też musimy podlewać...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) ale zapowiadają znowu burze...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:22) a ja ich nie chce i ich nie lubię :dry: :-|
@  AnnaK : (10 lipiec 2014 - 20:53) U nas też gorąco. Powyżej 30st.
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) u nas teraz też upały :)
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) prawdziwie wakacyjna pogoda :)
@  Dorota : (20 lipiec 2014 - 00:20) u nas upałów ciąg dalszy :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) ale szybko ten czas leci.... już prawie połowa wakacji za nami...
@  tritek : (29 lipiec 2014 - 19:21) http://imgur.com/dGPG4fg - ktos ma pomysł co to jest? :>