Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jak Ubić Pianę Z Cukrem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 an69

an69

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 111 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Błonie

Napisano 21.11.2007 - 14:26

Jak ubić pianę z białek z cukrem pudrem, żeby była sztywna i nie wsiąkła w ciasto?? Od razu wsypać cukier, czy później ? Potrzebuję sprawdzoną metodę. Pozdrawiam Ania

r e k l a m a

#2 Kasiulek

Kasiulek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 771 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Elbląg- Olsztyn :)

Napisano 21.11.2007 - 16:37

Witaj. Ja najpier ubijam białka na szytwno, a później dodaję pomalutku po łyżce cukru. Mi zawsze wychodzi sztywna i nie wsiąka...

#3 marzycielka

marzycielka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 194 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Siedlce

Napisano 21.11.2007 - 16:59

ja robię tak samo jak Kasiulek

#4 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 21.11.2007 - 17:18

I ja tak samo robię, tylko dosypuję cukier po trochu z szklanki.
Pozdrawiam

#5 DeLarge

DeLarge

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 737 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska Centralna

Napisano 21.11.2007 - 19:23

Gdy chcemy ubić białko i osiągnąć efekt puszystości warto dodać do białek trochę "kwaśnego składnika" np. odrobinę soku z cytryny lub octu w ilości 1/8 łyżeczki na białko z jednego jajka. W przypadku gdy ubijamy jajka np. na bezy należy zmienic proporcje 1/8 łyżeczki na dwa białka. "Kwasek" dodajemy w momenci gdy zaobserwujemy że białka robią się puchate.

W przypadku an69 warto wypróbować taki sposób (już kiedyś chyba pisałem o tym na forum):

bierzemy 4 białka *(ilość białek też jest istotna) dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na średniej
przez około 1 minutę, następnie dodajemy "kwasek" i ubijamy przez kolejne 3 minuty i na sam koniec
dodajemy cukier dalej ubijając przez około 15 / 20 sekund i gotowe

*(jeśli ubijamy np. 5 białek pierwszy etap powinien trwać 2 minuty a nie jedną)

Pozwolę sobie jeszcze coś napisać o białkach i o samym ich ubijaniu :roll:

białka (jajka) powinny być w temperaturze pokojowej, czyli wystawiamy je z lodówki ok. 30 min. wcześniej
dzięki temu osiągniemy większą ilość piany

następna rzecz, która może szokować to fakt że białka z jajek starszych ubijają się lepiej niż białka z jaj świeżych
dzieje się tak dzięki procesom chemicznym zachodzących w trakcie starzenie się jaj

białka bardzo dobrze ubiją się w *miedzianej misce (zachodzi wtedy korzystna reakcja chemiczna pomiędzy
miedzią i białkami) i możemy otrzymać do blisko 1/3 piany więcej. Jest nawet takie powiedzenie (którego teraz
nie mogę dokładnie przytoczyć ale ogólny sens jest taki: nie warto trudzić się ubijając ręcznie białka chyba że
mamy miedzianą miskę)

*miedziane naczynia mają to do siebie że "reagują z potrawą" dlatego też po ubiciu białek od razu je przekładamy do innego naczynia tudzież od razu je wykorzystujemy. Prawdę mówiąc ubite białka powinniśmy
wykorzystać chwilę po ubiciu gdyż z powstałej piany po pewnym czasie oddzieli się woda i nic już z nimi nie zrobimy

ps. naczynia miedziane (choć dosyć drogie) oraz aluminiowe nie są obecnie postrzegane jako "najzdrowsze utensylia" w naszej kuchni ale to już temat który był na forum poruszany

#6 an69

an69

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 111 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Błonie

Napisano 22.11.2007 - 01:26

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, szykuje się do pysznej szarlotki z tą piana i bezami. Jak zrobię , to podzielę się przepisem. Jeszcze raz dzięki, DeLarge-bardzo ciekawe i przydatne info. Ania





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!