Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kapusta Kiszona Zasmazana


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 fredzia

fredzia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 203 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Czestochowa

Napisano 25.01.2008 - 17:18

Moze ktos zna taki przepis.Jadlam taka kapuste w knajpie. :-D

#2 iwona30

iwona30

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1337 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisano 25.01.2008 - 21:51

Bardzo prosto robi sie taką kapustę. Najpierw należy kapuste kiszoną wypłukać i odgotować tak aby nie była kwaśna następnie po odgotowaniu zalewamy tak aby ją przykryć wodą ja dodaję kostkę rosołową winiary, sól, pieprz, vegetę i gotuję do miękkości później robię zasmażkę i łączę z kapustą i gotowe. W ten sam sposób robię kapustę świeżą szatkuję i gotuję do miękkości dodaje te same przyprawy robię zasmażkę i na koniec daję troszkę śmietany. Może ktoś dopisze jeszcze inny sposób.

#3 Ignis

Ignis

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 12 postów

Napisano 25.01.2008 - 23:56

Ja robię trochę inaczej . Smażę na smalcu drobno pokrojoną cebulę ,potem dodaję obgotowaną kapustę kiszoną,dodaje przyprawy(pieprz,wegetę lub rosołek rozpuszczony 1/2 szkl.gorącej wody)i duszę pod przykryciem . Kapustę słodką robię tak jak iwona 30 .Wyprubuje Twój przepis z kapustą kiszoną .

#4 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 26.01.2008 - 00:22

Ja robię tak jak Iwonka, dodatkowo dodaję listek laurowy jak gotuję kapustę, a robiąc zasmażkę rumienię na tłuszczu cebulę z mąką. Świeżą kapustę jak gotuję to dodaję kwaskowe jabłka i wtedy nie dodaję śmietany, a zasmażkę robię taką samą.
Pozdrawiam

#5 fredzia

fredzia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 203 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Czestochowa

Napisano 26.01.2008 - 10:54

Dzięki.Zaraz zabieram się za gotowanie. Napisze czy mi wyszlo.. :-D

#6 DeLarge

DeLarge

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 737 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska Centralna

Napisano 26.01.2008 - 17:42

zawsze dodaję kminek

#7 fredzia

fredzia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 203 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Czestochowa

Napisano 26.01.2008 - 20:08

Zrobilam kapuste iwonki.Wyszła dobra.Jednak to nie ten smak. Szukam dalej.Dzieki za przepisy.Jak zdobęde ten właściwy to napisze. :-D

#8 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 26.01.2008 - 23:40

Fredzia a może w ten sposób spróbujesz. Kapustę kwaszoną zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać cukier, tłuszcz, przykryć. Gdy się zagotuje, odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem 40 -50 min, dodać kminek. Słoninę lub boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, stopić. Skwarki przełożyć do kapusty, a na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, zmieszać z mąką zrumienioną na jasno- złoty kolor, rozprowadzić zimną wodą, zagotować. Połączyć z kapustą, jeśli potrzeba osolić do smaku, dodać szczyptę cukru i trochę kwasu kapuściannego.
Pozdrawiam

#9 figiel

figiel

    figiel

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1522 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 18.02.2008 - 17:35

Ja wypróbowałam sposób Halinki.Zawsze dodawałam smalec. Wydaje mi sie ,że to ta wędzonka sprawiła ,ze ma inny smak .Do klusek ziemniaczanych super.... dowód -miała być na dwa dni ,a dzis już nie ma sladu :grin: . Polecam i pozdrawiam !

#10 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 18.02.2008 - 20:29

Dorotko dziękuję i cieszę się że kapusta smakowała, ja raz kminek dodałam i jak robię to nie dodaję bo bardziej mojej rodzince smakuje bez kminku.
Pozdrawiam

#11 jotka

jotka

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 46 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 20.02.2008 - 20:31

Kapusta zasmażana musi być na patelni smażona, na końcu łyżka mąki i gotowe, bez kminku i przypraw jest smaczna... :P Brrr...w ogóle kminku nie trawię :grin:


#12 zuziorek

zuziorek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 729 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Trójmiasto

Napisano 21.02.2008 - 12:00

Ostatnia wersja Halinki to idealny przepis na kapuste zasmażana, ktory ja bardzo czesto stosuje. Tez do kapusty nie dodaje kminku ale za to miod. Uważam też , że nie trzeba zlewać kapusty wodą. Nadmiar kwasu sam sie ulotni podczas prcesu przygotowania.

#13 BeaGa

BeaGa

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 47 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Podhale
  • Zainteresowania:dobra książka, taniec, krawiectwo, niekoniecznie kuchnia-aczkolwiek nie wykluczone, ostatnio odrobina filozofii ... rozwijam się ... ;)

Napisano 08.03.2008 - 17:30

Fredzia a może w ten sposób spróbujesz.
Kapustę kwaszoną zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać cukier, tłuszcz, przykryć. Gdy się zagotuje, odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem 40 -50 min, dodać kminek. Słoninę lub boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, stopić. Skwarki przełożyć do kapusty, a na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, zmieszać z mąką zrumienioną na jasno- złoty kolor, rozprowadzić zimną wodą, zagotować. Połączyć z kapustą, jeśli potrzeba osolić do smaku, dodać szczyptę cukru i trochę kwasu kapuściannego.

Robię tam samo kapustę jak ina12 - moja babcia tak robia i moja mamunia również --- kapustka jest przesuperowa

#14 andy8

andy8

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 815 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 05.05.2008 - 16:01

O i tu znalazłam o kapuście zasmażanej jednak tu przepisy są trochę inne Dorotax preferuje dodanie koncentratu pomidorowego a tu nikt o tym nie wspomina,spisuję Halinki ,wioli i Dorotax a potem się zastanowię

#15 fredzia

fredzia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 203 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Czestochowa

Napisano 06.05.2008 - 13:47

Przepisy wyprobowalam i to jest to.Dzieki. :D





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)