Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Domowy Oscypek


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 AnnaK

AnnaK

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 494 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Mazowsze
  • Zainteresowania:fotografia, awifauna, literatura, rękodzieło

Napisano 25.11.2007 - 15:30

40 dkg białego sera w kształcie gomółki 6 łyżek oliwy 1 łyżka kminku 3-4 łyżki grubej soli morskiej czosnek granulowany-ilość wg uznania Z oliwy,kminku,soli i czosnku zrobić pastę i natrzeć nią ser. Posypać po wierzchu solą z kminkiem tak,aby powstała skorupka. Na patelnię o grubym dnie wsypać 1kg soli morskiej i prażyć ją przez ok.20min.Następnie włożyć ser,podgrzewać przez godzinę na małym ogniu aż przeschnie.Ser ostudzić,przełożyć do ażurowej siatki (np po cytrynach). Odwiesić na 3 dni w przewiewne miejsce.

#2 Lordi

Lordi

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 11.08.2009 - 23:54

A co myślicie o tym, żeby ten "Wyrób Oscypkopodobny" zrobić tak: - biały ser twarogowy (ewentalnie zsiadłe mleko, lub zwykłe mleko, gdy chcecie mieć coś "superdomowego") - sól - oliwa, najlepiej bazyliowa Ser wrzucamy do miski i wstawiamy do mikrofalówki, czas zależnie od tego ile sera wstawiliśmy. Dodajemy soli według uznania, też trochę oliwy do smaku i kolu, nie dużo. Mieszamy dokładniemożemy jeszcze raz podgrzać, wymieszać. Teraz trzeba umieścić w jakimś pojemnieku. Wstawiamy do lodówki, żeby zastygło. Teraz już tylko wędzimy :)

#3 AnnaK

AnnaK

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 494 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Mazowsze
  • Zainteresowania:fotografia, awifauna, literatura, rękodzieło

Napisano 12.08.2009 - 21:28

"trochę oliwy do smaku i kolu" co to jest kol ?
Pomysł dobry ale myślę ,że smak zupełnie inny.Pozdrawiam. :)

#4 Lordi

Lordi

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 13.08.2009 - 10:54

"Koloru", przepraszam za niedopatrzenie. Sam jeszcze tego pomysłu nie testowałem, ale przetestuję, tylko muszę mieć dostęp do wędzarni, a będę miał pewnie dopiero we wrześniu, lub październiku, chyba że coś się zmieni. Jak tylko przetestuję to zamieszczę dokładnie, "co i jak". Może ktoś ma jakis pomysł, jak udoskonalić ten przepis?





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (01 czerwiec 2015 - 00:56)

Witaj Ewo :)

@  Dorota : (06 czerwiec 2015 - 23:40)

Witam wieczorową porą :)

@  Dorota : (06 czerwiec 2015 - 23:40)

i w długi czerwcowy weekend :)

@  Dorota : (06 czerwiec 2015 - 23:40)

na śląsku piękna słoneczna pogoda

@  Dorota : (06 czerwiec 2015 - 23:40)

nic tylko się opalać ;)

@  Dorota : (06 czerwiec 2015 - 23:40)

a jak jest u Was

@  Dorota : (06 czerwiec 2015 - 23:40)

?

@  Dorota : (06 czerwiec 2015 - 23:41)

pozdrawiam i udanego wypoczynku życzę :)

@  Dorota : (15 czerwiec 2015 - 15:26)

Witajcie :)

@  Dorota : (15 czerwiec 2015 - 15:26)

coraz bliżej lata jesteśmy :)

@  Dorota : (15 czerwiec 2015 - 15:26)

u nas po upałach nastał okres burzowy....

@  Dorota : (15 czerwiec 2015 - 15:26)

yyyyy

@  EWA1992 : (25 czerwiec 2015 - 10:23)

Nie mam pomysłu na obiad?.....

@  EWA1992 : (25 czerwiec 2015 - 10:24)

Codziennie ten sam dylemat :)

@  figiel : (30 czerwiec 2015 - 07:22)

... i ja mam to samo ;)

@  Dorota : (30 czerwiec 2015 - 07:51)

Witajcie :)

@  Dorota : (30 czerwiec 2015 - 07:51)

mi też się to zdarza ;)

@  Dorota : (30 czerwiec 2015 - 07:51)

zwłaszcza po weekendzie

@  Dorota : (30 czerwiec 2015 - 07:51)

i zwłaszcza latem ;)

@  EWA1992 : (01 lipiec 2015 - 15:01)

;) piękna sloneczna pogoda nareszcie.....