Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Domowy Oscypek


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 AnnaK

AnnaK

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 494 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Mazowsze
  • Zainteresowania:fotografia, awifauna, literatura, rękodzieło

Napisano 25.11.2007 - 15:30

40 dkg białego sera w kształcie gomółki 6 łyżek oliwy 1 łyżka kminku 3-4 łyżki grubej soli morskiej czosnek granulowany-ilość wg uznania Z oliwy,kminku,soli i czosnku zrobić pastę i natrzeć nią ser. Posypać po wierzchu solą z kminkiem tak,aby powstała skorupka. Na patelnię o grubym dnie wsypać 1kg soli morskiej i prażyć ją przez ok.20min.Następnie włożyć ser,podgrzewać przez godzinę na małym ogniu aż przeschnie.Ser ostudzić,przełożyć do ażurowej siatki (np po cytrynach). Odwiesić na 3 dni w przewiewne miejsce.

r e k l a m a

#2 Lordi

Lordi

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 11.08.2009 - 23:54

A co myślicie o tym, żeby ten "Wyrób Oscypkopodobny" zrobić tak: - biały ser twarogowy (ewentalnie zsiadłe mleko, lub zwykłe mleko, gdy chcecie mieć coś "superdomowego") - sól - oliwa, najlepiej bazyliowa Ser wrzucamy do miski i wstawiamy do mikrofalówki, czas zależnie od tego ile sera wstawiliśmy. Dodajemy soli według uznania, też trochę oliwy do smaku i kolu, nie dużo. Mieszamy dokładniemożemy jeszcze raz podgrzać, wymieszać. Teraz trzeba umieścić w jakimś pojemnieku. Wstawiamy do lodówki, żeby zastygło. Teraz już tylko wędzimy :)

#3 AnnaK

AnnaK

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 494 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Mazowsze
  • Zainteresowania:fotografia, awifauna, literatura, rękodzieło

Napisano 12.08.2009 - 21:28

"trochę oliwy do smaku i kolu" co to jest kol ?
Pomysł dobry ale myślę ,że smak zupełnie inny.Pozdrawiam. :)

#4 Lordi

Lordi

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 13.08.2009 - 10:54

"Koloru", przepraszam za niedopatrzenie. Sam jeszcze tego pomysłu nie testowałem, ale przetestuję, tylko muszę mieć dostęp do wędzarni, a będę miał pewnie dopiero we wrześniu, lub październiku, chyba że coś się zmieni. Jak tylko przetestuję to zamieszczę dokładnie, "co i jak". Może ktoś ma jakis pomysł, jak udoskonalić ten przepis?





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (28 styczeń 2015 - 02:02) na Śląsku sypie i sypie
@  Dorota : (28 styczeń 2015 - 02:03) odśnieżać trzeba, ale bałwanka ulepić się nie da.... ;)
@  Antolka : (01 luty 2015 - 09:00) spokojnie zaraz i chlapa przyjdzie :P
@  Dorota : (03 luty 2015 - 23:14) ;)
@  Dorota : (03 luty 2015 - 23:14) na razie mrozik trzyma
@  Dorota : (03 luty 2015 - 23:14) i od czasu do czasu śniegu przybywa
@  Dorota : (03 luty 2015 - 23:15) i jakość się trzyma ;)
@  Dorota : (03 luty 2015 - 23:15) ale pewnie chlapa będzie
@  Telimenaa : (05 luty 2015 - 23:52) u nas mrozi także :)
@  Dorota : (11 luty 2015 - 02:36) Tłusty Czwartek już tuż tuż :)
@  Dorota : (11 luty 2015 - 02:37) trzeba planować co tu smażyć ;)
@  Dorota : (11 luty 2015 - 15:43) U mnie dzisiaj oszukane pączki ;)
@  Dorota : (11 luty 2015 - 15:46) czyli pączki z dziurką - angielskie
@  Dorota : (11 luty 2015 - 15:46) pycha :)
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:07) Witam :)
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:07) smacznego Tłustego Czwartku dla Wszystkich! :)
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:07) Ile pączków już zjedzonych macie dzisiaj an swoim koncie? ;)
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:08) Ja się bardzo pilnuję i zjadłam jak na razie 1 pączusia :mrgreen:
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:08) ale powiem, że kuszą mnie jak nie wiem swoim wyglądem, kształtem i zapachem :)
@  Dorota : (12 luty 2015 - 17:09) i pewnie do kawusi jeszcze się skuszę ;)