AnnaK Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 40 dkg białego sera w kształcie gomółki 6 łyżek oliwy 1 łyżka kminku 3-4 łyżki grubej soli morskiej czosnek granulowany-ilość wg uznania Z oliwy,kminku,soli i czosnku zrobić pastę i natrzeć nią ser. Posypać po wierzchu solą z kminkiem tak,aby powstała skorupka. Na patelnię o grubym dnie wsypać 1kg soli morskiej i prażyć ją przez ok.20min.Następnie włożyć ser,podgrzewać przez godzinę na małym ogniu aż przeschnie.Ser ostudzić,przełożyć do ażurowej siatki (np po cytrynach). Odwiesić na 3 dni w przewiewne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordi Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 A co myślicie o tym, żeby ten "Wyrób Oscypkopodobny" zrobić tak: - biały ser twarogowy (ewentalnie zsiadłe mleko, lub zwykłe mleko, gdy chcecie mieć coś "superdomowego") - sól - oliwa, najlepiej bazyliowa Ser wrzucamy do miski i wstawiamy do mikrofalówki, czas zależnie od tego ile sera wstawiliśmy. Dodajemy soli według uznania, też trochę oliwy do smaku i kolu, nie dużo. Mieszamy dokładniemożemy jeszcze raz podgrzać, wymieszać. Teraz trzeba umieścić w jakimś pojemnieku. Wstawiamy do lodówki, żeby zastygło. Teraz już tylko wędzimy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaK Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 "trochę oliwy do smaku i kolu" co to jest kol ? Pomysł dobry ale myślę ,że smak zupełnie inny.Pozdrawiam. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordi Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 "Koloru", przepraszam za niedopatrzenie. Sam jeszcze tego pomysłu nie testowałem, ale przetestuję, tylko muszę mieć dostęp do wędzarni, a będę miał pewnie dopiero we wrześniu, lub październiku, chyba że coś się zmieni. Jak tylko przetestuję to zamieszczę dokładnie, "co i jak". Może ktoś ma jakis pomysł, jak udoskonalić ten przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.