Skocz do zawartości

Popcorn

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 silver

silver

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 26.05.2007 - 14:35

Pewnego dnia po szkole chciałam sobie zrobic popcorn. Wsypałam ziarenka do garnka i troche oleju.dodałam takze 1łyżkę masła.Po chwili wszystko siępaliło popcorn był cały czarny, kuchnia zdymiona a jadostaałam nauczke, że nie do wszystkiego mozna dodawać masło.

#2 basga

basga

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4238 postów

Napisano 26.05.2007 - 15:30

Pewnie olej nie był dość rozgrzany bo raczej nie od masła dymiło.
Właśnie połączenie oleju z masłem powoduje, że masło może rozgrzać sie do wyższej temperatury.
Ale pewnie odechciało Ci sie smażenia popcornu...lepiej robić taki przeznaczony do mikrofalówek,nic się nie spali :sad:

#3 Nika1990

Nika1990

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 14.07.2007 - 15:56

o tak, popcorn z mikrofalówki jest świetny :-D
Nie trzeba się denerwować ze cos się spali, a poza tym
jest wg mnie smaczniejszy i bardziej podobny w smaku do kupnego, niz taki z garnka.
Bo jak dla mnie ten z garnka jest zbyt tłusty.

#4 Jolanta

Jolanta

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 416 postów

Napisano 22.07.2007 - 11:42

Mi rowniez sie nigdy nie udawal popcorn :lol: i poddalam sie, bardzo dlugo go nie robila.Ostatnio mojej corce zachcialo sie popkornu,wiec postanowilam znowu sprobowac zrobic.Oczywiscie caly garnek PRZYPALONY :P ,ale teraz sie nie poddalam-garnek wyszorowalam i dalej do dziela i Eureka :P udalo sie.Juz wiem jak zrobic popcorn.
Trzeba do garnak wlac oliwe tyle zeby zakryc dno i dobrze rozgrzac,wsypac tyle popcornu aby zakrylo dno garnka oczywiscie zmnieszyc gaz bo inaczej sie przypali.Potrzasac garnkiem od czasu do czasu.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

#5 Pączeek

Pączeek

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 08.10.2007 - 15:29

Ja popcorn zrobiłam raz w rzyciu :P Paliła się cała kuchnia a my nic nie czuli bo okno było otwarte i wywiewało na dwór dopiero jak już naprawde zaczeło mocno się palić i pochłaniacz sam się włończył (kabelki się stopiły) to usłyszeliśmy że coś dzieje w kuchni jak poszliśmy masakra i oczywiście co człowiek zrobi jak sie pali poleje wodą i polaliśmy wodą na olej masakra.Przyjechała straż i naszczęście dało sie opanować :P Nigdy więcej popcornu!!!!!!! Uraz do końca życie będzie

#6 Gość_k01_*

Gość_k01_*
  • Goście

Napisano 10.10.2007 - 01:12

Oooo matko ja robie sobie czesto popcorn i nie miałam nigdy zadnego problemu.. no raz tylko ale to była wina kukurydzy nie chciał sie wogóle zrobić aż zostały małe czarne wegliki;) a robie go normalnie wlewm olej na patelnie i sypie kukurydzy na oko żeby dno mniej więcej było przykryte. Nim popcorn zacznie strzelac pare razy potrzasne patelnią.w trakcie strzelania również, co do masła to też czasem dodaje ale nie zawsze... a już gotowy popcorn czasem polewam troche miodem.. dla mnie pycha NIGDY NIE ZOSTAWIAM POPCORNU NA PATELNI I WYCHODZE!!

#7 dodak

dodak

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 07.11.2007 - 17:14

a mi się ostatnio tak spalił że wszystko poszło do kosza:(

#8 viola32

viola32

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 291 postów
  • Zainteresowania:muzyka,film

Napisano 08.11.2007 - 11:48

Ja popcorn tez robie sama w garnku i robie tak jak Jolanta. Olej musi przykryc dno ok.0,5cm, wrzucam kukurydze tak zeby,przykryla dno w garnku ,a nie cale opakowanie! Podgrzewam i od czasu do czasu potrzasam garnkiem.Jak slysze ,ze juz zaczyna kukurydza strzelac,to potrzasam ,co pare sekund!!! i nigdy nie mialam przypalonego.
Dołączona grafika

#9 gobaria

gobaria

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 28.02.2008 - 01:37

robię genialny popcorn, i nie z microfalii, taką mam radę

potrzebujemy 2 łyżek stołowych, i wlewamy 4 łyzki oleju na 5 łyzek popcornum i adekwatnie 5 lyzek oleju 6 popcornu

i nigdy mi sie nie dymi i nie pali :-)

#10 Gość_Logaff_*

Gość_Logaff_*
  • Goście

Napisano 20.07.2008 - 18:51

Jako ciekowstkę mogę napisać że kiedyś zajrzałem do paczki z popcornem która (paczka) miała znaleźć się w mikrofali i pierw myślałem że to rzygowiny, ale rozróżniłem wkońcu że to zlepione jakimś tłuszczem ziarna kukurydzy. A popcorny z mikrofali zawsze wychodzą mi takie jakieś małe i nie są najlepszej jakości (próbowałem różnych firm)

#11 parasolka

parasolka

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 29 postów

Napisano 20.10.2008 - 10:10

:)
mi akurat popcorn zawsze wychodzi bez problemu, mam taki duży płaski garnek,
poza tym co chwilę macham garnkiem i jak tylko przestanie pstrykać szybko przesypuję do miski ;)

#12 Kasia M.

Kasia M.

Stały bywalec

• Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 68 postów

Napisano 10.07.2009 - 20:04

Hehe, jak byłam mała to w kreskówce widziałam jak popcorn się robi z kukurydzy takiej prosto z kolby. Łatwizna: obierasz kolbę kukurydzy, wsypujesz do garnka (mówił ktoś coś o tłuszczu? W kreskówce nie było) i podpalasz gaz. No to jechana, robię popcorn SAMA  :-D
MORAŁ: kreskówki kłamią, nie polecam "świeżego" popcornu  :-D

Ciocia zawsze popcorn robiła ale nikt nigdy nie patrzał jak...
Podaję zawsze temperaturę pieczenia w piekarniku na gaz,
piekarnik na prąd to 20 stopni mniej :)

Uwielbiam słodkie zarówno jeść jak i piec ^_^
♥ Smacznego wszystkim ♥

PS. Staram się codziennie zaglądać na forum
więc szybko i chętnie odpowiem na pytania
jeśli mój przepis nie jest jasny :)

#13 Gość_Doberman_*

Gość_Doberman_*
  • Goście

Napisano 14.11.2009 - 15:35

Ludzie kochani! Czym się różni kukurydza z pola od tej ze sklepu? Sąsiad ma kilkadziesiąt ton kukurydzy W BINie i wziąłem od niego kwintal na próbę ale niestety nic z tego, nie da się tego uprarzyć. Czy ktoś wie dlaczego?

#14 sylwuśka

sylwuśka

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 248 postów

Napisano 20.11.2009 - 00:28

A ja znam takich, co potrafia i popcorn specjalnie przeznaczony do mikrofali spalic ;p :)
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#15 mart

mart

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 523 postów

Napisano 21.11.2009 - 10:55

Doberman bo kukurydza sasiada jest pastewna, ta w sklepach to cukrowa, wpisz w google kukurydza i tam dowiesz sie wiecej,pozdrawiam!
Dołączona grafika