Galaretka będzie bardziej twarda
Rozpoczęty przez jolamyszka, 10.03.2005 12:54
14 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 10.03.2005 - 12:54
Jeśli chcemy aby galaretka była bardziej twarda należy dodać do niej trochę niedojrzałego jabłka....
Napisano 22.12.2006 - 21:22
albo użyc mniej wody!
Napisano 18.03.2007 - 19:07
Ja również jak dziewczyny gdy chcę mieć bardziej twardą galaretkę to rozpuszczam ją w mniejszej ilości wody.Nie rozumiem jaki wpływ ma niedojrzałe jabłko na twardość galaretki...może to jest proste,ale dla mnie nie jest
POZDRAWIAM!!!
Napisano 18.03.2007 - 19:54
Ja też rozpuszczam zawsze w miejszej ilości wody, a przytrafiło mi się już dwa razy że musiałam dodać żelatyny. Kiedyś robiło się zgodnie z przepisem i normalnie tężała.
Pozdrawiam
Napisano 18.03.2007 - 21:29
Ja tez rozpuszczam w mniejszej ilosci wody.
Napisano 19.03.2007 - 11:59
Jabłko do galaretki pierwsze słysze
, o dodaniu wody mniej owszem tak... Przecież jak dodam jabłko do galaretki truskawowej to jaki będzie smak?
Napisano 19.03.2007 - 15:17
Biorę w obronę "Jolamyszkę"-jabłka,czerwone porzeczki,zawierają duże ilości pektyn które w naturalny
sposób ulegają zżelowaniu.A więc dodając jabłko do galaretki zwiększamy jej twardość,a że smak się
trochę zmieni-trudno
PS.ja o tym nie wiedziałem,znalazłem w encyklopedii
sposób ulegają zżelowaniu.A więc dodając jabłko do galaretki zwiększamy jej twardość,a że smak się
trochę zmieni-trudno
PS.ja o tym nie wiedziałem,znalazłem w encyklopedii
Napisano 19.03.2007 - 16:05
To ja wolę jednak dodać mniej wody zamiast jabłka,bo jak galareta ma zmienić smak to ciasto również straci na smaku i już nie będzie to samo co miało być.
POZDRAWIAM!!!
Napisano 03.08.2007 - 22:44
ciekawi mnie jedna sprawa troche czasu temu wyszła galaretka delekty z foremkami która bardzo szybko zastygała "PLUMKI" tak sie nazywała .próbowałam wszystkiego dodawałam mniej wody i owoce tj jabłka i porzeczki,ale nie udało mi sie zrobic takiej galaretki zeby mozna ja było wyjac z owych foremek Czy ktoś ma pomysł albo wie co dodac do zwykłej galaretki aby była jak PLUMKI DELEKTY
Napisano 04.08.2007 - 08:33
Kiedyś kupiłam te Plumki o smaku coli.
Może spróbuj wysypać foremki mąką ziemniaczaną i wlać wtedy tężejącą galaretkę albo przed wyjęciem foremkę położyć na desce do krojenia i przykryć ją mokrą,gorącą sciereczką-wtedy galaretka łagodnie odklei się od dna i znajdzie się na desce.
Może spróbuj wysypać foremki mąką ziemniaczaną i wlać wtedy tężejącą galaretkę albo przed wyjęciem foremkę położyć na desce do krojenia i przykryć ją mokrą,gorącą sciereczką-wtedy galaretka łagodnie odklei się od dna i znajdzie się na desce.
Napisano 05.08.2007 - 14:01
sprubuje moze sie w końcu uda dzieki za pomysł
Napisano 23.08.2007 - 15:13
dzieki bardzo galaretki wyszły super dzieciaki zadowolone
Napisano 01.10.2007 - 21:46
Użytkownik jolamyszka dnia 10.03.2005, 12:54 napisał
Jeśli chcemy aby galaretka była bardziej twarda należy dodać do niej trochę niedojrzałego jabłka....
Jedna minuta gniewu pozbawia cię minuty szczęścia.

Jedyne i niepowtarzalne Forum Świąt Bożego Narodzenia

http://my-own-crafts.blogspot.com/ mój blog.
http://forumswiatecz...osadzdrzewo.pl/

Jedyne i niepowtarzalne Forum Świąt Bożego Narodzenia

http://my-own-crafts.blogspot.com/ mój blog.
http://forumswiatecz...osadzdrzewo.pl/