Sign in to follow this  
Followers 0

Zupa Z Kopru Wloskiego

5 posts in this topic

Posted · Report post

Koper wloski jako warzywo ( nie nasiona), moja ulubiona zupka. 1 duzy ( ok. 0.5 kg. koper wloski ) bulwa z liscmi 2-3 lyzki oliwki z oliwek do smazenie 2-3 nogi lub piersi od kurczaka bez skory, (pokroic w kostke) 1 mala lyzeczka suchego rozmarynu, ( drobno pokroic), moze byc tez swiezy! 1/2 malej lyzeczki pieprzu 500 ml pomidorow w puszce (pokroic na male kawalki jak sa cale) 500 ml. bulionu z kostki. 500 ml fasoli z puszki (moze byc czerwona), fasole wrzucic na sitko, przeplukac strumieniem zimnej wody. 3 lyzki gestej kwasnej smietany troszke ostrej przyprawy jak np. ostra papryka, (hot pepper sauce lub chilli sauce) * 1) Koperek pokroic w kostke ok. 1cm-1.5 cm tzn. cala biala czesc i zielone grube lodygi. Podgrzac olej w garnku w ktorym bedzie robiona zupa i na goracy olej wrzucic pokrojone warzywo. Smazyc na srednim ogniu ok. 5-8 min. od czasu do czasu mieszajac. ( ale to pachnie!!! ) *2) Koncowki koperku wloskiego tez pokroic i zostawic ( nim posypuje sie zupe juz na talerzu). *3) Pokrojonego w kostke kurczaka posypac rozmarynem i pieprzem dodac do garnka z koprem wloskim. Mieszajac potrzymac tak nastepne 5 min. Do tego dodac pomidory z puszki razem ze sokiem i rosol z kostki. Doprowadzic do wrzenia, przykryc, gotowac lekko przez nastepne 10 min. Po tym czasie wrzucic do zupy fasole i nie przykryte gotowac ok. 15 min lub az mieso z kurczaka bedzie miekke. Dodac ostrej przyprawy i kwasna smietane, doprawic do smaku. Na talerzu posypac koperkiem, ktory odlozylismy wczesniej. Wyglada ze to duzo roboty, ale zupe robi sie szybko i na prawde jest smaczniutka. pa majka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Witaj Majko! Oto komentarze, mój syn powtarzał trzy razy ale smaczna zupa. Mój maż przyszedł z pracy i mówi ale dobra zupa pierwszy raz taką jem, to jest zupa czy inna odmiana lecza? odpowiadam zupa, ale pyszna mogłaś ugotować ją na dwa dni. Mojemu tacie też bardzo smakowała a jest bardzo wybredny, dla mnie jest też bardzo pyszna. Majko bardzo dziękuję za tą podaną pyszność, pozdrawiam serdecznie i polecam innym do wypróbowania.

post-2336-1177179075_thumb.jpg

post-2336-1177179099_thumb.jpg

post-2336-1177179119_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Halinko, podziwiam i gratuluje, ze odwazylas sie zrobic cos nowego!!! Od dluzszego czasu nie zagladalam na te strone, nie wiele osob jest zainteresowanych gotowaniem zup, szczegolnie kiedy chodzi o zupelnie nowe przepisy. Ja osoboscie tez dlugo zwlekalam z jej zrobieniem, ale zawsze ciekawosc bierze gore. Jest to bardzo popularna zupa w regionie Tuscani - we Wloszech, a koper wloski jest warzywem o wielu cennych wlasciwosciach. No coz, pozostaje mi tylko podziekowac Tobie Halinko za zdjecia, ktore umiescilas i ogromie sie ciesze, ze smakowalo to danko Twojej rodzince. Pozdrawiam Ciebie goraco, pa majka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Majko ja bardzo lubię nowości, nie ma w niej ziemniaków a ona jest dosyć gęsta i dodałam do niej po 800 ml pomidorów i fasoli białej bo były 400 ml, 4 filety z piersi i się zgapiłam bo mogłam jeden koper więcej kupić następny raz tak zrobię. Dobrze że zrobiłam jej więcej bo niesamowicie się zajadaliśmy ją. Użyczyłam już przepis innym osobom. Pozdrawiam serdecznie i proszę o przepisy na inne nowości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

a czy zamiast pomidoro puszki moga byc wieze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.