18 postów w tym temacie

2,5 kg ogorków 1,5 glówki czosnku 4 łyżki soli 2 łyżeczki chili 0,5 kg cukru 8 łyżek oleju 1,5 szklanki octu Ogórki pokroić w ćwiartki,zasypać solą,wymieszać i zostawić na noc (min 8 godz).Wylać sok.Posypać chili.Dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek,wymieszać.Zagotować olej i zalać gorącym olejem ogórki.Zagotować ocet z cukrem i także zalać gorącym.Wymieszać i odstawić na 6 godz.Nałożyć do słoików i zakręcić.Nie trzeba gotować ale jeśli chcecie to wystarczy około 1 lub 2 min.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Też takie robię. Pycha :grin: post-5154-1222152271_thumb.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam, ja też zrobiłam te ogóreczki - rzeczywiście pycha :-(

Polecam i dziękuję za przepis :)

post-8-1244808360_thumb.jpg post-8-1244808384_thumb.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A nie można zagotować oleju razem z octem i cukrem?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

a tą wodę z ogórków to wylać .czy te ogórki w trakcie gotowania puszczą sok?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak, wodę z ogórków należy wylać. Później jak ogórki zalejemy zalewą i zostawimy na 6 godzin to puszczą jeszcze sok. Basiu, nie wiem czy można zagotować składniki zalewy razem, ja zrobiłam tak jak podano w przepisie i wyszły dobre :-D Pozdrawiam :-D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

oczywiscie w tym roku tez je zrobilam... rodzina zachwycona. a najbardziej tesc, ktorego tez obdarowalam kilkoma sloiczkami :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

ja gotowałam razem ocet i olej z cukrem :) i wyszło ok

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja mam podobny przepis, a jednak nieco inny :) 2,5 kg ogórków 1 ząbek czosnku 4 łyżeczki soli Ogórki i czosnek pokroić, dodać sól i wszystko wymieszać. Zostawić na 2 godziny. 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 szkl oliwy 0,5 łyżeczki chili Składniki zalewy zagotować. Ogórki odcedzić, włożyć do słoików i zalać przygotowaną zalewą. Pasteryzować 5-7 minut. Polecam te ogóreczki, bo są pyszne :roll:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dziś biorę się za kolejne słoiki, co prawda mam już ogórki na ostro ( robi się jak zwykłe kiszone z tym że dodaje się chilli) ale te wyglądają na prawdę super! Dziękuję za przepis, właśnie czegoś takiego szukałam! Pozdrawiam!!!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Bardzo dobry wybór, bo ogóreczki są pyszne - powodzenia :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ogórki gotowe Dołączona grafika

Wymieszałam troszkę jeden przepis z drugim i jakoś wyszło... smakowicie!

Jeszcze raz dziękuję za przepis...

post-25837-0-29292500-1312365208_thumb.j

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ooo szybka i pracowita jesteś Emilko :) Będziesz miała smaczne zapasy na zimę, do koloru do wyboru - super :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Szkoda tylko że tak szybko znikają ... mam nadzieję ze chodź kilka słoików zostanie na zimę Dołączona grafika

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.