nie jestem zbyt doświadczonia jeśli chodzi o przetwory. właściwie zrobiłam pierwszy raz kilka słoiczków. zrobiłam sałatkę na zimę, według przepisu z forum autorstwa Magdaleny. po poasteryzacji zalewa w słoiczkach nie zakrywa całej sałatki, brakuje w każdym 1-2 cm!! czy sałatki wytrzymają mi całą zimę, obawiam że to z wierzchu będzie się psuło!!?? może któraś z doświadczonych forumowiczek podpowie mi co robić??
Problem Z Sałatkami Na Zimę
Rozpoczęty przez magdalenka_23, 23.08.2007 14:21
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23.08.2007 - 14:21
Napisano 23.08.2007 - 18:55
Myślę że wytrzyma sałatka jeżeli była dobrze zapasteryzowana.
Napisano 24.08.2007 - 11:35
Magdalenko ja dam Ci taką radę na przyszłość jak będziesz robić sałatki na zimę to jak bedziesz zalewała zalewą sałatkę to do słoika włóż widelec i poruszaj sałatkę tak aby zalewa weszła we wszystkie puste miejsca wtedy będziesz miała pewność że zalewy nie ubędzie przy wierchu, a co do tej co zrobiłaś teraz to ja też tak jak Iwonka uważam że jak dobrze zapasteryzowałaś to nie powinno się z nią nic dziać. Pozdrawiam
Napisano 24.08.2007 - 15:45
dzięki za odpowiedź.
przed zakręceniem, brzegi słoiczków i nakrętki dokładnie wycierałam papierowym ręcznikiem, później pasteryzowałam słoiki ok. 15 minut każdy, zanużone w wodzie więcej jak do 3/4 wysokości słoika. po wyjęciu dokręcałm jeszcze nakrętki. i to by było na tyle.
mam nadzieję że się nie popsują. jutro robię następne i napewno przemieszam widelcem
pozdrawiam magda
przed zakręceniem, brzegi słoiczków i nakrętki dokładnie wycierałam papierowym ręcznikiem, później pasteryzowałam słoiki ok. 15 minut każdy, zanużone w wodzie więcej jak do 3/4 wysokości słoika. po wyjęciu dokręcałm jeszcze nakrętki. i to by było na tyle.
mam nadzieję że się nie popsują. jutro robię następne i napewno przemieszam widelcem
pozdrawiam magda
Napisano 13.09.2011 - 14:12
Temat stary, ale problem świeży 
Czasami tak się zdarza, że po pasteryzacji 1-2 cm sałatka jest bez zalewy... ale tak jak pisały dziewczyny jak była dobrze zakręcona i pasteryzowana to nie powinna się popsuć
Ja jak nakładam sałatkę do słoików to dobrze ją uciskam (jak jest zimna to uciskam ręką, a jak gorąca to łyżką). Wtedy sałatka jest nieco niżej w słoiku, a na jej wierzchu jest zalewa.
Czasami tak się zdarza, że po pasteryzacji 1-2 cm sałatka jest bez zalewy... ale tak jak pisały dziewczyny jak była dobrze zakręcona i pasteryzowana to nie powinna się popsuć
Ja jak nakładam sałatkę do słoików to dobrze ją uciskam (jak jest zimna to uciskam ręką, a jak gorąca to łyżką). Wtedy sałatka jest nieco niżej w słoiku, a na jej wierzchu jest zalewa.
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Napisano 13.09.2011 - 17:41
Dobrym sposobem jest tez przed pasteryzacja do kazdego sloiczka nalac oliwy na wierzch i dopiero zakrecic i pasteryzowac tak zrobilam z ogorkami na zupe ogorkowa i problem z glowy u mnie sprawdzony pozdrawiam.