Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Mrożenie Fasolki Szparagowej,'bobu,brokułów


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 25.07.2007 - 11:05

Odkryłam ciekawy sposób, według mnie szybszy i prostszy na przygotowanie fasolki do mrożenia. Chciałam się z Wami nim podzielić.  Zamiast blanszowania w wodzie ( krótkiego obgotowywania)- wiadomo- strata składników rozpuszczalnych, pogorszenie smaku, dużo czasu od włożenia warzyw do zagotowania, konieczność odsączenia nadmiaru wody- znalazłam w necie super pomysł ( który już zrealizowałam) :    Położyłam umytą fasolkę na duże sito- to,od sokownika, sito ułożyłam na dużym wysokim garnku o dopasowanej wielkości, aby szczelnie przylegało do brzegów, przykryłam pokrywką. Na dno garnka nalałam wcześniej ok. 2 szklanek wody- tyle aby nie sięgała po zagotowaniu do warzyw. Doprowadziłam pod przykryciem do zawrzenia- 2 minuty parowania- po czym wyłączyłam gaz. Warzywa wysypałam na dużą tacę, aby szybko ostygły. Zupełnie zimne włożyłam do woreczków i do zamrażalki. Blanszowanie ma na celu tylko hamować rozwój enzymów, które powodują psucie się tych warzyw. Należy je wykonać Bardzo szybko i krótko- to samo dzieje się w gorącej parze, a unikamy rzeczy podanych na wstępie. Wystarczy zatem zagotować wodę i pozwolić parze działać dosłownie przez chwilę.    

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


r e k l a m a

#2 baśka96

baśka96

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 309 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubuskie

Napisano 25.07.2007 - 11:13

Reni, bardzo ciekawy sposób, na pewno wypróbuję bo bardzo lubimy fasolkę szparagową.Dziękuję i pozdrawiam





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)