Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Placki Na Torty


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 iwona30

iwona30

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 715 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisano 25.05.2007 - 12:40

Tort biszkoptowy piecze się 3 placki. ( To jest porcja na jeden placek).
4 jajka
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
4 łyżki letniej wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko ubić i upiec.
Tort czekoladowy piecze się 3 placki.
4 jajka
11 dkg cukru
7 dkg mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko ubić i upiec.
Tort orzechowy piecze się 3 placki.
4 jajka
4 łyżki cukru
3 1/2 dkg orzechów mielonych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki bułki tartej
można dać 1/2 łyżki kakao
Wszystko ubić i upiec.
Wkładka kokosowa.
6 białek
15 dkg cukru
20 dkg kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem i dodać kokos i delikatnie mieszać tak żeby białka nie opadły piec w tem.200 st.
Można zrobić kombinację upiec 2 placki orzechowe i dać wkładkę kokosową do tego dobry krem czekoladowy i super tort. Polecam wszystko wypróbowane.

r e k l a m a

#2 monik76

monik76

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 50 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:okolice Krakowa

Napisano 25.05.2007 - 21:49

Dziękuję Ci Iwonko za wspaniały przepis. Na pewno skorzystam ( bo dopiero uczę sie piec ciasta) :sad:
MONIKA- dziewczyna RATOWNIKA :)



#3 iwona30

iwona30

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 715 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisano 25.05.2007 - 22:16

Napewno Ci się wyjdą te placki, bo ja zawsze robię torty z tych przepisów jeśli nie będziesz coś wiedziała to pytaj.Tylko musisz delikatnie mieszać jak będziesz dodawała mąkę do ubitych jajek żeby nie opadły bo wóczas placki wyjdą niskie. Polecam. Jak wypróbjesz to daj znać jak Ci wyszły. Pozdrawiam.

Załączone miniatury

  • 22.gif


#4 Edytka78

Edytka78

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 118 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Łęczna

Napisano 28.05.2007 - 15:30

Cześć Iwonko a mogłabyś napisać po kolei jak dajesz składniki do biszkoptów? :sad:

#5 Christina

Christina

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 225 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 28.05.2007 - 16:11

Napisz też Iwonko, jak dużej tortownicy używasz, bo wydaję mi się, że chyba nie będzie duża, jeśli z tych składników mają wyjść 3 placki.
Przychylam się też do prośby Edytki78 i dodatkowo pytam - czy ubijasz żółtka z cukrem, czy białka? - bo ja znam różne sposoby i chętnie poznam Twój :sad:
Najlepiej opisz dokładnie, po kolei, wszystkie czynności, dla każdego biszkoptu.
Życie jest jak kuchnia - żeby coś zrobić, często trzeba pobrudzić ręce.

#6 iwona30

iwona30

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 715 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisano 28.05.2007 - 16:26

Najpierw ubijam białka na sztywno dodaje cukier i po żółtku na końcu mąkę i proszek do pieczenia tak robię w przypadku biszkopta a przy innych plackach też ubijam jajka i dodaje mąkę i kolejne składniki tylko jak dodaje mąkę to już nie ubijam mikserem tylko mieszam łyżką żeby nie opadło.

#7 iwona30

iwona30

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 715 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisano 28.05.2007 - 16:31

Napisz też Iwonko, jak dużej tortownicy używasz, bo wydaję mi się, że chyba nie będzie duża, jeśli z tych składników mają wyjść 3 placki.
Przychylam się też do prośby Edytki78 i dodatkowo pytam - czy ubijasz żółtka z cukrem, czy białka? - bo ja znam różne sposoby i chętnie poznam Twój :sad:
Najlepiej opisz dokładnie, po kolei, wszystkie czynności, dla każdego biszkoptu.

W przepisie podana jest proporcja na jednego placka. Zazwyczaj tort robi się z 3 placków czyli musisz upiec 3 placki np:biszkoptowe. Albo 2 placki i wkładkę kokosową albo orzechową.
Czyli na tort potrzeba 12 jaj bo na każdy placek idzie po 4 jajka. Bo pieczesz 3 placki osobno. A tortownicę mam dość dużą.

#8 Christina

Christina

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 225 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 28.05.2007 - 16:46

Jeśli są to składniki na jeden placek, to tortownica powinna mieć nie mniej, niż 30 cm, bo ja piekę jeden placek z 3 jaj, na tortownicę o średnicy 27 cm i wychodzi mi dość wysoki.

Iwonko, napisz jak robisz biszkopt? Co najpierw ubijasz? A może poprostu ubijasz całe jaja z cukrem?
Życie jest jak kuchnia - żeby coś zrobić, często trzeba pobrudzić ręce.

#9 iwona30

iwona30

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 715 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisano 28.05.2007 - 16:55

Moja tortownica ma 30 cm. Więc białka ubijam na sztywno dodaje cukier i żółtka nadal ubijam tak długo aż żółtka zbieleją i nie będzie czuć cukru następnie dodaje mąkę z proszkiem do pieczenia ale mieszam łyżką pomału żeby jajka nie opadły bo później placki wyjdą niskie tak robię placek biszkoptowy.Piekę w tem. 200 st. Placki przekładam kremem i tort jest dość wysoki.

#10 Christina

Christina

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 225 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 28.05.2007 - 17:59

Postępuję prawie identycznie. Jednak po dodaniu żółtek już nie ubijam długo. Nie zawsze (rzadko) dodaję proszek do pieczenia i też ładnie wyrasta.
Napisałaś też ważną rzecz, na którą nie każdy zwraca uwagę, a jest istotna, bo biszkopt nie opada - Po ubiciu piany z cukrem i żółtkami odstawiamy mikser i dalej mieszamy delikatnie - łyżką.
Jeśli nadal używalibyście miksera, biszkopt nie byłby tak pulchny i wyrośnięty.
Życie jest jak kuchnia - żeby coś zrobić, często trzeba pobrudzić ręce.

#11 Edytka78

Edytka78

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 118 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Łęczna

Napisano 29.05.2007 - 15:10

Iwonko napisz jeszcze jak możesz jak robisz po kolei ten placek orzechowy. Pozdrawiam :cry:





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  figiel : (01 październik 2014 - 07:28) hhmmm , przestawiają się daty tzn.na oststnich wpisach sa wcześniejsze daty i czym wyżej tym bliżej aktualnej daty :)
@  figiel : (01 październik 2014 - 07:29) co do grzybów , to narazie nie ma , czekamy :)
@  figiel : (02 październik 2014 - 14:22) witam !
@  AnnaK : (09 październik 2014 - 20:42) U nas jest sucho to i grzybów nie ma, a szkoda, bo dziś było 24stopnie i noc ciepła więc mogłyby rosnąć.
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) Witajcie wieczorową porą :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) oglądał ktoś mecz??
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) mamy kolejne zwycięstwo - pięknie! :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) Miniu mówią o lasach pyrzowickich, że tam są - były grzybki
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) mówiłaś że tam kiedyś zbierałaś ;)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) ja w tym roku na grzybkach nie byłam
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) u nas rosną tez pod modrzewiem maślaczki :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) miłej nocki dla wszystkich :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:23) witam!!! piękne zwycięstwo ...ale też i zobowiązujące :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) co do grzybów , to u nas zaczęły rosnąć prawdziwki i kożlaki ,le jest sucho w lesie , mogłoby popadać
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) miłego dnia wszystkim :)
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) witam ! jestem ciągle wylogowywana , kiedy się zaloguję, mam wiadomość -'nie masz uprawnień do tego' .....
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) może mi ktoś podpowiedzieć co się dzieje ?
@  AlicjaBar : (17 październik 2014 - 11:19) Witam tak sobie czytam o pigwie i pigwowcu ja robie od kilku lat przetwory kroje owoce zasypuje warstwowo owoc cukier jak pusci sok to do butelek a reszte podsmażam jak dżem miksuje blenderem i do słoiczków pychota na chleb
@  figiel : (17 październik 2014 - 12:15) witam ! i znowu jestem za każdym razem wylogowywana :(,jak wchodze na stronę to tylko raz po zalogowaniu
@  iwona99 : (19 październik 2014 - 13:03) witam wszystkich zapraszam na mój blog domowyprzepisy.blogspot.com