Chleb domowy Bahusa
1 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
2 jajka
ok. 1,5 łyżeczki soli
500 - 700 ml letniej wody
10 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę (1 X 1 cm) (opcjonalnie)
1 płaska łyżka suszonego majeranku lub kminku lub oregano lub mieszaniny tych ziół
Z drożdży przygotować rozczyn dodając letnią wodę, odrobinę mąki i cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok 20 min. Mąkę przesiać przez sito. Dodać jajka, wodę rozczyn drożdżowy, sól, suszone zioło i żółty ser. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość przełożyć do formy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 30 min.
Extra Przepisy
Chleb domowy Bahusa
Rozpoczęty przez Bahus, 15.05.2005 12:34
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 15.05.2005 - 12:34
Napisano 24.03.2011 - 10:42
Jestem jak najbardziej smakoszem dobrego chleba, ale zupełnie nie mam czasu na wyrabianie i pieczenie go od podstaw! Zaproponowałem więc mojej rodzince zrzutkę pieniędzy na specjalną maszynkę do pieczenia chleba. Taki piekarnik to wcale nie za duży wydatek..jakieś 300-400 zł. A pieczenie jest bardzo łatwe. Półprodukty, ale same naturalne. Mąka z dodatkami (słonecznik, rodzynki...do wyboru do koloru). Wsypujesz jeszcze drożdże i sól. Nastawiasz godzinę, na którą chcesz mieć gotowy chleb i już. Dzięki temu rano może obudzić Cię zapach świeżo upieczonego chlebka. Nic tylko wstawać z łóżka! Polecam
Użytkownik dwukropek edytował ten post 24.03.2011 - 12:29
http://gotowanie.manifo.com/ - moje ulubione przepisy.
Napisano 24.03.2011 - 11:52
Ja też się pochwalę, że korzystam z takiej specjalnej maszynki już od kilku lat i mamy w domu swoje własne wypieki, ale ten chlebek Bahusa, zwłaszcza z tymi kawałkami serka musi być pyszny...
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...