Ciasto:
2,5 szklanki mąki
20 dag margaryny
¾ szklanki cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 opakowania cukru waniliowego
Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Rozłożyć w dwóch jednakowej wielkości blaszkach.
I placek – Na patelni rozpuszczamy 5 dag masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżkę cukru pudru, 20 dag ziarenek sezamu. Lekko obsmażamy i wykładamy na surowe ciasto. Pieczemy 30-40 minut.
II placek – Ciasto smarujemy dowolnym dżemem (najlepiej kwaśnym). Ubijamy pianę z 5 białek, dodajemy 1 szklankę cukru – ubijamy. Na koniec dosypujemy 10 dag wiórków kokosowych. Na ciasto z dżemem wykładamy pianę. Pieczemy podobnie jak pierwszy placek.
Masa:
20 dag chałwy waniliowej
20 dag margaryny
Rozgrzewamy na patelni mieszając, aż połączą się w jednolitą masę.
Po upieczeniu i ostygnięciu placków smarujemy lekko ostudzoną masą placek z sezamem ma byc na na wierzchu a placek z piana pod spodem
zdjecie poźniej
Extra Przepisy
Sezamowiec
Rozpoczęty przez anulka2a, 05.04.2007 16:20
10 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 05.04.2007 - 16:20
Napisano 05.04.2007 - 20:19
Dostałam ten przepis ostatnio od koleżanki bo gdzieś jadła to ciasto i powiedziała, że PRZEPYSZNE. Bedę je jadła w Święta więc się przekonam
Napisano 05.04.2007 - 20:23
Witam Aniu, mam pytanie w sprawie masy chałwowej, czy przez pogrzewanie chałwa się nie zwarzy oraz czy nie będzie za rzadka? Przymierzam się do tego ciasta na swięta. A czy margarynę można zastąpić masłem?
Serdecznie pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź, bo swięta tuż, tuż
).
Kasia
Serdecznie pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź, bo swięta tuż, tuż
Kasia
Napisano 05.04.2007 - 21:21
Kate1122, ja robie bardzo podobne ciasto, masa sie nie zważy na pewno. Margaryne śmiało mozna zastapic masłem. Dla pewności niech sie wypowie moze autorka przepisu:D
Napisano 05.04.2007 - 21:25
Dziękuję Karola za szybką odpowiedź.
Teraz spokojnie mogę zająć się pieczeniem. Pozdrawiam
Napisano 05.04.2007 - 22:22
Taki przepis podał Basga w styczniu.Miałam zamiar robić go jutro ale tam
masło miksuje się z cukrem i dodaje chałwę , a w przepisie Anulki na ciepło.
Nie wiem który lepszy.Może ktoś robił obydwa te kremy i coś doradzi.
masło miksuje się z cukrem i dodaje chałwę , a w przepisie Anulki na ciepło.
Nie wiem który lepszy.Może ktoś robił obydwa te kremy i coś doradzi.
Napisano 06.04.2007 - 16:06
Witam kate mi margaryna troszke sie odzielila od chalwy ale po wystudzeniu wszystko ladnie sie wymieszala
i jest jednolita masa pozdrawiam i przepraszam ze tak dlugo musialas czekac na odpowiedz
i jest jednolita masa pozdrawiam i przepraszam ze tak dlugo musialas czekac na odpowiedz
Napisano 07.04.2007 - 16:28
Czesć Aniu. własnie skończyłam robić ciasto wg Twojego przepisu. Wyszło rewelacyjnie. Masa chałwowa także - masło pięknie połączyło się z chałwą - jedyne moje obawy to to że nie zgęstnieje -). Jednak po schłodzeniu w lodówce masa była idealna. Serdecznie pozdrawiam.
Napisano 07.11.2011 - 22:32
Zgadzam się ciasto jest rewelacyjne 
Mam jedno ale do masy tzn. masło zaczęło oddzielać się od chałwy ale i tak było pyszne
Drugim razem utrę masło z chałwo
POLECAM
Mam jedno ale do masy tzn. masło zaczęło oddzielać się od chałwy ale i tak było pyszne
Drugim razem utrę masło z chałwo
POLECAM
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa
Shoutbox
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||