Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Placek "krówka"


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 beatusek

beatusek

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 39 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 11.05.2007 - 00:36

PLACEK KRÓWKA SKŁADNIKI: 1. BISZKOPT 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki (1/2 pszennej + 1/2 ziemniaczanej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wymieszać razem wszystkie składniki(bez oddzielania białek) i piec w 200 stopniach 15-20 minut. 2. MASA 1/2 litra mleka 5 żółtek 2 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru z pół litra mleka odlać tyle żeby rozrobić w nim składniki-resztę mleka zagotować i wlać do niego rozrobione żółtka z mąką i cukrem, gotować aż powstanie gęsty budyń. Rozkręcić kostkę masła lub "Kasi" i dodawać miksując zimny budyń. Masę wyłożyć na ciasto, a na niej (najlepiej małe) bezy. 3. POLEWA KRÓWKOWA rozpuścić 20 dag (najlepiej jasnych) krówek z 1/4 kostki masła i 3 łyżkami wody na małym ogniu i ciepłe wylewać na bezy. SMACZNEGO!!! MNIAM MNIAM

Załączone miniatury

  • IMG_3962.JPG
  • IMG_3963.JPG


r e k l a m a

#2 Edytka78

Edytka78

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 121 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Łęczna

Napisano 11.05.2007 - 11:49

Cześć beatusek do masy ma być 1/2 szkl. cukru bo chyba coś jest nie dopisane? Sliczne jest to ciasto a czy nie jest za słodkie?

#3 beatusek

beatusek

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 39 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 11.05.2007 - 18:09

Już poprawiłam swój błąd , przepraszam :razz: Ciasto jest słodkie , ale bardzo smaczne. Zawsze można użyć mniej cukru niż podałam w przepisie! Pozdrawiam Beata.

#4 an69

an69

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 111 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Błonie

Napisano 19.12.2007 - 15:00

Wszedzie szukałam jakiegoś ciasta z bezami. To jest idealne, w dodatku z płynnymi krówkami.MNIAAAAAAM

#5 minia51

minia51

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1917 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląskie

Napisano 27.12.2007 - 08:33

Czy ten przepis jest na tortownicę czy na dużą blachę?

#6 annu

annu

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 27 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 27.12.2007 - 18:49

Wyglada przepysznie i mam nadzieje, ze tak tez smakuje, bo jak tylko skoncza sie swiateczne ciasta to sie zabiore do jego zrobienia. Dzieki za przepis

#7 minia51

minia51

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1917 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląskie

Napisano 01.01.2008 - 00:50

Dziś piekłam to ciasto. Jest pyszne, choć tylko dla mnie za słodkie (domownikom smakuje) Wygląda tak jak na załączonym wcześniej zdjęciu.Ja zapomnialam do krówek dodać wody i polewa mi zrobiła się twardawa. ale to już tylko mój błąd. W styczniu mam urodziny i tę krówkę upiekę już bezbłędnie.dzięki za przepis!!!

#8 zuziorek

zuziorek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 729 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Trójmiasto

Napisano 03.01.2008 - 15:46

ja zmodyfikowałam ten przepis na własne potrzeby i upiekłam kiedys to cicho (na forum jest wklejone zdjecie); dodałam truskawki a za drugim razem brzoskwinie rewelka

#9 jgust

jgust

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 30 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 18.03.2008 - 09:59

a moze by tak upiec z reszty bialek tafle kokosowa iwylozyc na polowe masy i dalej postepowac jak w przepisie?

#10 AnnaK

AnnaK

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 528 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Mazowsze
  • Zainteresowania:fotografia, awifauna, literatura, rękodzieło

Napisano 13.04.2009 - 20:56

Chciałam upiec na Święta jakieś nowe ciasto,i co.....kompletna klapa. Spód biszkoptu miał zakalec,a masa była rzadka.Piekłam bardzo dużo biszkoptów i nigdy nie zdarzyła mi się taka niespodzianka.Chyba nie pokuszę się na ponowne upieczenie tego placka.Szkoda,bo na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie.

#11 zuziorek

zuziorek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 729 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Trójmiasto

Napisano 20.04.2009 - 23:00

nie zgodzę sie.....wielokrotnie robiłam to ciasto i nic mu nie dolegało jak boisz sie nowego ciasta, upiecz biszkopt wg swojego przepisu a mase budyniowa zrób z paczki Pozdrawiam Kasia

#12 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 20.04.2009 - 23:20

Aniu budyń trzeba trochę dłużej gotować stale mieszając, musi być bardzo gęsty. Myślę że za krótko gotowałaś i dlatego masa była rzadka. Pozdrawiam
Pozdrawiam

#13 AnnaK

AnnaK

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 528 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Mazowsze
  • Zainteresowania:fotografia, awifauna, literatura, rękodzieło

Napisano 21.04.2009 - 20:48

Drogie Kobietki,dzięki za podpowiedzi,ale zniechęciłam się do tego placka. Pozdrawiam :D

#14 dorot-k

dorot-k

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 13 postów

Napisano 22.05.2010 - 12:21

Chciałabym się dowiedzieć na jakiej wielkości blaszkę jest to ciasto.Proszę o odpowiedź.Pozdrawiam ;-)





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!