Skocz do zawartości


Zdjęcie

Czarne Jagody


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 baśka96

baśka96

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 267 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubuskie

Napisano 29.06.2007 - 06:55

Jakie macie sposoby na przetwarzanie jagód, zrobiłam już dżem i jagody zasypywane cukrem i nie mam już pomysłu co można z nimi jeszcze zrobić.Pomóżcie,

r e k l a m a

#2 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3434 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 29.06.2007 - 08:01

A wystarczy zamrozić...zimą do ciasta czy naleśników jak znalazł!

#3 iwona30

iwona30

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 715 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisano 29.06.2007 - 08:02

Ja jeszcze robię tak całe jagody zasypuje cukrem one puszczą sok to wtedy chwilkę gotuję aż trochę zmiękną można dać żelfix żeby były gęstsze albo nie, ja nie dawałam używam ich później do jogurtu Doruni albo robię koktail ze śmietną.Pycha.

#4 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3875 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 29.06.2007 - 09:55

Jak masz większą ilość to możesz zrobić naleweczkę jagodową i jak będzie gotowa to razem z owocami zamknąć w słoiczkach i potem owoce wykorzystać do ciasta lub jakiegoś deseru :evil:
POZDRAWIAM!!!

#5 baśka96

baśka96

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 267 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubuskie

Napisano 30.06.2007 - 08:41

Dziękuję za pomysły ale poszłam po najmniejszej linii oporu i część zamroziłam a część przekręcilam przez maszynkę do mięsa, i też zamroziłam w małych pojemniczkach.Pozdrawiam

#6 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 30.06.2007 - 19:49

Możesz jeszcze zrobić jagody w sosie własnym. Część jagód wkłada się do słoika świeżych i do tego część zagotowanych i pasteryzuje się. Można zrobić również sok parowany. Basiu jeżeli jesteś zainteresowana mogę podać dokładne proporcje i sposób wykonania. Pozdrawiam
Pozdrawiam

#7 baśka96

baśka96

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 267 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubuskie

Napisano 30.06.2007 - 21:06

Witaj Ina, jeżeli możesz to podaj proporcje na jagody w sosie własnym, co prawda wczorajsze jagody już zrobiłam ale wybieramy sie jeszcze jutro, więc chętnie skorzystam z Twojej propozycji.Pozdrawiam

#8 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 01.07.2007 - 01:21

Jagody opłukać i osaczyć z wody. Sypać do słojów, potrzasając, aby ciaśniej się układały. Część jagód zagotować i zalać nimi jagody ułożone w słoikach. Słoiki zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 18 minut , dotyczy to słoików 0,5 l i mniejszych, większe trzeba pasteryzować o 5 minut dłużej. Po otwarciu słoja można z soku zrobić zupę jagodową, zrobić pierogi i nadawają się do ciasta. Słodzi się dopiero jak bierzesz do zużycia. Basiu do soku parowanego na 2 kg. jagód dodaje się 15 - 25 dag cukru. Pozdrawiam
Pozdrawiam

#9 baśka96

baśka96

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 267 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubuskie

Napisano 01.07.2007 - 10:53

Ina ,czy te jagody które mam zagotować trzeba podlać trochę wodą ,czy pod wpływem podgrzewania puszczą same sok? Pozdrawiam

#10 ROKSANA

ROKSANA

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 25 postów

Napisano 01.07.2007 - 12:38

Ina, jutro skorzystam z twojego przepisu, ponieważ bardzo lubię chodzić na jagody, a nie mam już co z nimi robić! Serdeczne dzięki: ROKSANA

#11 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 01.07.2007 - 22:52

Basiu przepraszam że wcześniej nie udzieliłam odpowiedzi. Usiadłam dopiero do komputera bo miałam gości. Basiu wody się nie dodaje, same puszczą sok podczas podgrzewania aż do zagotowania. Roksana dziękuję że skorzystasz z przepisu. Pozdrawiam
Pozdrawiam

#12 baśka96

baśka96

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 267 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubuskie

Napisano 02.07.2007 - 06:35

Ok Ina , dziękuję za odpowiedż , na pewno skorzystam z Twojego przepisu i dam znać jak wyszły.Pozdrawiam.

#13 baśka96

baśka96

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 267 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubuskie

Napisano 08.07.2007 - 11:47

Ina, zrobiłam jagody Twoim sposobem, tzn. część jagód włożyłam do słoików a część zagotowałam i zalałam nimi te w słoikach.Jednak muszę przyznać się bez bicia, że do jagód które gotowałam dodałam trochę cukru. Oczywiście po ostudzeniu musieliśmy sloik otworzyć celem degustacji. Jagódki wyszły SUPER!!!!! Zawsze robiłam jagody w ten sposób , że wsypywałam do słoika a następnie zasypywałam cukrem i pasteryzowałam . Twoje jednak zdecydowanie róznia się smakiem, są lepsze.Wypróbowaliśmy też je od razu do jogurtu, po prostu pyszne.Dziekuję za nowy sposób na jagody.Pozdrawiam.

#14 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 08.07.2007 - 20:12

Basiu nie masz pojęcia jaką mi radość sprawiłaś i uciechę że w ten sposób smakują Wam jagody. To jest bardzo stary wypróbowany przepis. Ty robiłaś zawsze je tak jak ja wiśnie robię czyli owoce w soku własnym. Ten sposób co podałam też są w soku własnym. Basiu dziękuję bardzo że dałaś znać. Pozdrawim serdecznie.
Pozdrawiam

#15 Marchewa

Marchewa

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 31.07.2010 - 17:33

Ja robię z maminego przepisu: standardowo zasypuję jagody cukrem w misce, jak puszczą sok wkładam je łyżeczką do słoików potrząsając by sie pomieściły i pasteryzuję. Waszego sposobu bez dodawania cukru będę musiała dziś spróbować bo mam ponad 5 kg jagód :smile:





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (20 grudzień 2014 - 02:31) pozdrawiam :)
@  Dorota : (23 grudzień 2014 - 04:11) Jak tam Wasze przygotowania do Wigilii i Świąt? :)
@  Dorota : (27 grudzień 2014 - 16:53) Święta, Święta i po Świętach... teraz odpoczywamy po przygotowaniach i po jedzeniu ;)
@  Dorota : (27 grudzień 2014 - 16:53) też tak macie?
@  Dorota : (31 grudzień 2014 - 13:48) ale ten czas szybko leci już Sylwester dzisiaj! :)
@  Dorota : (31 grudzień 2014 - 13:49) Udanej zabawy sylwestrowej do rana życzę :)
@  Dorota : (31 grudzień 2014 - 19:45) Szczęścia, co radość daje, Miłość, co niesie pokój, Zdrowia, co rodzi wytrwałość, Wiary, co nadzieje prowadzi, Dni wypełnionych do końca, Nowych wschodów słońca I niech więcej takich rzeczy Nowy Rok Wam użyczy !!!
@  Dorota : (31 grudzień 2014 - 19:45) :D
@  Dorota : (06 styczeń 2015 - 23:46) Witajcie w Nowym Roku Kochani :)
@  Dorota : (06 styczeń 2015 - 23:46) trochę wolnego ostatnio mamy ;) i się lenimy
@  Dorota : (06 styczeń 2015 - 23:46) też tak macie?
@  Dorota : (06 styczeń 2015 - 23:46) zima piękna jest
@  Dorota : (06 styczeń 2015 - 23:46) biało
@  Dorota : (06 styczeń 2015 - 23:48) ale śniegu nie za dużo
@  Dorota : (06 styczeń 2015 - 23:48) i do tego mrozi
@  Dorota : (06 styczeń 2015 - 23:48) u nas teraz jest 13 stopni na minusie
@  Dorota : (06 styczeń 2015 - 23:48) brrrr...
@  Dorota : (28 styczeń 2015 - 02:02) No i mały znowu zimę ;)
@  Dorota : (28 styczeń 2015 - 02:02) na Śląsku sypie i sypie
@  Dorota : (28 styczeń 2015 - 02:03) odśnieżać trzeba, ale bałwanka ulepić się nie da.... ;)