Babka Gotowana - Pyszna
Rozpoczęty przez Śliweczka, 24.08.2007 17:04
39 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 24.08.2007 - 17:04
Bez tej babki kiedyś nie wyobrażano sobie kaszubskiego wesela.Szkoda że tak rzadko robi się ją teraz,ponieważ jest baaaaaaaardzo smaczna!!!
1 kostka margaryny
1 szkl.cukru
2 szkl.mąki ziemniaczanej
6 jajek
4 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat do ciast (jaki kto woli,może być śmietankowy,rumowy ale i każdy inny też)
2 łyżki mąki
Margarynę utrzeć z cukrem,dodawać po jednym jaju.Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia,dodać do masy.Wlać aromat.Zmiksować.
Wysmarować margaryną i posypać tartą bułką specjalną formę do babki gotowanej.Wlać ciasto.Zamknąć formę.Wstawić do garnka z gotującą się wodą,przykryć i gotować 1 godzinę.
Wyjąć babkę z formy po przestygnięciu.Posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową.
1 kostka margaryny
1 szkl.cukru
2 szkl.mąki ziemniaczanej
6 jajek
4 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat do ciast (jaki kto woli,może być śmietankowy,rumowy ale i każdy inny też)
2 łyżki mąki
Margarynę utrzeć z cukrem,dodawać po jednym jaju.Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia,dodać do masy.Wlać aromat.Zmiksować.
Wysmarować margaryną i posypać tartą bułką specjalną formę do babki gotowanej.Wlać ciasto.Zamknąć formę.Wstawić do garnka z gotującą się wodą,przykryć i gotować 1 godzinę.
Wyjąć babkę z formy po przestygnięciu.Posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową.
http://sliweczka.blox.pl/html

Znajoma Doktora Dukana od 1 stycznia 2009-jeszcze trochę i będę laską :)

Napisano 30.09.2007 - 23:32
mhmm kocham babkę gotowaną nie ważne na jakiej byłabym diecie tego cista nie odmówię nigdy
ale rzadko ją jem bo ja nie umiem jej zrobić a mamie się nie chce:p znaczy jem tylko 2 razy w roku na święta
bo problem tkwi w umocowaniu formy z bakbą w garnku
no ale cóż niedługo święta więc przypomnę sobie jej smak
Napisano 01.10.2007 - 13:09
Droga emcyber!!!
Ja też miałam na początku problemy z umieszczeniem formy w garnku,ale smak babki pokonał wszystkie trudności.Poprostu nie mogłam się poddać ponieważ strasznie lubie babkę gotowaną i specjalnie kupiłam garnek do którego idealnie pasuje forma
.
Teraz często ta babka gosci na moim stole i jest popularnym w mojej rodzinie deserem niedzielnym.
Pozdrawiam.
Ja też miałam na początku problemy z umieszczeniem formy w garnku,ale smak babki pokonał wszystkie trudności.Poprostu nie mogłam się poddać ponieważ strasznie lubie babkę gotowaną i specjalnie kupiłam garnek do którego idealnie pasuje forma
Teraz często ta babka gosci na moim stole i jest popularnym w mojej rodzinie deserem niedzielnym.
Pozdrawiam.

Napisano 01.10.2007 - 13:45
Śliweczko dzięki za przypomnienie tego przepisu, chyba nie robiłam tej baby z 10 lat.
Napisano 01.10.2007 - 16:16
Raz w życiu jadłam taką babkę. B.mi smakowała. Można gdzieś jeszcze kupić taką formę? Pani, która mnie nią częstowała, powiedziała, że raczej nie...
Napisano 01.10.2007 - 20:41
ale narobiłam sobie ochotę na tą babę mhmm:D prawie pośliniłam klawiaturę
Napisano 01.10.2007 - 21:09
Hej Śliweczko ! Piekę tę babkę bardzo często (mam już dość sfatygowaną formę ),ale ja w przepisie mam po 1 szkl.mąki pszennej i ziemniaczanej i 5 jaj + 1 cytryna . Zawsze polewam ją polewą lub czekoladą rozpuszczoną . Muszę wypróbować Twój przepis
.Ale babka jest naprwdę pyszna . Zachęcam do wypróbowania tego przepisu .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisano 02.10.2007 - 08:16
Witam!! babka moze i dobra jest ale jest ale jest problem z ta forma........
Napisano 02.10.2007 - 08:35
ja też chętnie kupiłabym taką formę,bo babkę jadłam i bardzo mi smakowała...jak wiecie gdzie można takową formę kupić to dajcie namiary proszę
POZDRAWIAM!!!
Napisano 02.10.2007 - 17:34
Za hurtowe zakupy może dadzą nam jakiś korzystny rabat?
Napisano 03.10.2007 - 08:16
Witam!
Wszystkich którzy martwią się że nie mają formy do babki gotowanej uspokoję,ponieważ można ją kupić w większych sklepach z artykułami metalowymi przydatnymi w gospodarstwie domowym.W sklepach tych są chochle do zupy,formy do ciast,łyżki cedzakowe i takie tam różne duperele potrzebne w kuchni.Chociaż w dzisiejszych czasach wszystko jest nowoczesne,teflonowe,to jednak są jeszcze w sklepach takie zwykłe "babcine" przybory kuchenne,wystarczy tylko znaleźć taki sklep...Życzę udanych poszukiwań i pysznych babek gotowanych!!!
Pozdrawiam i smacznego!!!
Wszystkich którzy martwią się że nie mają formy do babki gotowanej uspokoję,ponieważ można ją kupić w większych sklepach z artykułami metalowymi przydatnymi w gospodarstwie domowym.W sklepach tych są chochle do zupy,formy do ciast,łyżki cedzakowe i takie tam różne duperele potrzebne w kuchni.Chociaż w dzisiejszych czasach wszystko jest nowoczesne,teflonowe,to jednak są jeszcze w sklepach takie zwykłe "babcine" przybory kuchenne,wystarczy tylko znaleźć taki sklep...Życzę udanych poszukiwań i pysznych babek gotowanych!!!
Pozdrawiam i smacznego!!!

Napisano 03.10.2007 - 20:38
Babka pyszna kojarzy mi sie z dzieciństwem
kurcze a ja mam forme peknieta
a taka mam ochote
kurcze a ja mam forme peknieta
Napisano 03.10.2007 - 21:30
Przywiozłam od mojej mamy formę i zrobiłam babkę razem z moją 50letnią córką, wyszło super. Kiedyś tak robiłam z moją mamą. Wspomnienia...
Napisano 03.10.2007 - 21:34
Pomyłka "50letnią córką" - 5-letnią córką.