AnnaK

Domowy Oscypek

4 posty w tym temacie

40 dkg białego sera w kształcie gomółki 6 łyżek oliwy 1 łyżka kminku 3-4 łyżki grubej soli morskiej czosnek granulowany-ilość wg uznania Z oliwy,kminku,soli i czosnku zrobić pastę i natrzeć nią ser. Posypać po wierzchu solą z kminkiem tak,aby powstała skorupka. Na patelnię o grubym dnie wsypać 1kg soli morskiej i prażyć ją przez ok.20min.Następnie włożyć ser,podgrzewać przez godzinę na małym ogniu aż przeschnie.Ser ostudzić,przełożyć do ażurowej siatki (np po cytrynach). Odwiesić na 3 dni w przewiewne miejsce.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A co myślicie o tym, żeby ten "Wyrób Oscypkopodobny" zrobić tak: - biały ser twarogowy (ewentalnie zsiadłe mleko, lub zwykłe mleko, gdy chcecie mieć coś "superdomowego") - sól - oliwa, najlepiej bazyliowa Ser wrzucamy do miski i wstawiamy do mikrofalówki, czas zależnie od tego ile sera wstawiliśmy. Dodajemy soli według uznania, też trochę oliwy do smaku i kolu, nie dużo. Mieszamy dokładniemożemy jeszcze raz podgrzać, wymieszać. Teraz trzeba umieścić w jakimś pojemnieku. Wstawiamy do lodówki, żeby zastygło. Teraz już tylko wędzimy :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

"trochę oliwy do smaku i kolu" co to jest kol ?

Pomysł dobry ale myślę ,że smak zupełnie inny.Pozdrawiam. :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

"Koloru", przepraszam za niedopatrzenie. Sam jeszcze tego pomysłu nie testowałem, ale przetestuję, tylko muszę mieć dostęp do wędzarni, a będę miał pewnie dopiero we wrześniu, lub październiku, chyba że coś się zmieni. Jak tylko przetestuję to zamieszczę dokładnie, "co i jak". Może ktoś ma jakis pomysł, jak udoskonalić ten przepis?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.