Skocz do zawartości


Zdjęcie

Proszę O Radę Jak Przyrządzić Pstrąga?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 minia51

minia51

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1917 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląskie

Napisano 20.12.2007 - 09:45

Mężowi zachciało się pstrąga. Już kupiłam zamrożonego, ale wypatroszonego i co dalej? nigdy nie piekłam takiej ryby. Czy można tak jak karpia podzielić na dzwonka i upiec panierowanego?Czy musi być pieczony w całości? Kiedyś słyszałam że do środka daje się plastry cytryny i nie panieruje się. My zawsze jedliśmy filety bo nie lubimy bawić się z ościami. Też mu się zachciało!!! Ja tylko zostałam z problemem. Proszę poradźcie.

#2 iwona30

iwona30

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1337 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisano 20.12.2007 - 12:47

Nie wiem jak się przyrządza pstrąga ale inne ryby robię w ten sposób: Jeżeli jest wypatroszony to go myję dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem i do środka daję cebulę pokrojoną w plasterki dość grube i plasterki cytryny, solę, pieprzę i daję troszkę vegety na folię aluminiową daję troszkę oleju i kładę rybę zawijam dokładnie tak aby nic nie wyciekło i piekę jest bardzo smaczna można jeść z majonezem. Jeżeli masz filet z pstrąga to możesz też go obłożyć cebulą i cytryną zawinąć i zapiec albo po prostu możesz opanierować i usmażyć wybór należy do ciebie. Powodzenia.

#3 minia51

minia51

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1917 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląskie

Napisano 20.12.2007 - 13:58

Iwonko, dziękuję. To nie filet tylko cała ryba z głową, oczywiście wypatroszona. Pozdrawiam

#4 Katarzyna

Katarzyna

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2379 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano 20.12.2007 - 20:34

Ja robię podobnie do Iwonki :P ale nie wkładam cebuli i cytryny , tylko po umyciu zasypuję przyprawą do ryby wkładam łyżkę masła , zawijam folią i piekę w piekarniku :grin:
Dołączona grafika

#5 Pyza

Pyza

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 9 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:śląskie

Napisano 20.12.2007 - 22:54

Ja często smażę pstrąga, bo bardzo nam w domu smakują, a robie to tak : po oczyszczeniu rybkę posypuję solą, i obtaczam w mące, na patelni rozgrzewam oliwę z dodatkiem masła i smażę rybkę z obu stron. Do środka ryby dobrze jest włożyć plasterek zmrożonego masła. Po usmażeniu na talerzu możesz położyć krążek cytryny, a pstrąga polać smażonymi na maśle płatkami migdałowymi.
Pozdrawiam Ewelina.

#6 grumko

grumko

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 362 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bytom

Napisano 21.12.2007 - 19:53

W płatkach migdałów możesz go od razu panierować: obojętnie w całości lub dzwonkach.

pstrwmigd01sm1.jpg

A tutaj masz przepis na faszerowanego kaszą i ryżem: http://www.smaczny.p...wtopic=5900&hl=
Nasz blog kulinarny - http://grumko.blox.pl

#7 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 21.12.2007 - 21:06

Ja pstrąga podobnie smażę na patelni tak jak Pyza.
Pozdrawiam

#8 minia51

minia51

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1917 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląskie

Napisano 21.12.2007 - 21:36

Dziękuję wszystkim za radę. Jeszcze nie wiem z którego przepisu skorzystam, ale wiem że zadanie wykonam, a o tym czy smakował mężowi - napiszę

#9 mac51

mac51

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 649 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:wszystko po trochu!

Napisano 05.10.2008 - 20:44

Ja jeszcze do środka wkładam kilka listków mięty. Upieczonego skrapiam sokiem z cytryny. Smażę zawsze w całości :)






Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)