Skocz do zawartości

Jabłka W Cieście Kruchym


ina12

Rekomendowane odpowiedzi

2,5 szklanki mąki 25 dag margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajo 2 żółtka 0,5 szklanki śmietany 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 8-10 szt. jabłek średniej wielkości 2-3 łyżki cukru pudru Margarynę bardzo dokładnie posiekać z mąką (wcześniej przesianą z proszkiem) dodać cukier puder i wymieszać. Zrobić dołek i wlać jajo, żółtka i śmietanę, połączyć składniki w jednolite ciasto. Schłodzić przez około 0,5 godz. Umyte i obrane jabłka podzielić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Wałkować ciasto na grubość ok. 3-4 mm i kroić kwadraty o boku ok. 12 cm. Na środek kwadratu ułożyć połówkę jabłka ( przecięciem do ciasta) i połączyć rogi ciasta przykrywając jabłko. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200*C na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, a na wierzchu można położyć troszkę dżemu lub konfitury.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.