Extra Przepisy
Dżem Z Agrestu
Rozpoczęty przez apsik, 24.06.2007 11:15
23 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 24.06.2007 - 11:15
SKłADNIKI
1KG agrestu -nie dojrzałego
1 kg cukru
3/4 szkl wody
Zcukru i wody zagotować syrop i na gotujący syrop wrzucić owoce,gotować do zgęstnienia.
Porcje można dowolnie zwiększyć,jest to doskonały dżem do rogali ,pączków i przekładania placków ,nie wciąka w ciasto ,nie wycieka i jest bardzo gęsty.
1KG agrestu -nie dojrzałego
1 kg cukru
3/4 szkl wody
Zcukru i wody zagotować syrop i na gotujący syrop wrzucić owoce,gotować do zgęstnienia.
Porcje można dowolnie zwiększyć,jest to doskonały dżem do rogali ,pączków i przekładania placków ,nie wciąka w ciasto ,nie wycieka i jest bardzo gęsty.
Napisano 24.06.2007 - 13:23
A agrest zawiera baaardzo dużo pektyn i można dodać do dżemu inne owoce,które mają ich bardzo mało.
Napisano 24.06.2007 - 18:00
Ale czy nie za późno już z agrestem? ma już dość duże pesteczki, mimo że jeszcze nie dojrzał, więc może taki być na dżem czy już nie?
Napisano 24.06.2007 - 20:13
Ali ja gotowałam w czwartek więc myślę,że jeszcze śmiało możesz gotować.
Napisano 26.06.2007 - 07:41
Witaj Elu .Jak długo trzeba ten dżem gotować, właśnie wstawiłam jedną porcje i na razie jest rzadki.
Pozdrawiam
Napisano 26.06.2007 - 08:28
Basiu jego kolor musi być taki ciemny jak np.dżemu z porzeczek ,spróbuj najpierw godzinkę i sprawdż na talerzu niech ostygnie.
Ja gotuję większe ilości np.po 4 porcje to wtedy trzeba dłużej gotować.
Jak ugotujesz to daj znać.
Ja gotuję większe ilości np.po 4 porcje to wtedy trzeba dłużej gotować.
Jak ugotujesz to daj znać.
Napisano 26.06.2007 - 16:20
Elu, dżem gotowałam półtorej godziny a ponieważ agrest się nie rozgotował więc zmiksowałam go i zapakowałam do słoików. Nie wiedziałam tylko czy trzeba go wekować , ale na wszelki wypadek słoiki zagotowałam.Kolor rzeczywiście wyszedł ciemny, w smaku też dobry.Dżem przy najbliższej okazji wykorzystam do Twojego Dziwaka. Dzięki Elu za przepis .Pozdrawiam.
Napisano 27.06.2007 - 16:29
Basiu cieszę się ,że dżem smakuje i przepraszam że nie napisałam nic o wekowaniu,oczywiście słoiczki trzeba gotować.
Pozdrawiam ...Ela.
Pozdrawiam ...Ela.
Napisano 27.06.2007 - 16:47
A nie wystarczy po włożeniu gorącego dżemu mocno zakręcić i obrócić do góry dnem?
Napisano 27.06.2007 - 20:00
Basiu z agrestem nigdy tak nie robiłam.
Napisano 27.06.2007 - 20:25
Ja z kolei agrestu jeszcze nigdy nie robiłam ale skoro z innych owoców/i to z mniejszą ilością pektyn/ wystarczy obrócić to sądzę,że i ten tak będzie się trzymał ale to tylko takie moje przypuszczenia...może niech napisze ktoś,kto już tak robił.
Napisano 28.06.2007 - 12:53
Nie robiłam ale właśnie robię
poszłam na łatwiznę bo zmieliłam agrest w maszynce do mięsa na największych oczkach
,dodałam kilka gożdzików dla aromatu.
Teraz się gotuje
Teraz się gotuje
Napisano 28.06.2007 - 14:25
Jeżeli chodzi o pasteryzowanie to chciałam dodać ,że takie słoiki z dżemem z agrestu miałam od 2001 roku i żaden mi się nie popsuł.
Dlatego Basiu zawsze zagotuje i jestem pewniejsza.
Dzisiaj wojuję z wiśniami ,bo dostałam od znajomych całe wiadro,poradżcie co mogę z nich zrobić bo na razie dryluję.
Dlatego Basiu zawsze zagotuje i jestem pewniejsza.
Dzisiaj wojuję z wiśniami ,bo dostałam od znajomych całe wiadro,poradżcie co mogę z nich zrobić bo na razie dryluję.
Napisano 28.06.2007 - 16:14
Elunia proponuję wiśnie w soku własnym z których można robić później kompot i użyć do placka.
Dżem z wiśni i można jeszcze zrobić "Sok i niby konfitura" i będziesz miała sok i knfiturę.
Pomimo że w przepisach niektórych jest żeby tylko słoiki odwrócić ja jednak zawsze pasteryzuję.
Dżem z wiśni i można jeszcze zrobić "Sok i niby konfitura" i będziesz miała sok i knfiturę.
Pomimo że w przepisach niektórych jest żeby tylko słoiki odwrócić ja jednak zawsze pasteryzuję.
Pozdrawiam