Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Śmietanowiec


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 zakalec

zakalec

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 95 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Edynburg

Napisano 02.12.2007 - 17:13

Przepis dostalam od mojej mamy. Skladniki: 75ml smietany 5 lyzeczek zelatyny 1 szklanka cukru pudru 3 galaretki - rozne kolory (2 do srodka, 1 na wierzch) biszkopty/biszkopt Przygotowac osobno dwie galaretki (na opakowanie 1-1.5 szklanki wody). Poczekac az sie zsiada. Smietane ubic z cukrem pudrem. Rozpuscic zelatyne w pol szklanki goracej wody. Ostudzic, ale nie do calkiem zimnego, bo sie zetnie. Zmieszac zelatyne ze smietana. Dodac pokrojone w kostke stezale galaretki. Wymieszac. Wylac do blaszki na biszkopt/biszkopty i odstawic do lodowki do stezenia. Po czym, udekorowac owocami i zalac kolejna galaretka. PS. Smietana z zelatyna i dodanymi galaretkami bardzo szybko tezeje. Moje biszkopty wyplynely na wierzch smietanowej masy, wiec jesli komus to przeszkadza, lepiej uzyc pieczonego/kupnego biszkopta - jako podstawy.

Załączone miniatury

  • Obraz_016.jpg

"What doesn't kill you, makes you stronger"

(unless it kills you...)

r e k l a m a

#2 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4637 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 02.12.2007 - 19:22

Ja znam to ciacho jako śmieciarz i piecze się dwa biszkopty-jasny i ciemny,kroi w kostkę i reszta to już tak samo. Bardzo łatwe i orzeżwiające ciacho.

#3 agulka

agulka

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 04.12.2007 - 09:06

Mam małe pytanko:) Czy to ma być śmietana zwykła czy kremówka?

#4 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5697 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 11.06.2010 - 12:37

Witam :wink:

Skusiłam się na to ciasto. Zgodnie z poradą autorki zrobiłam biszkopt, a ze względu na to, że robiłam to ciasto w dużej tortownicy (o średnicy 28 cm) musiałam zwiększyć ilość składników na masę.
Ciasto jest pyszne, orzeźwiające i godne polecenia ;)
Dziękuję za przepis i pozdrawiam autorkę :grin:

Mój śmietanowiec wyglądał tak:

smietanowiec2.JPG smietanowiec8.JPG

Agulka śmietana ma być kremówka, powodzenia :oops:

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6240). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1490). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#5 Jolcia

Jolcia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1000 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Ruda Śląska

Napisano 11.06.2010 - 13:58

Wydaje mi sie ,że jest błąd w ilości śmietany.Chodzi chyba o 750 ml. Z 75 ml nie da się ubić większej ilości . Robie też takie ciasto ale na górę też daję biszkopt i polewę. Na lato z pewnością leprze jest z galaretką. Dorotko bardzo apetycznie wygląda ciacho :wink:





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)