Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Pyszne Ciasto "kubuś"


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 novijka

novijka

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Częstochowa

Napisano 01.06.2007 - 16:26

1. Biszkopt - każdy ma swój wypróbowany przepis, ja mam ich kilka, ale do tego ciasta polecam ten: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej + resztę mąki pszennej tak aby była czubata szklanka (dla początkujących: mąke należy przesiać :cry:) Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miksując dodać żółtka. Mikser włączyć na małe obroty i dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Wyłączyć mikser, dodać olej o ocet i lekko przemieszać. 2. Masa "Kubuś" 1 duży Kubuś z marchewką 3/4 kostki margaryny 3 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru Na "KUbusiu" ugotować budyń dodając cukier. Do gorącego budyniu dodać margarynę. Dobrze rozprowadzić łyżką, tak aby się połączyła z masą. Gorący budyń "Kubuś" wylać na przestudzony biszkopt. 3. Masa śmietanowa: 1/2 l śmietany kremówki 2 torebki śnieżki - w proszku 4 łyżeczki żelatyny - rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody Kremówkę ubić ze śnieżką na koniec dodać przestudzona żelatynę i wymieszać. Krem śmietanowy wyłożyć na przestudzony budyń "Kubuś". Na wierzchu ułożyć herbatniki moczone w alkoholu. Polać lukrem Jeśli zastanawiacie się jak zrobić lukier podaję przepis: Lukier: wycisnąć sok z 1/2 cytryny. Dodać cukier puder (1/2 szklanki) i utrzeć. Polać zygzakiem po herbatnikach :cry:. SMACZNEGO!! Czekam na opinie :razz:. Ciato u mnie w domu znika w mgnieniu oka :razz:

r e k l a m a

#2 Dalovay

Dalovay

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 191 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:UK

Napisano 01.06.2007 - 16:57

podobny kubus juz tu figuruje :cry: ,lecz inspiracji nigdy za duzo



Z wiekiem zrozumialam Babę Jagę z Jasia i Małgosi. Zbudowała sobie wymarzony dom a bachory przylazły i zaczęły go jeść.

Dołączona grafika

#3 novijka

novijka

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Częstochowa

Napisano 01.06.2007 - 17:03

oj nie wiedziałam, że jest już tutaj takie ciasto...niedawno się zalogowałam...także prosze mi wybaczyć :cry:. Ale jednak zawsze warto przypomnieć tak wspaniałe ciasto :cry:. Pozdrawiam :razz:

#4 JustynaZ

JustynaZ

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 161 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Bochnia
  • Zainteresowania:Film, kwiaty i przede wszystkim książki.

Napisano 04.06.2007 - 22:14

Witam! Faktycznie przepis na Kubusia jest już na forum, jednak trochę różni się w masie budyniowej, nie ma w nim masła. Placuszek pyszny, następnym razem zrobię wg Twojego przepisu Novijko i dodam do masy kubusiowej masła. Pozdrawima, Justyna.

#5 andy8

andy8

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 815 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 31.03.2008 - 15:17

Zrobiłam kubusia tylko na zielonym soku-był pyszny :smile:

Załączone miniatury

  • Obraz7_085.jpg


#6 figiel

figiel

    figiel

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1521 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 02.04.2008 - 11:58

Wygląda smakowicie ...podoba mi sie zestawienie kolorów :smile: .Zielonego Kubusia jeszcze nie spotkałam .

#7 andy8

andy8

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 815 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 02.04.2008 - 15:02

Tak zapomniałam dodać że sok to był Pysio zielonych Kubusiów nie ma może być każdy inny sok różnego koloru i wyjdzie fajny nowy smak :smile:

#8 andy8

andy8

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 815 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 02.07.2008 - 15:23

Mój kolejny kubuś :D

Załączone miniatury

  • Obraz__fh_001.jpg
  • Obraz__fh_002.jpg


#9 apsik

apsik

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1634 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 02.07.2008 - 16:30

Aniu jak nie przestaniesz kusić to przejadę się do Ciebie i wszystko Ci zjem....wcale nie żartuje. ;) W poszukiwaniu Twojego domu będę kierowała się zapachem. :D

#10 ewa11

ewa11

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 263 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Dolny Śląsk

Napisano 02.07.2008 - 17:53

A to mój kubuś :D IMG_0844.JPG

#11 apsik

apsik

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1634 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 02.07.2008 - 20:01

Ewuniu Twój placuszek jest także ogromnie apetyczny.... :D ;) :)

#12 Kaliope

Kaliope

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 697 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Nowy Tomyśl
  • Zainteresowania:kultura, sztuka, psychologia, literatura piękna, muzyka, poezja, kulinaria, pastele

Napisano 03.07.2008 - 11:05

Ja mam może śmieszne pytanie ale wolę się upewnić. "Na Kubusiu ugotować budyń" - tzn. tak jak gotuje się normalny budyń na mleku? Rozmieszać proszek budyniowy z sokiem i potem wlać go do gotującego soku? Będę wdzięczna za odpowiedź. Wszystkie zdjęcia Kubusia wyglądają ogromnie apetycznie i dlatego mam wielką chęć zrobić to ciacho :D
"Bo nie jest światło, by pod korcem stało,
Ani sól ziemi do przypraw kuchennych,
Bo piękno na to jest, by zachwycało,
Do pracy - praca, by się zmartwychwstało"

#13 ewa11

ewa11

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 263 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Dolny Śląsk

Napisano 03.07.2008 - 14:22

Tak jak gotuje sie normalny budyń-proszek budyniowy z sokiem i potem wlać go do gotującego soku :D

#14 andy8

andy8

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 815 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 03.07.2008 - 14:48

Aniu jak nie przestaniesz kusić to przejadę się do Ciebie i wszystko Ci zjem....wcale nie żartuje. :)
W poszukiwaniu Twojego domu będę kierowała się zapachem. :D

Elu ,u Ciebie też nie raz piękne zapachy się rozchodzą ;)

#15 Jolanta

Jolanta

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 416 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:NL.

Napisano 09.07.2008 - 17:29

Ja ma ochote zrobic to ciasto tylko mam pytanie czy mozna ugotowac budyn ale w mniejszej ilosci bo ja nie mam duzej blaszki,zamist z 3 budyni ugotowac z 1budyniu na dwie szklanki soku a wtedy ile dodac masla?Moze ktos tak robil?





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) słonecznie i gorąco ;)
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) a ranki są mroźne
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) Witajcie :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)