Skocz do zawartości


Zdjęcie

Mięsa W Galarecie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 andy8

andy8

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 606 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 23.11.2007 - 16:18

Szukam przepisów na mięsa wędliny które można zalać galaretą udekorować i postawić na świąteczny stół szukałam w przystawkach ale nic nie znalazłam,ja robię takie najprostsze roladki w trakcie robienia sałatki jarzynowej kupuję szynkę konserwową zawijam do środka łyżkę sałatki układam na owalnym pólmisku dekoruję i zalewam galaretą ;)

#2 AnnaK

AnnaK

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 491 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Mazowsze
  • Zainteresowania:fotografia, awifauna, literatura, rękodzieło

Napisano 23.11.2007 - 21:28

Andy,wklepałam przepis na Bejcowaną roladę z kurczaka.Jest w przekąskach na 2 stronie.

#3 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 23.11.2007 - 23:44

Andy- Aniu możesz zrobić piersi z kurczaka. Ugotuj je z włoszczyzną dodając sól, ja jeszcze dodaję do smaku jarzynkę albo Vegettę. Jak piersi są już dobre i wyjmę je to do rosołu dodaję ziele angielskie, listek laurowy i pieprz mielony i chwilę gotuję. Jak ostygną piersi musisz pokroić w plastry, ładnie ułóż na półmisku i zalej galaretą. Galaretę jak się robi to napewno wiesz bo jest przepis na opakowaniu, zrób z dwóch szklanek rosołu, podałam na dwie piersi z kurczaka. Żelatyny użyj troszeczkę więcej aniżeli jest w przepisie na opakowaniu bo ona teraz ma mniejszą moc tężenia. Na plastry jako przybranie połóż owoce n.p. ananas, brzoskwinie albo udekoruj papryką konserwową, plastrami jajka, plasterkami cytryny i to zalej galaretką. Plastry ułóż pojedynczo to napewno wiesz że nie może być jeden na drugim tylko na pierwszym drugi ułóż na 3/4 pierwszego. Możesz zrobić dwa rzędy i tak samo poukładać jak na pierwszym rzędzie. Można zrobić również schab gotowany, karkówkę pieczoną w galarecie. Na mięso pieczone jakbyś się zdecydowała w galarecie to bym musiała podać Tobie jak zrobić. Pozdrawiam
Pozdrawiam

#4 rozella

rozella

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 43 postów

Napisano 24.11.2007 - 10:12

Można także zrobić klasyczny galart z nózek. Bierzymy ok. 4 stópek do tego kawałek chudego mięsa np. biodrówkę. Gotujemy wszystko to z dodatkiem włoszczyzny, ziela angielskiego i listka laurowego oraz soli. Najepiej ugotować w szybkowarze. Jezeli nie mamy, to w normalnym garnku. Z tym, ze troszkę to trwa. Stopki gotują się bardzo długo. PO ugotowaniu do miękkości przecedzamy wywar. Jeżeli jest go bardzo mało, wówczas nieco uzupełniamy gorąca wodą zagotowujemy w oddzielnym garnku i dosmaczamy. Obieramy mięso i chrząski z kości /chrząski i skórki to urok galartu ze stópek/ . Dodajemy pokrojoną marchewkę dla koloru, oraz odrobinkę posiekanej pietruszki zielonej. Mięso kroimy drobno wrzucamy do wcześniej odcedzonego wywaru i mieszamy. Następnie przelewamy do miseczek . Lub do jednej dużej miski. To juz wg uznania. DO galartu ze stópek nie potrzeba dodawac żelatyny. W stópkach jest jej tak dużo , ze wystarczy do ścięcia sie galartu. To taka ekstremalna wersja galartu nie każdy ją lubi, ze względu na chrząski i skórki. Mozna jednak ugotować, samą biodrówkę i np. golonkę bez skóry. Postępujemy tak samo, włoszczyzna, ziele, sol. Po ugotowaniu obieramy, kroimy drobno, dodajemy marchewkę i troszkę zieleniny czyli pietruszki. Odcedzony wywar dosmaczamy solą, listkiem maggi /lubczyka/, lub maggi w płynie. Dodajemy żelatyny w ilości odpowiedniej do wywaru który mamy. Po zmieszaniu żelatyny dodajemy pokrojone mięso i wylewamy na miskę, czy tez inne naczynia. PO stężeniu kiedy wyjmujemy nasz galart mozna pokroić go na kawałki. Dokładnie tak samo mozemy postąpić z rybą. Jezeli nie chcemy robić ryby na półmisku ozdobionej i w kawałkach, wowczas kroimy drobno zalewamy w filiżankach z dodakiem gotowanego jajka i groszku zielonego. Mamy wowczas taki galarcik rybny. Polecam bardzo smaczny.

#5 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 24.11.2007 - 14:35

Ja bardzo często robię galard z piersi kurczaka, jednak listek laurowy i ziele angielskie dodaję tak jak wyżej pisałam. Kiedyś jak od razu dodałam do gotowania to miałam wyczuwalny gorzkawy smak. Nie wiem może jestem w błędzie. Do bigosu to dodaję na samym początku bo jest większa ilość składników. Może więcej osób się wypowie na ten temat, bardzo mnie ciekawi w jakim czasie wy dodajecie.
Pozdrawiam

#6 andy8

andy8

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 606 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 24.11.2007 - 16:16

Halinko,Rozello i Aniu bardzo wam dziękuję za wszystkie przepisy,takie zimne nóżki jak podała Rozelka również robię przyprawy zawsze dawałam na początku ale ten przepis Halinki z piersi kurczaka bardzo mnie zaciekawił i wydaje się prosty-jeszcze raz bardzo dziękuję przepisy wędrują do zeszytu. ;)

#7 mac51

mac51

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 431 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:wszystko po trochu!

Napisano 24.11.2007 - 17:39

Na mięso pieczone jakbyś się zdecydowała w galarecie to bym musiała podać Tobie jak zrobić.

Ja jestem ciekawy Halino jak robisz ;)
Jeżeli chodzi o listek i ziele,zawsze dodaję na początku..nie jest gorzkie ;)


#8 aida

aida

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 80 postów

Napisano 24.11.2007 - 18:38

Ja ostatnio przygotowywałam schab i piersi kurczaka według przepisu na wędlinę do chleba gotowaną dwa razy po kilka minut i zalewałam galaretą z tym że oczywiście ta zalewa odpada. Jeżeli nie chcesz mieć zastygłych oczek tłuszczu musisz pamiętać aby zalewą wychłodzić zdjąć zestalony tłuszcz z wierzch i na nowo rozpuścić.

Załączone miniatury

  • Zdj_cie_23_.jpg
  • Zdj_cie_26_.jpg


#9 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 25.11.2007 - 01:41

Ja kupuję same piersi i nie zdarzyło mi się żebym miała na galarecie tłuszcz. Zapomniałam napisać że dodaję trochę octu i galaretę mam ładną klarowną.
Pozdrawiam

#10 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 25.11.2007 - 02:26

Maćku do południa dodam w przekąskach cały przepis i w tym przepisie też dodaje się ziele angielskie dopiero pod koniec.
Pozdrawiam

#11 andy8

andy8

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 606 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 25.11.2007 - 16:01

Aida czy przepisy tych mięs które są na zdjęciach są w dziale przekąski bo jestem ciekawa co to jest takiego żóltego na filecie z kurczaka,wydawało mi się ze plastry z piersi kurczaka wyjdą wąziutkie a te na talerzu są idealne. Halinko szukam już tego przepisu i bardzo dziękuję ;)

#12 Pączeek

Pączeek

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 27.11.2007 - 22:16

Kurcze a jak robicie galaretę ?? do zalania?? :evil: Nigdy nie robiłam a chciałabym zrobić

#13 aida

aida

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 80 postów

Napisano 28.11.2007 - 09:21

Nie wiem w jakim dziele jest przepis na szybką wędlinę Halinka pewnie będzie wiedziała bo pamiętam że dużo w tym temacie pisała. To żółte to paski brzoskwini a czerwone to jabłuszko.

#14 mac51

mac51

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 431 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:wszystko po trochu!

Napisano 28.11.2007 - 10:00

Aida :evil: Czy o to Ci chodziło ?

Mięso bez pieczenia


#15 aida

aida

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 80 postów

Napisano 28.11.2007 - 19:31

Dokładnie o ten! Dzięki :P





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:22) a ja ich nie chce i ich nie lubię :dry: :-|
@  AnnaK : (10 lipiec 2014 - 20:53) U nas też gorąco. Powyżej 30st.
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) u nas teraz też upały :)
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) prawdziwie wakacyjna pogoda :)
@  Dorota : (20 lipiec 2014 - 00:20) u nas upałów ciąg dalszy :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) ale szybko ten czas leci.... już prawie połowa wakacji za nami...
@  tritek : (29 lipiec 2014 - 19:21) http://imgur.com/dGPG4fg - ktos ma pomysł co to jest? :>
@  Kejt : (06 wrzesień 2014 - 12:05) to na dole to jagodzianka, obok to jakies ciasteczko tak samo te bielsze, takie delikatne ciastka robione w odlewanej formie. No i na górze to suszony owoc w cukrze, prawdopodobnie morela.
@  Dorota : (08 wrzesień 2014 - 22:29) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (08 wrzesień 2014 - 22:30) już po wakacjach - szybko minęły
@  Dorota : (08 wrzesień 2014 - 22:31) tak to jest niestety... co dobre szybko się kończy
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:57) Witajcie :)
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:57) na grzybki chodzicie??
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:57) noce są ciepłe
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:58) to grzybki rosną :)
@  KulinarnyDuet : (20 wrzesień 2014 - 10:16) Dzień dobry :)
@  Dorota : (21 wrzesień 2014 - 21:06) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (21 wrzesień 2014 - 21:06) kto ogląda mecz?
@  Dorota : (21 wrzesień 2014 - 21:06) ale emocje! :)