Sign in to follow this  
Followers 0

Czarne Jagody

15 posts in this topic

Posted · Report post

Jakie macie sposoby na przetwarzanie jagód, zrobiłam już dżem i jagody zasypywane cukrem i nie mam już pomysłu co można z nimi jeszcze zrobić.Pomóżcie,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

A wystarczy zamrozić...zimą do ciasta czy naleśników jak znalazł!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja jeszcze robię tak całe jagody zasypuje cukrem one puszczą sok to wtedy chwilkę gotuję aż trochę zmiękną można dać żelfix żeby były gęstsze albo nie, ja nie dawałam używam ich później do jogurtu Doruni albo robię koktail ze śmietną.Pycha.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Jak masz większą ilość to możesz zrobić naleweczkę jagodową i jak będzie gotowa to razem z owocami zamknąć w słoiczkach i potem owoce wykorzystać do ciasta lub jakiegoś deseru :evil:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dziękuję za pomysły ale poszłam po najmniejszej linii oporu i część zamroziłam a część przekręcilam przez maszynkę do mięsa, i też zamroziłam w małych pojemniczkach.Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Możesz jeszcze zrobić jagody w sosie własnym. Część jagód wkłada się do słoika świeżych i do tego część zagotowanych i pasteryzuje się. Można zrobić również sok parowany. Basiu jeżeli jesteś zainteresowana mogę podać dokładne proporcje i sposób wykonania. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Witaj Ina, jeżeli możesz to podaj proporcje na jagody w sosie własnym, co prawda wczorajsze jagody już zrobiłam ale wybieramy sie jeszcze jutro, więc chętnie skorzystam z Twojej propozycji.Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Jagody opłukać i osaczyć z wody. Sypać do słojów, potrzasając, aby ciaśniej się układały. Część jagód zagotować i zalać nimi jagody ułożone w słoikach. Słoiki zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 18 minut , dotyczy to słoików 0,5 l i mniejszych, większe trzeba pasteryzować o 5 minut dłużej. Po otwarciu słoja można z soku zrobić zupę jagodową, zrobić pierogi i nadawają się do ciasta. Słodzi się dopiero jak bierzesz do zużycia. Basiu do soku parowanego na 2 kg. jagód dodaje się 15 - 25 dag cukru. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ina ,czy te jagody które mam zagotować trzeba podlać trochę wodą ,czy pod wpływem podgrzewania puszczą same sok? Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ina, jutro skorzystam z twojego przepisu, ponieważ bardzo lubię chodzić na jagody, a nie mam już co z nimi robić! Serdeczne dzięki: ROKSANA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Basiu przepraszam że wcześniej nie udzieliłam odpowiedzi. Usiadłam dopiero do komputera bo miałam gości. Basiu wody się nie dodaje, same puszczą sok podczas podgrzewania aż do zagotowania. Roksana dziękuję że skorzystasz z przepisu. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ok Ina , dziękuję za odpowiedż , na pewno skorzystam z Twojego przepisu i dam znać jak wyszły.Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ina, zrobiłam jagody Twoim sposobem, tzn. część jagód włożyłam do słoików a część zagotowałam i zalałam nimi te w słoikach.Jednak muszę przyznać się bez bicia, że do jagód które gotowałam dodałam trochę cukru. Oczywiście po ostudzeniu musieliśmy sloik otworzyć celem degustacji. Jagódki wyszły SUPER!!!!! Zawsze robiłam jagody w ten sposób , że wsypywałam do słoika a następnie zasypywałam cukrem i pasteryzowałam . Twoje jednak zdecydowanie róznia się smakiem, są lepsze.Wypróbowaliśmy też je od razu do jogurtu, po prostu pyszne.Dziekuję za nowy sposób na jagody.Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Basiu nie masz pojęcia jaką mi radość sprawiłaś i uciechę że w ten sposób smakują Wam jagody. To jest bardzo stary wypróbowany przepis. Ty robiłaś zawsze je tak jak ja wiśnie robię czyli owoce w soku własnym. Ten sposób co podałam też są w soku własnym. Basiu dziękuję bardzo że dałaś znać. Pozdrawim serdecznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja robię z maminego przepisu: standardowo zasypuję jagody cukrem w misce, jak puszczą sok wkładam je łyżeczką do słoików potrząsając by sie pomieściły i pasteryzuję. Waszego sposobu bez dodawania cukru będę musiała dziś spróbować bo mam ponad 5 kg jagód :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.