Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

Polewa Czekoladowa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jolanta

Jolanta

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 416 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:NL.

Napisano 09.07.2007 - 14:47

Podaje sprawdzony przepis na polewe czekoladowa ktora nadaje sie na wszystkie ciasta.Jest naprawde super,elastyczna przy krojeniu ciasta, nie kruszy sie,nie brudzi rak kiedy jemy z reki a przede wszystkim pieknie nam lsni!!! Skladniki: 4 lyzki cukru 2 lyzki smietany slodkiej 3 lyzki kakao 6 dag. masla 1 lyzeczka zelatyny Zelatyne namoczyc w niewielkiej ilosci zimnej wody.Musi napeczniec. Maslo, cukier,kakao,smietane rozpuscic na malym ogniu. Gdy masa sie zagotyje dodajemy podgrzana zelatyne(ja ja podgrzewam w mikrofalowce na malej mocy,zeby sie rozpuscila) Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac.Polewe lekko ostudzona mozna polac ciasta.

#2 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 09.07.2007 - 16:21

Jolu dziękuję bardzo za przepis. Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam

#3 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 09.07.2007 - 16:24

Mam w swoich zbiorach przepis na polewę właśnie z żelatyną. Jeszcze jej nie robiłam, ale nosiłam się z takim zamiarem. Dzięki za przypomnienie. :razz:

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#4 Jolanta

Jolanta

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 416 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:NL.

Napisano 09.07.2007 - 16:45

Halinko i Reniu mozecie zobaczyc jak wyglada moja polewa wlasnie jest w przepisie Jolci A -''Bounty''.

#5 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 09.07.2007 - 16:57

Widziałam Jolu. Jest bardzo lśniąca. Czy ładnie zastyga na cieście, czy klei się do noża przy krojeniu?

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#6 Jolanta

Jolanta

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 416 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:NL.

Napisano 09.07.2007 - 17:06

Reniu szybko zastyga i nie klei sie przy krojeniu ciasta a rozprowadza sie swietnie.

#7 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 09.07.2007 - 19:03

Jolu ja widziałam i jak Tobie podziękowałam za przepis tak zaraz go wydrukowałam.
Pozdrawiam

#8 apsik

apsik

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1634 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 06.10.2007 - 21:12

Jolu wykorzystałam przepis na polewę i jest rewelacyjna,lśniąca ,smaczna ,apetyczna po prostu na szóstkę. Pozdrawiam i dzięki za przepis.

#9 Jolanta

Jolanta

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 416 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:NL.

Napisano 07.10.2007 - 15:52

Elu dziekuje,dziekuje,dziekuje jest mi bardzo milo .mysle,ze innej polewy jak moja nie bedziesz robila? :P .Pozdrawiam goraco!!!


Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

#10 apsik

apsik

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1634 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 07.10.2007 - 17:02

Pewnie JOLU od wczoraj robię tylko Twoją,przepisy podane przez Ciebie są warte wypróbowania. A jeżeli ktoś raz zrobi to na tym razie nie poprzestanie. :P

#11 niuniaczek

niuniaczek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 847 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:(k/Krakowa)
  • Zainteresowania:kuchnia,

Napisano 08.10.2007 - 14:31

Wydrukowałam sobie ten przepis na polewę, bo nie miałam dotąd sprawdzonego i zazwyczaj rozpuszczałam czekolade z łyżka śmietany. I to był mój sprawdzony niezawodny przepis. :P Sposób z żelatyną musi być ok, bo kiedyś razem z czekolada rozpusciłam kilka żelek i polewa była elastyczna i błyszcząca. :P dzieki, :P pozdrawiam :P

#12 elunia.o

elunia.o

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 40 postów

Napisano 31.10.2007 - 19:35

Mam pytanie do Joli, autorki przepisu. Nie zawsze ta polewa mi wychodzi :wink: często jest tak, że składniki nie chcą się połaczyć w jednolitą masę. Wygląda to tak, że masło jest osobno i pływa po wierzchu, a cała reszta osobno na dnie garnka. Następuje jakby rozwarstwienie.nie wiem jak to dokładniej wytłumaczyć. Nie wiem gdzie robię błąd. Masz może jakieś sugestie? Zaznaczam,że wszystkie składniki wrzucam do garnka i podgrzewam. Może trzeba zachować jakąś kolejność? Dzieje sie tak jeszcze przed dodaniem żelatyny.

#13 Jolanta

Jolanta

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 416 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:NL.

Napisano 02.11.2007 - 21:50

Droga Eluniu! Mi zawsze sie udaje ta polewa tak mi przykro co ci moge powiedziedz to,ze na malutkim ogniu mieszam wszystkie skladniki oprocz zelatyny.Zawsze uzywam masla smietankowego.Mi sie wydaje,ze wszystko zalezy od masla,ale to jest tylko moja sugestia.Pozdrawiam :) .

#14 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 03.11.2007 - 01:48

Ja też uważam że to zależy od masła i trzeba zwrócić uwagę bo niektóre asortymenty masła zawierają olej i to jest ta przyczyna nieudanej polewy.
Pozdrawiam

#15 elunia.o

elunia.o

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 40 postów

Napisano 03.11.2007 - 20:04

Dziękuję za podpowiedzi.Myślę, że już wiem w czym problem- masę podgrzewałam na zbyt dużym ogniu, bo masło zawsze daję śmietankowe. Jeszcze jedno, jak długo gotujecie masę?





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  AnnaK : (23 marzec 2014 - 22:08) W piątek i w sobotę było wiosennie +20st i pełne słońce. Dziś pochmurno, deszczowo i niezbyt ciepło.
@  figiel : (25 marzec 2014 - 13:53) U nas tak samo
@  figiel : (25 marzec 2014 - 13:53) a dzisiaj też pada
@  widlowy : (27 marzec 2014 - 13:15) witam
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) Witajcie :)
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) u nas teraz ładnie jest
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) słonecznie i gorąco ;)
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) a ranki są mroźne
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) Witajcie :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.