beatusek

Placek "krówka"

14 postów w tym temacie

PLACEK KRÓWKA SKŁADNIKI: 1. BISZKOPT 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki (1/2 pszennej + 1/2 ziemniaczanej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wymieszać razem wszystkie składniki(bez oddzielania białek) i piec w 200 stopniach 15-20 minut. 2. MASA 1/2 litra mleka 5 żółtek 2 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru z pół litra mleka odlać tyle żeby rozrobić w nim składniki-resztę mleka zagotować i wlać do niego rozrobione żółtka z mąką i cukrem, gotować aż powstanie gęsty budyń. Rozkręcić kostkę masła lub "Kasi" i dodawać miksując zimny budyń. Masę wyłożyć na ciasto, a na niej (najlepiej małe) bezy. 3. POLEWA KRÓWKOWA rozpuścić 20 dag (najlepiej jasnych) krówek z 1/4 kostki masła i 3 łyżkami wody na małym ogniu i ciepłe wylewać na bezy. SMACZNEGO!!! MNIAM MNIAM

post-5660-1178836532_thumb.jpg

post-5660-1178836597_thumb.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Cześć beatusek do masy ma być 1/2 szkl. cukru bo chyba coś jest nie dopisane? Sliczne jest to ciasto a czy nie jest za słodkie?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Już poprawiłam swój błąd , przepraszam :razz: Ciasto jest słodkie , ale bardzo smaczne. Zawsze można użyć mniej cukru niż podałam w przepisie! Pozdrawiam Beata.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wszedzie szukałam jakiegoś ciasta z bezami. To jest idealne, w dodatku z płynnymi krówkami.MNIAAAAAAM

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Czy ten przepis jest na tortownicę czy na dużą blachę?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wyglada przepysznie i mam nadzieje, ze tak tez smakuje, bo jak tylko skoncza sie swiateczne ciasta to sie zabiore do jego zrobienia. Dzieki za przepis

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dziś piekłam to ciasto. Jest pyszne, choć tylko dla mnie za słodkie (domownikom smakuje) Wygląda tak jak na załączonym wcześniej zdjęciu.Ja zapomnialam do krówek dodać wody i polewa mi zrobiła się twardawa. ale to już tylko mój błąd. W styczniu mam urodziny i tę krówkę upiekę już bezbłędnie.dzięki za przepis!!!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

ja zmodyfikowałam ten przepis na własne potrzeby i upiekłam kiedys to cicho (na forum jest wklejone zdjecie); dodałam truskawki a za drugim razem brzoskwinie rewelka

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

a moze by tak upiec z reszty bialek tafle kokosowa iwylozyc na polowe masy i dalej postepowac jak w przepisie?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Chciałam upiec na Święta jakieś nowe ciasto,i co.....kompletna klapa. Spód biszkoptu miał zakalec,a masa była rzadka.Piekłam bardzo dużo biszkoptów i nigdy nie zdarzyła mi się taka niespodzianka.Chyba nie pokuszę się na ponowne upieczenie tego placka.Szkoda,bo na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

nie zgodzę sie.....wielokrotnie robiłam to ciasto i nic mu nie dolegało jak boisz sie nowego ciasta, upiecz biszkopt wg swojego przepisu a mase budyniowa zrób z paczki Pozdrawiam Kasia

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Aniu budyń trzeba trochę dłużej gotować stale mieszając, musi być bardzo gęsty. Myślę że za krótko gotowałaś i dlatego masa była rzadka. Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Drogie Kobietki,dzięki za podpowiedzi,ale zniechęciłam się do tego placka. Pozdrawiam :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Chciałabym się dowiedzieć na jakiej wielkości blaszkę jest to ciasto.Proszę o odpowiedź.Pozdrawiam ;-)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.