Babka Piaskowa Z Mąki Ziemniaczanej I
Rozpoczęty przez ina12, 25.06.2007 23:38
21 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 25.06.2007 - 23:38
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jaja
25 dag margaryny
szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy
Całe jaja ubić z cukrem, dodać przesianą makę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem.
Wlać roztopiony i przestudzony tłuszcz. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do
formy i piec w temp. 180*C ok. 30 minut.
4 jaja
25 dag margaryny
szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy
Całe jaja ubić z cukrem, dodać przesianą makę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem.
Wlać roztopiony i przestudzony tłuszcz. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do
formy i piec w temp. 180*C ok. 30 minut.
Pozdrawiam
Napisano 15.11.2008 - 20:22
Maćku piękną babkę upiekłeś, dziękuję Ci bardzo że wypróbowałeś, podzieliłeś się opinią i dodałeś zdjęcie.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam
Napisano 21.01.2009 - 00:56
Hej!
Upiekłam dziś babkę Halinki i ku zdziwieniu wyszedł mi kompletny zakalec. krok po kroku zastosowałam się do przepisu a po upieczeniu nie nadawało się do spożycia. czy ktoś może mi powiedzieć co robię żle?
pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
P.s. Halinko przepis na drożdżówkę bez ubrania jest naprawdę świetny
Upiekłam dziś babkę Halinki i ku zdziwieniu wyszedł mi kompletny zakalec. krok po kroku zastosowałam się do przepisu a po upieczeniu nie nadawało się do spożycia. czy ktoś może mi powiedzieć co robię żle?
pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
P.s. Halinko przepis na drożdżówkę bez ubrania jest naprawdę świetny
Napisano 21.01.2009 - 16:21
Kaya ja myślę że dokładnie nie wymieszałaś składników, czy jest dobrze upieczona to napewno sprawdzałaś patyczkiem. Na drugi raz śmiało możesz zmiksować ciasto ale na małych obrotach.
Za wiadomość drożdżówki dziękuję i pozdrawiam.
Za wiadomość drożdżówki dziękuję i pozdrawiam.
Pozdrawiam
Napisano 02.02.2009 - 08:47
Wczoraj piekłam tę babkę i została zjedzona "na pniu". Pychota i mało przy niej pracy. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.
Napisano 02.02.2009 - 22:34
Minia wielkie dzięki za wypróbowanie i wiadomość.
Serdeczne pozdrowienia.
Serdeczne pozdrowienia.
Pozdrawiam
Napisano 07.02.2009 - 21:41
Halinko,nie wiem dlaczego,babka kompletnie mi nie wyszła
zakalec jak sie patrzy...wszystko,po kolei robiłam jak w przepisie,mieszałam mikserem,tłuszcz był wystarczająco chlodny,ale babka nie wyszła
,co nie tak zrobiłam?? zawsze babki mi się udają, a tutaj niestety,nie
Napisano 08.02.2009 - 22:22
Alu naprawdę nie wiem co to może być za przyczyna. Przepis ten liczy sobie już 18 lat i niejednej osobie użyczyłam i nie było zakalca, a tu dowiaduję sie o dwóch zakalcach. Tak bardzo bym chciała doradzić, a jestem bezradna.
Na drożdżówkę bez urabiania przepis dałam męża siostrze, dwa razy piekła i zawsze się jej nie udała,
powiedziała że drożdżowego ciasta nie będzie piekła bo obojętnie jakie robiła to było nie udane, a inne wypieki robi naprawdę bardzo dobre.
Pozdrawiam
Na drożdżówkę bez urabiania przepis dałam męża siostrze, dwa razy piekła i zawsze się jej nie udała,
powiedziała że drożdżowego ciasta nie będzie piekła bo obojętnie jakie robiła to było nie udane, a inne wypieki robi naprawdę bardzo dobre.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisano 09.02.2009 - 12:53
Halinko,również nie wiem co się stało? przecież jestem juz nie młodą kucharką,i aż mnie zamurowało jak wbiłam patyczek i zobaczyłam,że z wierzchu jest leciutkie i mokre ciasto a dalej patyczek wchodzi jak po grudzie,bo niżej była mąka nie wyrośnięta...już był zakalec,a w piekarniku sidziała babka prawie godzinę
...może kiedyś spróbuję ją upiec,nie wiem? na razie to nawet nie myslę o pieczeniu babki
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisano 25.02.2009 - 13:59
no to się ciesz!! nam nie wyszła i trudno...nie każde ciasto wszystkim zawsze się udaje,tak juz jest
Napisano 25.03.2009 - 21:09
Hmm, z mąki ziemniaczanej? Czyli sama skrobia.... dobre to?
Napisano 26.03.2009 - 09:50
+Czy dobre? Bardzo dobre! Piekłam tę babkę już 3 razy i zawsze się udała. Niestety, nie potrafię dodawać zdjęć. Babka tania, prosta w wykonaniu, pyszna i moi domownicy zjadają ją "na pniu"