Witajcie, ostatnio wymyśliłam nowe ciasto (jadłam coś o podobnym smaku, z cukierni). Może ktoś z was się nim zainteresuje?
Biszkopt:
6 jajek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka maki tortowej z czego jedna łyżka ma być ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
3 szklanki śmietanki 18%
3 Śnieżki
1 1/2 łyżki żelatyny
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
rum
rodzynki, orzechy
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, powoli dosypywać cukier cały czas ubijając. Gdy cukier się rozpuści dodać żółtka i jeszcze chwileczkę ubijać. Wsypać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. wylać na blaszkę 21X40 cm i upiec w 160 stopniach az będzie lekko brązowe. Po wystudzeniu przekroić na pół. Można nasączyć wodą z rumem.
Masa: Rodzynki (dowolna ilość) zalać na noc rumem i przykryć spodkiem. Mleko gotować około 2 i pół godziny po czym wystudzić. Zimną śmietankę ubić ze śnieżką a gdy już będzie puszysta dodać rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzącej wody i wystudzoną (ma być letnia) dalej ubijając. na koniec dodać 2/3 karmelu (ugotowanego mleka skondensowanego) i odsączone rodzynki. Wyłożyć na spodnią część biszkoptu, wyrównać i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta polać resztą karmelu i posypać posiekanymi orzechami, można także polać rozpuszczoną czekoladą (Kawałek czekolady połamać, włożyć do woreczka i podgrzać (we wrzątku) następnie odciąć róg woreczka i małym strumyczkiem zrobić esy floresy.
Może ktoś z Was spróbuje je upiec? A zatem smacznego!
Przepisy Extra
Karmelowe
Rozpoczęty przez Pola Połetek, 25.07.2007 23:24
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 25.07.2007 - 23:31
Witaj Pola!!! Ciekawa jest ta masa. Jeszcze takiej nie robiłam. Na pewno jest pyszne to ciasto. Pozdrawiam Cię serdecznie
i dziękuję za podzielenie się przepisem. Renia
i dziękuję za podzielenie się przepisem. Renia
Syn się żeni, i bierze udział w konkursie, może wygrać kuchnię:) Zagłosuj: http://promocje.ikea...9d8cd46b76.html
Można głosować raz dziennie do końca listopada!
Można głosować raz dziennie do końca listopada!
Napisano 25.07.2007 - 23:49
Witaj! wypróbuj, jest proste i naprawdę efektowne. Tyle tylko, że nie dla dzieci.
Pa
Pa
Napisano 25.07.2007 - 23:54
Polu zapowiada się apetycznie
Jest dość proste, ale czy jest bardzo słodkie?
Pozdrawiam
Jest dość proste, ale czy jest bardzo słodkie?
Pozdrawiam
Napisano 26.07.2007 - 09:00
Witaj Kasiu! Na pewno jest mniej słodkie niż 'snickers' z karmelem, 'krówka' itp. Jeśli chcesz mniej słodkie to zamiast śmietany 18% i Śnieżki możesz zastosować 30% śmietanę i użyć więcej żelatyny (np. 2 i pół łyżki na 1/2 szklanki wody). Ja robiłam ze śnieżką i wszystkim smakowało. Można też nasączyć biszkopty kawą bez cukru, wtedy posmak kawy 'złagodzi' słodycz. Poeksperymentuj!
Pozdrawiam.
Napisano 16.12.2008 - 00:20
Witaj Polu 
Ja się zainteresowałam Twoim przepisem - ciasto wszyło super - wszystkim nam bardzo smakowało

Dziękuję za przepis, oczywiście polecam to ciasto na Święta i pozdrawiam Cię Polu
Ja się zainteresowałam Twoim przepisem - ciasto wszyło super - wszystkim nam bardzo smakowało
Dziękuję za przepis, oczywiście polecam to ciasto na Święta i pozdrawiam Cię Polu
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 3200). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1190). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 3200). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1190). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Napisano 07.05.2009 - 21:26
Witaj Dorotko
Bardzo się cieszę, że ciasto Wam smakowało. Moje dzieci stwierdziły, że to wynalazek. No, niestety wychowałam tradycjonalistów
. Jak robię coś nowego niż to co pamiętają (smaki dzieciństwa) to córka od razu krzyczy, że ona tego jeść nie będzie.
Ostatnio rzadko bywałam na forum. Po prostu jestem zapracowana i na diecie, więc nie chcę się denerwować tymi wszystkimi wspaniałościami, które tu ludzie zamieszczają. Ale niedługo wakacje więc znowu będę z Wami :
Pozdrawiam Ciebie i Marcinka bardzo serdecznie.
Bardzo się cieszę, że ciasto Wam smakowało. Moje dzieci stwierdziły, że to wynalazek. No, niestety wychowałam tradycjonalistów
Ostatnio rzadko bywałam na forum. Po prostu jestem zapracowana i na diecie, więc nie chcę się denerwować tymi wszystkimi wspaniałościami, które tu ludzie zamieszczają. Ale niedługo wakacje więc znowu będę z Wami :
Pozdrawiam Ciebie i Marcinka bardzo serdecznie.
Napisano 27.07.2010 - 07:46
Witam wszystkich
Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto , wyglada bardzo apetycznie , lubie wszystkie ciasta do którego dodoaje sie karmel- uwielbiam jego smak.
Ciasto mam chec zrobic mamie na urodziny mam nadzieje ze wyjdzie , dam znac jak mi poszło.
Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto , wyglada bardzo apetycznie , lubie wszystkie ciasta do którego dodoaje sie karmel- uwielbiam jego smak.
Ciasto mam chec zrobic mamie na urodziny mam nadzieje ze wyjdzie , dam znac jak mi poszło.
Napisano 28.07.2010 - 17:30
Trzymamy kciuki!!! Powodzenia
"Bo nie jest światło, by pod korcem stało,
Ani sól ziemi do przypraw kuchennych,
Bo piękno na to jest, by zachwycało,
Do pracy - praca, by się zmartwychwstało"
Ani sól ziemi do przypraw kuchennych,
Bo piękno na to jest, by zachwycało,
Do pracy - praca, by się zmartwychwstało"
Napisano 29.07.2010 - 09:04
Cisto wyszło super , naprawde dobre , biszkopta nasaczyłam kawa i przez to jest jeszcze lepsze.
Dzieki za przepis . pyszności
Dzieki za przepis . pyszności