Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jak Przystroić Tort Komunijny?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Adzia13

Adzia13

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Tarnów

Napisano 09.05.2007 - 09:43

Bardzo prosze poradzcie mi jak przystroic tort na komunie. Mam upiec 3 torty na zamowienie i chce aby ladnie wygladaly. Maja byc biale,ewentualnie z kolorowym dodatkiem. Myslalam o kokosie,bialej czekoladzie,migdałach? Moze macie jakies pomysły? Obiecuje podac przepis na pyszny torcik ze zdjeciem! Jestem początkująca na tym forum, mam nadzieje,ze mnie przyjmiecie cieplutko! Bardzo mi sie tu podoba! Pozdrawiam!

r e k l a m a

#2 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4637 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 09.05.2007 - 10:58

Widziałam kiedyś taką dekorację:kiść zielonych winogron zamoczona w białku a potem w cukrze,potem gdy to zastygnie wystarczy położyć na torcie,bardzo ładnie to wygląda i winogrona pasują do komunii. Polewą możesz zrobić jakiś napis,np.imię dziecka i datę. Gotowe kuleczki raffaello tez się sprawdzają. Koniecznie wklej nam zdjęcie jak już zrobisz torciki.

#3 bernadettt

bernadettt

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 377 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:gdzieś tam

Napisano 09.05.2007 - 12:18

Adzia znalazłam coś takiego i tu masz zdjęcia różnych tortów,może coś Ci się przyda.I jeszcze tu tu tu tu

Pozdrawiam i udanych wypieków :grin: :razz: :razz:

#4 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 09.05.2007 - 23:33

Witam Cię Adziu, już zostałaś cieplutko przyjęta i napewno będziesz z nami bardzo dobrze się czuła. Adziu podaję przepis na dekoracje białego tortu komunijnego. Już kończyłam przepis i wyłączył mi się komputer, zaczynam po raz drugi i muszę pisać etapami. Masa 3 kostki masła 2 szklanki mleka szklanka cukru 3 jaja 10 dag wiórków kokosowych sok z całej cytryny. Wiórki zalać szklanką gorącego mleka.. Cukier i jaja utrzeć, zalać drugą szklanką wrzącego mleka i zagotować, często mieszając. Masło utrzeć na puch, dodając powoli ostudzoną zimną masę jajeczną. 1/3 gotowej masy miksujemy z sokiem cytrynowym to będzie do dekoracji tortu, a resztę masy ucieramy z wiórkami namoczonymi w mleku. Biszkopt kroimy na trzy krążki i nasączamy ponczem z mocnej herbaty z cukrem i cytryną, smarujemy białą masą kokosową. Boki i wierzch tortu smarujemy masą do dekoracji. Wokoł brzegu tortu robimy gwiazdki. Na papierze pergaminowym smarujemy cieńko masę z cytryną i nakładamy na nią wycięty kielich z papieru, okrawamy wokoło nożem i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Gdy będzie zastygnięta kielich kładziemy na tort. Tak samo robimy symbol hostii, wyciskamy promyki, IHS i kuleczki winogron. Ja podałam masę na biszkopt który piecze się w prodiżu. Można zrobić jeszcze w taki sposób dekorację, przekroić biszkopt na dwie części blat, boki i wierzch posmarować bitą śmietaną, boki obsypać płatkami migdałowymi, a na wierzchu wycisnąć szprycą śmietanowe różyczki i w każdą włożyć kawałeczek brzoskwini, migdałek i serduszko. Adziu na ciasto mogę też podać przepis jak będziesz chciała. Pozdrawiam Ciebie serdecznie.
Pozdrawiam

#5 Adzia13

Adzia13

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Tarnów

Napisano 10.05.2007 - 22:29

Dziekuje bardzo za Wasza pomoc. Te linki sa super,pomysł z winogronem również. Bardzo zaciekawił mnie przepis na mase i wykonczenie tortu INA 12,prosze o przepis na ciasto! Dziekuje za miłe przyjęcie!!!

#6 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 11.05.2007 - 01:33

Witaj Adziu, oto przepis na ciasto. 20 dag mąki pszennej 20 dag mąki ziemniaczanej 40 dag cukru 6 jaj 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/4 szklanki wrzącej wody Obydwie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, a pod koniec, powoli dodać wrzacą wodę. Ucierać na puch i dodać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Wmieszać ubitą pianę z białek powoli do ciasta. Piec na pergaminie w prodizu ok. 40 minut na złoty kolor. Zimny przekroić na 3 krążki. II przepis o którym wspomniałam to piecze się w tortownicy. Ciasto 11 białek 30 dag cukru pudru 30 dag wiórków kokosowych Masa 2,5 szklanki kremówki 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy Do dekoracji 3 połówki brzoskwiń płatki migdałowe Całe migdały obrane ze skórki białe serduszka dekoracyjne Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, dobrze zmiksować i na koniec wsypać wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temp. 180- 200*C przez 45-50 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Pierwszy krążek obficie posmarować ubitą kremówką, trochę zostawić do dekoracji, przykryć drugim krążkiem. Posmarować również wierzch i boki. Dokładnie wygładzić i boki obsypać płatkami migdałowymi, a na wierzchu wycisnąć szprycą śmietanowe różyczki i w każdą włożyć kawałeczek brzoskwini, migdałek i serduszko, o tym pisałam poprzednio. Adziu jak byś wrazie ubijała kremówkę to ja robię tak, na 1/2 l kremówki rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody jedną łyżkę żelatyny i jak ostygnie dodaję na końcu i ubijam, wtedy śmietana jest bardziej ściślejsza. Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam

#7 Jolcia

Jolcia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1000 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Ruda Śląska

Napisano 11.05.2007 - 15:30

Andziu można też tort na zewnątrz posmarować kremem z Rafaello,który jest na forum.Ślicznie wygląda,tak śnieżno biało.Ja do swojego tortu kupiłam gotową dekorację z lukru w postaci książeczki.Życzę powodzenia podczas pieczenia.

#8 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4637 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 11.05.2007 - 19:17

Znalazłam wreszcie linka torty komunijne.,może akurat coś wpadnie w oko :razz:

#9 Adzia13

Adzia13

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Tarnów

Napisano 13.05.2007 - 22:36

Wielkie dzieki za pomoc i pomysły! Te torty z linków są cudne! Niestety ja nie mam takich zdolnosci ani sprzętu wiec moje torciki wyszły troche blado w porownaniu ze zrobionymi w cukierni, no ale zamawiający byli bardzo zadowoleni :razz: Zrobilam taki tort x 3: 2 blaty kakaowe, 1 orzechowy, 1 kokosowy + masa smietankowo-kakaowa. Zdjecia przesylam zgodnie z obietnicą. Ina 12 dzieki za przepisy na torty i wykonczenie, nie odwazylam sie ich robic na zamówienie bo balam sie, ze cos nie wyjdzie,zawsze wole sobie upiec pierwszy raz cos nowego, aby wiedziec jak smakuje. Oczywiscie upieke tort z Twojego przepisu jak tylko bedzie jakas okazja do swietowania w rodzince! Pozdrawiam !

Załączone miniatury

  • 1.JPG
  • 2.JPG
  • 3.JPG


#10 kate_76

kate_76

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 274 postów
  • Lokalizacja:SOUTHAMPTON ,GB

Napisano 13.05.2007 - 22:40

Piekne torciki ci wyszly adziu !!! gratulacje!

#11 Masahiko

Masahiko

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 44 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Dolny Śląsk
  • Zainteresowania:Koty, koty i jeszcze raz koty!!!

Napisano 13.05.2007 - 23:14

Wielkie dzieki za pomoc i pomysły! Te torty z linków są cudne! Niestety ja nie mam takich zdolnosci ani sprzętu wiec moje torciki wyszły troche blado w porownaniu ze zrobionymi w cukierni, no ale zamawiający byli bardzo zadowoleni :razz:
Zrobilam taki tort x 3: 2 blaty kakaowe, 1 orzechowy, 1 kokosowy + masa smietankowo-kakaowa. Zdjecia przesylam zgodnie z obietnicą.
Ina 12 dzieki za przepisy na torty i wykonczenie, nie odwazylam sie ich robic na zamówienie bo balam sie, ze cos nie wyjdzie,zawsze wole sobie upiec pierwszy raz cos nowego, aby wiedziec jak smakuje. Oczywiscie upieke tort z Twojego przepisu jak tylko bedzie jakas okazja do swietowania w rodzince!
Pozdrawiam !

:razz: :razz: :) ja to bym wszystko oddała za TAKIE zdolności. Torciki śliczne!!!

#12 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 14.05.2007 - 01:23

Adziu torty piękne wykonałaś, ja też Tobie składam wielkie gratulacje.
Pozdrawiam

#13 Jolcia

Jolcia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1000 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Ruda Śląska

Napisano 14.05.2007 - 19:37

Andziu powiem krótko-śliczne.

#14 Emka

Emka

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 57 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 14.05.2007 - 20:40

Torciki poprostu piękne.

#15 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5243 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 14.05.2007 - 21:41

Bardzo piękne torciki upiekłaś i pewnie smakują równie dobrze jak wyglądają :mrgreen:
POZDRAWIAM!!!





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)