Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jak Ubić Pianę Z Cukrem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 an69

an69

    Stały bywalec

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 92 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Błonie

Napisano 21.11.2007 - 14:26

Jak ubić pianę z białek z cukrem pudrem, żeby była sztywna i nie wsiąkła w ciasto?? Od razu wsypać cukier, czy później ? Potrzebuję sprawdzoną metodę. Pozdrawiam Ania

#2 Kasiulek

Kasiulek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 532 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Elbląg- Olsztyn :)

Napisano 21.11.2007 - 16:37

Witaj. Ja najpier ubijam białka na szytwno, a później dodaję pomalutku po łyżce cukru. Mi zawsze wychodzi sztywna i nie wsiąka...

#3 marzycielka

marzycielka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 167 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Siedlce

Napisano 21.11.2007 - 16:59

ja robię tak samo jak Kasiulek

#4 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 21.11.2007 - 17:18

I ja tak samo robię, tylko dosypuję cukier po trochu z szklanki.
Pozdrawiam

#5 DeLarge

DeLarge

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 665 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska Centralna

Napisano 21.11.2007 - 19:23

Gdy chcemy ubić białko i osiągnąć efekt puszystości warto dodać do białek trochę "kwaśnego składnika" np. odrobinę soku z cytryny lub octu w ilości 1/8 łyżeczki na białko z jednego jajka. W przypadku gdy ubijamy jajka np. na bezy należy zmienic proporcje 1/8 łyżeczki na dwa białka. "Kwasek" dodajemy w momenci gdy zaobserwujemy że białka robią się puchate.

W przypadku an69 warto wypróbować taki sposób (już kiedyś chyba pisałem o tym na forum):

bierzemy 4 białka *(ilość białek też jest istotna) dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na średniej
przez około 1 minutę, następnie dodajemy "kwasek" i ubijamy przez kolejne 3 minuty i na sam koniec
dodajemy cukier dalej ubijając przez około 15 / 20 sekund i gotowe

*(jeśli ubijamy np. 5 białek pierwszy etap powinien trwać 2 minuty a nie jedną)

Pozwolę sobie jeszcze coś napisać o białkach i o samym ich ubijaniu :roll:

białka (jajka) powinny być w temperaturze pokojowej, czyli wystawiamy je z lodówki ok. 30 min. wcześniej
dzięki temu osiągniemy większą ilość piany

następna rzecz, która może szokować to fakt że białka z jajek starszych ubijają się lepiej niż białka z jaj świeżych
dzieje się tak dzięki procesom chemicznym zachodzących w trakcie starzenie się jaj

białka bardzo dobrze ubiją się w *miedzianej misce (zachodzi wtedy korzystna reakcja chemiczna pomiędzy
miedzią i białkami) i możemy otrzymać do blisko 1/3 piany więcej. Jest nawet takie powiedzenie (którego teraz
nie mogę dokładnie przytoczyć ale ogólny sens jest taki: nie warto trudzić się ubijając ręcznie białka chyba że
mamy miedzianą miskę)

*miedziane naczynia mają to do siebie że "reagują z potrawą" dlatego też po ubiciu białek od razu je przekładamy do innego naczynia tudzież od razu je wykorzystujemy. Prawdę mówiąc ubite białka powinniśmy
wykorzystać chwilę po ubiciu gdyż z powstałej piany po pewnym czasie oddzieli się woda i nic już z nimi nie zrobimy

ps. naczynia miedziane (choć dosyć drogie) oraz aluminiowe nie są obecnie postrzegane jako "najzdrowsze utensylia" w naszej kuchni ale to już temat który był na forum poruszany

#6 an69

an69

    Stały bywalec

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 92 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Błonie

Napisano 22.11.2007 - 01:26

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, szykuje się do pysznej szarlotki z tą piana i bezami. Jak zrobię , to podzielę się przepisem. Jeszcze raz dzięki, DeLarge-bardzo ciekawe i przydatne info. Ania





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:22) a ja ich nie chce i ich nie lubię :dry: :-|
@  AnnaK : (10 lipiec 2014 - 20:53) U nas też gorąco. Powyżej 30st.
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) u nas teraz też upały :)
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) prawdziwie wakacyjna pogoda :)
@  Dorota : (20 lipiec 2014 - 00:20) u nas upałów ciąg dalszy :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) ale szybko ten czas leci.... już prawie połowa wakacji za nami...
@  tritek : (29 lipiec 2014 - 19:21) http://imgur.com/dGPG4fg - ktos ma pomysł co to jest? :>
@  Kejt : (06 wrzesień 2014 - 12:05) to na dole to jagodzianka, obok to jakies ciasteczko tak samo te bielsze, takie delikatne ciastka robione w odlewanej formie. No i na górze to suszony owoc w cukrze, prawdopodobnie morela.
@  Dorota : (08 wrzesień 2014 - 22:29) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (08 wrzesień 2014 - 22:30) już po wakacjach - szybko minęły
@  Dorota : (08 wrzesień 2014 - 22:31) tak to jest niestety... co dobre szybko się kończy
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:57) Witajcie :)
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:57) na grzybki chodzicie??
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:57) noce są ciepłe
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:58) to grzybki rosną :)
@  KulinarnyDuet : (20 wrzesień 2014 - 10:16) Dzień dobry :)
@  Dorota : (21 wrzesień 2014 - 21:06) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (21 wrzesień 2014 - 21:06) kto ogląda mecz?
@  Dorota : (21 wrzesień 2014 - 21:06) ale emocje! :)