Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Zupa Z Kopru Wloskiego


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 aniela

aniela

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 64 postów

Napisano 26.03.2007 - 02:44

Koper wloski jako warzywo ( nie nasiona), moja ulubiona zupka. 1 duzy ( ok. 0.5 kg. koper wloski ) bulwa z liscmi 2-3 lyzki oliwki z oliwek do smazenie 2-3 nogi lub piersi od kurczaka bez skory, (pokroic w kostke) 1 mala lyzeczka suchego rozmarynu, ( drobno pokroic), moze byc tez swiezy! 1/2 malej lyzeczki pieprzu 500 ml pomidorow w puszce (pokroic na male kawalki jak sa cale) 500 ml. bulionu z kostki. 500 ml fasoli z puszki (moze byc czerwona), fasole wrzucic na sitko, przeplukac strumieniem zimnej wody. 3 lyzki gestej kwasnej smietany troszke ostrej przyprawy jak np. ostra papryka, (hot pepper sauce lub chilli sauce) * 1) Koperek pokroic w kostke ok. 1cm-1.5 cm tzn. cala biala czesc i zielone grube lodygi. Podgrzac olej w garnku w ktorym bedzie robiona zupa i na goracy olej wrzucic pokrojone warzywo. Smazyc na srednim ogniu ok. 5-8 min. od czasu do czasu mieszajac. ( ale to pachnie!!! ) *2) Koncowki koperku wloskiego tez pokroic i zostawic ( nim posypuje sie zupe juz na talerzu). *3) Pokrojonego w kostke kurczaka posypac rozmarynem i pieprzem dodac do garnka z koprem wloskim. Mieszajac potrzymac tak nastepne 5 min. Do tego dodac pomidory z puszki razem ze sokiem i rosol z kostki. Doprowadzic do wrzenia, przykryc, gotowac lekko przez nastepne 10 min. Po tym czasie wrzucic do zupy fasole i nie przykryte gotowac ok. 15 min lub az mieso z kurczaka bedzie miekke. Dodac ostrej przyprawy i kwasna smietane, doprawic do smaku. Na talerzu posypac koperkiem, ktory odlozylismy wczesniej. Wyglada ze to duzo roboty, ale zupe robi sie szybko i na prawde jest smaczniutka. pa majka

r e k l a m a

#2 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 21.04.2007 - 20:03

Witaj Majko! Oto komentarze, mój syn powtarzał trzy razy ale smaczna zupa. Mój maż przyszedł z pracy i mówi ale dobra zupa pierwszy raz taką jem, to jest zupa czy inna odmiana lecza? odpowiadam zupa, ale pyszna mogłaś ugotować ją na dwa dni. Mojemu tacie też bardzo smakowała a jest bardzo wybredny, dla mnie jest też bardzo pyszna. Majko bardzo dziękuję za tą podaną pyszność, pozdrawiam serdecznie i polecam innym do wypróbowania.

Załączone miniatury

  • DSCN0821.JPG
  • DSCN0822.JPG
  • DSCN0823.JPG

Pozdrawiam

#3 aniela

aniela

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 64 postów

Napisano 24.04.2007 - 03:43

Halinko, podziwiam i gratuluje, ze odwazylas sie zrobic cos nowego!!! Od dluzszego czasu nie zagladalam na te strone, nie wiele osob jest zainteresowanych gotowaniem zup, szczegolnie kiedy chodzi o zupelnie nowe przepisy. Ja osoboscie tez dlugo zwlekalam z jej zrobieniem, ale zawsze ciekawosc bierze gore. Jest to bardzo popularna zupa w regionie Tuscani - we Wloszech, a koper wloski jest warzywem o wielu cennych wlasciwosciach. No coz, pozostaje mi tylko podziekowac Tobie Halinko za zdjecia, ktore umiescilas i ogromie sie ciesze, ze smakowalo to danko Twojej rodzince. Pozdrawiam Ciebie goraco, pa majka

#4 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 24.04.2007 - 20:37

Majko ja bardzo lubię nowości, nie ma w niej ziemniaków a ona jest dosyć gęsta i dodałam do niej po 800 ml pomidorów i fasoli białej bo były 400 ml, 4 filety z piersi i się zgapiłam bo mogłam jeden koper więcej kupić następny raz tak zrobię. Dobrze że zrobiłam jej więcej bo niesamowicie się zajadaliśmy ją. Użyczyłam już przepis innym osobom. Pozdrawiam serdecznie i proszę o przepisy na inne nowości.
Pozdrawiam

#5 martini1

martini1

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 29.01.2010 - 00:36

a czy zamiast pomidoro puszki moga byc wieze?





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (03 luty 2015 - 23:14) i od czasu do czasu śniegu przybywa
@  Dorota : (03 luty 2015 - 23:15) i jakość się trzyma ;)
@  Dorota : (03 luty 2015 - 23:15) ale pewnie chlapa będzie
@  Telimenaa : (05 luty 2015 - 23:52) u nas mrozi także :)
@  Dorota : (11 luty 2015 - 02:36) Tłusty Czwartek już tuż tuż :)
@  Dorota : (11 luty 2015 - 02:37) trzeba planować co tu smażyć ;)
@  Dorota : (11 luty 2015 - 15:43) U mnie dzisiaj oszukane pączki ;)
@  Dorota : (11 luty 2015 - 15:46) czyli pączki z dziurką - angielskie
@  Dorota : (11 luty 2015 - 15:46) pycha :)
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:07) Witam :)
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:07) smacznego Tłustego Czwartku dla Wszystkich! :)
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:07) Ile pączków już zjedzonych macie dzisiaj an swoim koncie? ;)
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:08) Ja się bardzo pilnuję i zjadłam jak na razie 1 pączusia :mrgreen:
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:08) ale powiem, że kuszą mnie jak nie wiem swoim wyglądem, kształtem i zapachem :)
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:09) i pewnie do kawusi jeszcze się skuszę ;)
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:06) Witajcie :)
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:06) już mamy marzec
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:06) jak ten czas szybko leci
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:07) a w marcu jak w garncu - u nas to przysłowie się sprawdza
@  Dorota : (04 marzec 2015 - 19:08) i to od samego początku marca - raz jest ciemno i sypie śniegiem, a raz tak jasno, ze nie da się patrzeć ;)