Extra Przepisy
Nalesniki Z Serem Na Słodko
Rozpoczęty przez zakalec, 09.06.2007 20:30
17 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 09.06.2007 - 20:30
Skladniki:
Ciasto na nalesniki:
- mleko
- jajko
- maka
- szczypta soli
- olej
Nadzienie:
- ser bialy
- jajko
- cukier
Ponadto:
- smietana
- cukier
Przygotowanie:
Przygotowac ciasto na nalesniki - wymieszac razem, jajko, mleko, make, sol i olej. Usmazyc nalesniki z jednej strony. Przygotowac serowe nadzienie - zmielic (widelcem) ser z jajkiem i cukrem (do smaku). Przygotowac smietane do polania - wymieszac smietane z cukrem (do smaku i wystarczajaco wczesniej zeby cukier sie rozpuscil przed podaniem). Smarowac polowe nalesnika masa serowa po usmazonej stronie, okolo 1-1.5 lyzki masy na nalesnika. Zlozyc nalesnika na pol i jeszcze raz na pol tak zeby powstaly 'trojkaty'. Smazyc jeszcze raz na patelni - chwile. Podawac polane smietana z cukrem. Smacznego!
Ciasto na nalesniki:
- mleko
- jajko
- maka
- szczypta soli
- olej
Nadzienie:
- ser bialy
- jajko
- cukier
Ponadto:
- smietana
- cukier
Przygotowanie:
Przygotowac ciasto na nalesniki - wymieszac razem, jajko, mleko, make, sol i olej. Usmazyc nalesniki z jednej strony. Przygotowac serowe nadzienie - zmielic (widelcem) ser z jajkiem i cukrem (do smaku). Przygotowac smietane do polania - wymieszac smietane z cukrem (do smaku i wystarczajaco wczesniej zeby cukier sie rozpuscil przed podaniem). Smarowac polowe nalesnika masa serowa po usmazonej stronie, okolo 1-1.5 lyzki masy na nalesnika. Zlozyc nalesnika na pol i jeszcze raz na pol tak zeby powstaly 'trojkaty'. Smazyc jeszcze raz na patelni - chwile. Podawac polane smietana z cukrem. Smacznego!
"What doesn't kill you, makes you stronger"
(unless it kills you...)
(unless it kills you...)
Napisano 09.06.2007 - 22:03
Naleśniki z mojego dzieciństwa
Moja mama zawsze takie robiła 
Mam nawet jedno takie moje wspomnienie związane z tymi naleśnikami...
Kiedy byłam małą dziewczynką mamusia zrobiła na obiadek takie właśnie naleśniki... No a mi w pewnym momencie zaczął ruszać się ząbek (eh te mleczaki- zawsze wypadają w najmniej oczekiwanym momencie
) no i niestety nie zjadłam obiadku
Pamiętam jeszcze, że mój ojciec śmiał się, że zaraz przywiąże mi zęba do klamki drzwi, pociągnie i będzie po krzyku i będę mogła zjeść swoje ulubione planuszki 
Nie mniej polecam wszystkim ten przepis, z tego względu, że jest prosty a naleśniki są smaczne
Mam nawet jedno takie moje wspomnienie związane z tymi naleśnikami...
Nie mniej polecam wszystkim ten przepis, z tego względu, że jest prosty a naleśniki są smaczne
Kasiulek
GG 7322166 :)
GG 7322166 :)
Napisano 09.06.2007 - 22:51
Najlepsze sa polane smietana wymieszana z jagodami... PYCHA! Niestety nie mialam dzis jagod...
(unless it kills you...)
(unless it kills you...)
Napisano 11.06.2007 - 20:41
Naleśniki z serem są pyszne. Ja zarówno do ciasta jak i do sera dodaję cukier waniliowy - wybornie pachną i tak samo smakują.
Świetnym dodatkiem do tych naleśników są świeże truskawki zmiksowane z odrobiną cukru.
Pozdrawiam serdecznie i chyba już wiem co jutro zrobię na obiad
.
Świetnym dodatkiem do tych naleśników są świeże truskawki zmiksowane z odrobiną cukru.
Pozdrawiam serdecznie i chyba już wiem co jutro zrobię na obiad
Napisano 12.06.2007 - 14:53
Ja też je robię w taki sam sposób jak Wiola i używam serek waniliowy Delfiko, polecam.
Ten sposób co podała Zakalec jest bardzo dobry i pewnie lepszy.
Pozdrawiam
Ten sposób co podała Zakalec jest bardzo dobry i pewnie lepszy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisano 15.03.2009 - 02:23
Ja też uwielbiam te naleśniki, są proste i przepyszne
ja tylko do polewy dosypuję jeszcze cukier waniliowy i cynamon, polecam!
#8 Gość_Taz_*
Napisano 27.03.2009 - 19:37
Może mi ktoś podać jaka dokladnie ilosc skladnikow potrzebuje?? Tzn ile mleka, maki, jajek i oleju z soba zmieszac na ciasto oraz w jakiej ilosci zmieszac ser z jajkiem?? Sorry za glupie pytania ale z kuchnia jak narazie nie mialem za wiele wspolnego
Napisano 31.03.2009 - 20:26
Taz, na oko 
Nalesniki wychodza praktycznie zawsze, ciasto moze byc geste - to beda grubsze, lub moze byc calkiem rzadkie.
Miksujesz mikserem i dodajesz wiecej mleka, albo wiecej maki, w zaleznosci jaka konsystencje chcesz uzyskac.
Czasem nawet w trakcie smazenia, stwerdzam, ze ciasto jest za geste i dodaje mleka. Z reguly jedna jajko na 1/2kg maki, ale mozesz dac nawet 2 jaja, beda mialy bardziej 'omletowy' smak
Ja z reguly nalewam na patelnie chochla
Mam nadzieje, ze wyjda
Powodzenia
Nalesniki wychodza praktycznie zawsze, ciasto moze byc geste - to beda grubsze, lub moze byc calkiem rzadkie.
Miksujesz mikserem i dodajesz wiecej mleka, albo wiecej maki, w zaleznosci jaka konsystencje chcesz uzyskac.
Czasem nawet w trakcie smazenia, stwerdzam, ze ciasto jest za geste i dodaje mleka. Z reguly jedna jajko na 1/2kg maki, ale mozesz dac nawet 2 jaja, beda mialy bardziej 'omletowy' smak
Ja z reguly nalewam na patelnie chochla
Mam nadzieje, ze wyjda
Powodzenia
(unless it kills you...)
(unless it kills you...)
Napisano 01.04.2009 - 12:20
O tak naleśniki z serem uwielbiam. Każdą ilość zjem. Tylko nie polewam śmietaną a sosem deserowym z dr.oetkera truskawkowym albo malinowym, wtedy mają pyszny owocowy smak. Polecam!! Chyba dziś zrobię takie naleśniki, bo mnie ochota na nie naszła.
#11 Gość_Taz_*
Napisano 06.04.2009 - 09:57
Dzięki Zakalec, w piątek mam urlop i biorę sie za naleśniki
Napisano 11.05.2010 - 22:52
polecam dodać do masy trochę serka waniliowego, masa staje się smaczna i pulchna.
Napisano 02.06.2011 - 19:48
Dziś do masy naleśnikowej dodałem posiekanego banana (nie za drobno ale i nie za grubo) i wyszło naprawdę smaczne tak że gdy skończył się ser dorobiłem jeszcze więcej naleśników z bananem właśnie. Polecam.
Napisano 03.06.2011 - 00:02
Ja też bardzo lubię te naleśniki. Do sera dodaję koniecznie cynamon i cukier waniliowy. Czasami też garść sparzonych rodzynek
No, to chyba mam obiadek piątkowy z głowy
"Bo nie jest światło, by pod korcem stało,
Ani sól ziemi do przypraw kuchennych,
Bo piękno na to jest, by zachwycało,
Do pracy - praca, by się zmartwychwstało"
Ani sól ziemi do przypraw kuchennych,
Bo piękno na to jest, by zachwycało,
Do pracy - praca, by się zmartwychwstało"
Napisano 03.06.2011 - 09:31
Ja też właśnie dzisiaj myślałam o naleśnikach (na obiad)
Te banany to ciekawy pomysł, a zwłaszcza, że w domu są miłośnicy bananów. Dziękuję za ciekawą poradę
Te banany to ciekawy pomysł, a zwłaszcza, że w domu są miłośnicy bananów. Dziękuję za ciekawą poradę
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...