Sign in to follow this  
Followers 0

Polewa Czekoladowa

29 posts in this topic

Posted · Report post

Podaje sprawdzony przepis na polewe czekoladowa ktora nadaje sie na wszystkie ciasta.Jest naprawde super,elastyczna przy krojeniu ciasta, nie kruszy sie,nie brudzi rak kiedy jemy z reki a przede wszystkim pieknie nam lsni!!! Skladniki: 4 lyzki cukru 2 lyzki smietany slodkiej 3 lyzki kakao 6 dag. masla 1 lyzeczka zelatyny Zelatyne namoczyc w niewielkiej ilosci zimnej wody.Musi napeczniec. Maslo, cukier,kakao,smietane rozpuscic na malym ogniu. Gdy masa sie zagotyje dodajemy podgrzana zelatyne(ja ja podgrzewam w mikrofalowce na malej mocy,zeby sie rozpuscila) Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac.Polewe lekko ostudzona mozna polac ciasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Jolu dziękuję bardzo za przepis. Pozdrawiam serdecznie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Mam w swoich zbiorach przepis na polewę właśnie z żelatyną. Jeszcze jej nie robiłam, ale nosiłam się z takim zamiarem. Dzięki za przypomnienie. :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Halinko i Reniu mozecie zobaczyc jak wyglada moja polewa wlasnie jest w przepisie Jolci A -''Bounty''.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Widziałam Jolu. Jest bardzo lśniąca. Czy ładnie zastyga na cieście, czy klei się do noża przy krojeniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Reniu szybko zastyga i nie klei sie przy krojeniu ciasta a rozprowadza sie swietnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Jolu ja widziałam i jak Tobie podziękowałam za przepis tak zaraz go wydrukowałam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Jolu wykorzystałam przepis na polewę i jest rewelacyjna,lśniąca ,smaczna ,apetyczna po prostu na szóstkę. Pozdrawiam i dzięki za przepis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Elu dziekuje,dziekuje,dziekuje jest mi bardzo milo .mysle,ze innej polewy jak moja nie bedziesz robila? :P .Pozdrawiam goraco!!!

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Pewnie JOLU od wczoraj robię tylko Twoją,przepisy podane przez Ciebie są warte wypróbowania. A jeżeli ktoś raz zrobi to na tym razie nie poprzestanie. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Wydrukowałam sobie ten przepis na polewę, bo nie miałam dotąd sprawdzonego i zazwyczaj rozpuszczałam czekolade z łyżka śmietany. I to był mój sprawdzony niezawodny przepis. :P Sposób z żelatyną musi być ok, bo kiedyś razem z czekolada rozpusciłam kilka żelek i polewa była elastyczna i błyszcząca. :P dzieki, :P pozdrawiam :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Mam pytanie do Joli, autorki przepisu. Nie zawsze ta polewa mi wychodzi :wink: często jest tak, że składniki nie chcą się połaczyć w jednolitą masę. Wygląda to tak, że masło jest osobno i pływa po wierzchu, a cała reszta osobno na dnie garnka. Następuje jakby rozwarstwienie.nie wiem jak to dokładniej wytłumaczyć. Nie wiem gdzie robię błąd. Masz może jakieś sugestie? Zaznaczam,że wszystkie składniki wrzucam do garnka i podgrzewam. Może trzeba zachować jakąś kolejność? Dzieje sie tak jeszcze przed dodaniem żelatyny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Droga Eluniu! Mi zawsze sie udaje ta polewa tak mi przykro co ci moge powiedziedz to,ze na malutkim ogniu mieszam wszystkie skladniki oprocz zelatyny.Zawsze uzywam masla smietankowego.Mi sie wydaje,ze wszystko zalezy od masla,ale to jest tylko moja sugestia.Pozdrawiam :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja też uważam że to zależy od masła i trzeba zwrócić uwagę bo niektóre asortymenty masła zawierają olej i to jest ta przyczyna nieudanej polewy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dziękuję za podpowiedzi.Myślę, że już wiem w czym problem- masę podgrzewałam na zbyt dużym ogniu, bo masło zawsze daję śmietankowe. Jeszcze jedno, jak długo gotujecie masę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Eluniu tej masy sie nie gotuje!!! Podgrzewac tylko do momentu rozpuszczenia sie skladnikow.Pozdrawiam ;) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Wczoraj właśnie wykorzystałam przepis na podaną polewę do murzynka z kokosem, jest bardzo, bardzo dobra. Lśniąca, a co najważniejsze ładnie się kroi i nie przylega do noża, jak większość polew. Polecam! ;) ;) Z pozdrowieniami..... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Upieklam pare dni temu piernik i oblalam go pozniej polewa z twego przepisu,wyszla wspaniale chociaz z braku smietany uzylam jogurt naturalny.Polecam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Polewa wyśmienita ,użyłam jej do polania biedronki i jest naprawde lśniąca i co najważniejsze nie przykleja sie do noża podczas krojenia ,polecam. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Justynko,Bozo,Wiolu coz moge powiedziec....tak sie ciesze ze robicie moja polwe hura hura :-( .Uwiezcie mi ze ja innejnie robie tylko ta naprawde nadaje sie na kazdy wypiek.Gorace pozdrowionka!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

DZIEKI jOLU. NARESZCIE PORZADNY PRZEPIS NA POLEWę. DOTYCHCZASOWE ZAWSZE MI SIE KRYSTALIZOWALY. WYKORZYSTAM NA 100%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Jolu czy ta polewa nadaje się na biszkopta ??? Czy ktoś może robił??? Potrzebuję szybkiej odpowiedzi jutro rano robię tort do syna koleżanki więc to dla mnie ważne !!!!!!!!! Czy zamiast śmietany można dodać mleko?? Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Justynko ta polewa nadaje sie na biskopt a nie probowalam z mlekiem mysle nie ryzykuj tylko daj smietane.Powodzenia :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja robiłam z mlekiem skondensowanym i wychodzi super. Ten przepis jest fantastyczny. Kiedyś robiłam polewę do murzynka z żółtkami i to się długo ścinało. Ta polewa jest błyskawiczna, świetnie się rozsmarowuje i jest smaczna nawet bez ciasta.Też polecam :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Zamiast masła, dodałem margarynę do pieczenia i wyszła super polewa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.