Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * - 1 głosy

Pyszny "kudŁacz"


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 beatusek

beatusek

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 39 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 11.05.2007 - 00:16

Witam wszystkie forumowiczki i forumowiczów! Chciałam podzielić się z wami przepisem na pysznego KUDŁACZA, który jest pieczony w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ciasto: 1 jajko 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru pudru 5 dag "Kasi" razem utrzeć w/w składniki, następnie dodać 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki Piec ok.30 min. w 180-190 stopni. POLEWA: rozpuścić razem na małym ogniu: 3/4 szklanki mleka 1 szklankę cukru 20 dag "KASI" 2 łyżki kakao Upieczone ciasto pokroić na kawałki wielkości ptasiego mleczka, zamaczać w polewie i obtoczyć w wiórkach kokosowych(do tego przepisu potrzeba 20 dag wiórków). POLECAM!!!!!

Załączone miniatury

  • IMG_3960.JPG
  • IMG_3961.JPG


#2 andy8

andy8

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 815 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 11.05.2007 - 07:40

znam ten przepis tylko pod nazwa kokosanki,jest super polecam wszystkim,tylko mam chyba inny przepis na polewe czy ta jest gesta czy raczej płynna :razz:

#3 beatusek

beatusek

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 39 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 11.05.2007 - 07:53

Witay Andy8 !!! Moja polewa jest raczej płynna. Chętnie poznam przepis na Twoją. Muszę zrobić z córką większą ilość tych pyszności na imprezę szkolną. Pozdrawiam Beata

#4 Emka

Emka

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 57 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 11.05.2007 - 09:11

Ja też znam ten przepis pod nazwą kokosanki, przyznam że sama nie robiłam ale często goszczą na stole mojej mamy, są poprostu super.

#5 apsik

apsik

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1634 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 11.05.2007 - 09:18

W moich stronach jest to bardzo popularne ciastko,gości na wszystkich imprezach głównie dla dekoracji chociaż w smaku też jest pycha. :razz: Myślałam że ten przepis już dawno gości na naszym forum ,robiłam wielokrotnie z mojego rodzinnego przepisu ale widzę że tu składniki są ,,prawie,, takie same. Polecam ,można pobawić się przy dekoracji z dziećmi i używać różnokolorowych wiórków. :razz:

#6 andy8

andy8

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 815 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 12.05.2007 - 18:02

mój przepis na polewę:razz:ól kostki margaryny,pół szkl cukru pudru,2 łyżki kakao,2 łyżki gorącej wody a moja teściowa robi taką samą polewę jak twoja tylko zamiast mleka daje 6 łyżek wody-polewa jest wtedy gęściejsza najlepiej wypróbowac i dopasować sobie który przepis najlepiej odpowiada :razz:

#7 beatusek

beatusek

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 39 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 12.05.2007 - 19:50

Andy8 ! Dziękuję Ci bardzo za przepis Twój i Twojej teściowej. Następnym razem będę troszkę eksperymentować! Pozdrawiam Beata :razz:

#8 andy8

andy8

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 815 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 22.05.2008 - 22:16

Moje kokosanki :P

Załączone miniatury

  • Obrazww_004.jpg


#9 apsik

apsik

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1634 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 23.05.2008 - 13:56

Andy bardzo apetyczne ciasteczka....poświęciłaś dużo pracy ,żeby upiec te ciasta,czy wszystkie na imprezę szkolną.

#10 andy8

andy8

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 815 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 24.05.2008 - 17:39

Nie Elu na dni szkoły robiłam tylko ptysia a pozostałe to tak jedno w tyg na niedzielę. :P

#11 Gość_kokosanka_*

Gość_kokosanka_*
  • Goście

Napisano 10.06.2010 - 11:22

No niestety,ja z tego przepisu nie jestem za bardzo zadowolona. Mam w sumie taki sam przepis tyle że zamiast pudru dałam zwykly cukier.I nie tego sie spodziewałam. Ciastó nie wyszło wcale wysokie,co prawda nie zakalec-bo wyrosło, ale znam -tzn jadałam kokosanki/kudłacze z wesel,gdzie ciastko było wysokie i duże. Nie takie małe jak wy serwujecie,tylko takie prze ogromne że było sie można najesć takim rombem-bo mialy ksztalt duzego rombu. Szukam nadal przepisu na wysokie ciasto na kudłacze. Może ktoś będzie mial? dodam, ze ciasto miksowalam starani\nie bardzooo dlugo wiec tymbardziej powinno wyjść wysokie.





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!