beatusek Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 PLACEK KRÓWKA SKŁADNIKI: 1. BISZKOPT 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki (1/2 pszennej + 1/2 ziemniaczanej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wymieszać razem wszystkie składniki(bez oddzielania białek) i piec w 200 stopniach 15-20 minut. 2. MASA 1/2 litra mleka 5 żółtek 2 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru z pół litra mleka odlać tyle żeby rozrobić w nim składniki-resztę mleka zagotować i wlać do niego rozrobione żółtka z mąką i cukrem, gotować aż powstanie gęsty budyń. Rozkręcić kostkę masła lub "Kasi" i dodawać miksując zimny budyń. Masę wyłożyć na ciasto, a na niej (najlepiej małe) bezy. 3. POLEWA KRÓWKOWA rozpuścić 20 dag (najlepiej jasnych) krówek z 1/4 kostki masła i 3 łyżkami wody na małym ogniu i ciepłe wylewać na bezy. SMACZNEGO!!! MNIAM MNIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edytka78 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Cześć beatusek do masy ma być 1/2 szkl. cukru bo chyba coś jest nie dopisane? Sliczne jest to ciasto a czy nie jest za słodkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatusek Opublikowano 11 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Już poprawiłam swój błąd , przepraszam :razz: Ciasto jest słodkie , ale bardzo smaczne. Zawsze można użyć mniej cukru niż podałam w przepisie! Pozdrawiam Beata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
an69 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Wszedzie szukałam jakiegoś ciasta z bezami. To jest idealne, w dodatku z płynnymi krówkami.MNIAAAAAAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minia51 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 Czy ten przepis jest na tortownicę czy na dużą blachę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
annu Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 Wyglada przepysznie i mam nadzieje, ze tak tez smakuje, bo jak tylko skoncza sie swiateczne ciasta to sie zabiore do jego zrobienia. Dzieki za przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minia51 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 Dziś piekłam to ciasto. Jest pyszne, choć tylko dla mnie za słodkie (domownikom smakuje) Wygląda tak jak na załączonym wcześniej zdjęciu.Ja zapomnialam do krówek dodać wody i polewa mi zrobiła się twardawa. ale to już tylko mój błąd. W styczniu mam urodziny i tę krówkę upiekę już bezbłędnie.dzięki za przepis!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuziorek Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 ja zmodyfikowałam ten przepis na własne potrzeby i upiekłam kiedys to cicho (na forum jest wklejone zdjecie); dodałam truskawki a za drugim razem brzoskwinie rewelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jgust Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 a moze by tak upiec z reszty bialek tafle kokosowa iwylozyc na polowe masy i dalej postepowac jak w przepisie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaK Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Chciałam upiec na Święta jakieś nowe ciasto,i co.....kompletna klapa. Spód biszkoptu miał zakalec,a masa była rzadka.Piekłam bardzo dużo biszkoptów i nigdy nie zdarzyła mi się taka niespodzianka.Chyba nie pokuszę się na ponowne upieczenie tego placka.Szkoda,bo na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuziorek Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 nie zgodzę sie.....wielokrotnie robiłam to ciasto i nic mu nie dolegało jak boisz sie nowego ciasta, upiecz biszkopt wg swojego przepisu a mase budyniowa zrób z paczki Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Aniu budyń trzeba trochę dłużej gotować stale mieszając, musi być bardzo gęsty. Myślę że za krótko gotowałaś i dlatego masa była rzadka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaK Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Drogie Kobietki,dzięki za podpowiedzi,ale zniechęciłam się do tego placka. Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorot-k Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 Chciałabym się dowiedzieć na jakiej wielkości blaszkę jest to ciasto.Proszę o odpowiedź.Pozdrawiam ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.