Kapusta Kiszona Zasmazana

22 posts in this topic

Posted · Report post

Moze ktos zna taki przepis.Jadlam taka kapuste w knajpie. :-D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bardzo prosto robi sie taką kapustę. Najpierw należy kapuste kiszoną wypłukać i odgotować tak aby nie była kwaśna następnie po odgotowaniu zalewamy tak aby ją przykryć wodą ja dodaję kostkę rosołową winiary, sól, pieprz, vegetę i gotuję do miękkości później robię zasmażkę i łączę z kapustą i gotowe. W ten sam sposób robię kapustę świeżą szatkuję i gotuję do miękkości dodaje te same przyprawy robię zasmażkę i na koniec daję troszkę śmietany. Może ktoś dopisze jeszcze inny sposób.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja robię trochę inaczej . Smażę na smalcu drobno pokrojoną cebulę ,potem dodaję obgotowaną kapustę kiszoną,dodaje przyprawy(pieprz,wegetę lub rosołek rozpuszczony 1/2 szkl.gorącej wody)i duszę pod przykryciem . Kapustę słodką robię tak jak iwona 30 .Wyprubuje Twój przepis z kapustą kiszoną .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja robię tak jak Iwonka, dodatkowo dodaję listek laurowy jak gotuję kapustę, a robiąc zasmażkę rumienię na tłuszczu cebulę z mąką. Świeżą kapustę jak gotuję to dodaję kwaskowe jabłka i wtedy nie dodaję śmietany, a zasmażkę robię taką samą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dzięki.Zaraz zabieram się za gotowanie. Napisze czy mi wyszlo.. :-D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

zawsze dodaję kminek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Zrobilam kapuste iwonki.Wyszła dobra.Jednak to nie ten smak. Szukam dalej.Dzieki za przepisy.Jak zdobęde ten właściwy to napisze. :-D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Fredzia a może w ten sposób spróbujesz. Kapustę kwaszoną zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać cukier, tłuszcz, przykryć. Gdy się zagotuje, odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem 40 -50 min, dodać kminek. Słoninę lub boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, stopić. Skwarki przełożyć do kapusty, a na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, zmieszać z mąką zrumienioną na jasno- złoty kolor, rozprowadzić zimną wodą, zagotować. Połączyć z kapustą, jeśli potrzeba osolić do smaku, dodać szczyptę cukru i trochę kwasu kapuściannego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja wypróbowałam sposób Halinki.Zawsze dodawałam smalec. Wydaje mi sie ,że to ta wędzonka sprawiła ,ze ma inny smak .Do klusek ziemniaczanych super.... dowód -miała być na dwa dni ,a dzis już nie ma sladu :grin: . Polecam i pozdrawiam !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dorotko dziękuję i cieszę się że kapusta smakowała, ja raz kminek dodałam i jak robię to nie dodaję bo bardziej mojej rodzince smakuje bez kminku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kapusta zasmażana musi być na patelni smażona, na końcu łyżka mąki i gotowe, bez kminku i przypraw jest smaczna... :P Brrr...w ogóle kminku nie trawię :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ostatnia wersja Halinki to idealny przepis na kapuste zasmażana, ktory ja bardzo czesto stosuje. Tez do kapusty nie dodaje kminku ale za to miod. Uważam też , że nie trzeba zlewać kapusty wodą. Nadmiar kwasu sam sie ulotni podczas prcesu przygotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Fredzia a może w ten sposób spróbujesz.

Kapustę kwaszoną zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać cukier, tłuszcz, przykryć. Gdy się zagotuje, odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem 40 -50 min, dodać kminek. Słoninę lub boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, stopić. Skwarki przełożyć do kapusty, a na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, zmieszać z mąką zrumienioną na jasno- złoty kolor, rozprowadzić zimną wodą, zagotować. Połączyć z kapustą, jeśli potrzeba osolić do smaku, dodać szczyptę cukru i trochę kwasu kapuściannego.

Robię tam samo kapustę jak ina12 - moja babcia tak robia i moja mamunia również --- kapustka jest przesuperowa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

O i tu znalazłam o kapuście zasmażanej jednak tu przepisy są trochę inne Dorotax preferuje dodanie koncentratu pomidorowego a tu nikt o tym nie wspomina,spisuję Halinki ,wioli i Dorotax a potem się zastanowię

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Przepisy wyprobowalam i to jest to.Dzieki. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Zrobiłam dzisiaj kapustkę-skorzystałam trochę z przepisu Halinki i trochę Iwonki i kapustka wyszła pyszniutka. Dzięki Wam za przepis -pozdrawiam gorąco i polecam do wypróbowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Odświeżę temat :) Kto z Forumowiczów zna przepis na ZASMAŻANĄ KAPUSTĘ KISZONĄ z dodatkiem ziemniaka? Jadłem taką na Śląsku Cieszyńskim, w Wiśle i Istebnej. Nigdzie w Necie nie ma takiego przepisu gdzie jednym ze składników jest ZIEMNIAK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Czy chodzi o kapustę kiszoną z pieczarkami "zaciągniętą" surowym startym ziemniakiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Do ~minia51 W przepisie śląskim nie ma pieczarek. A oto przepis "wymęczony" po drugim pobycie na Śląsku Cieszyńskim: Gotujemy kapustę kiszoną. Pokrojoną w kostkę wędzoną słoninkę smażymy. Do słoninki dodajemy startego surowego ziemniaka i robimy z tego zasmażkę. Osobno gotujemy ziemniaki. Ugotowaną kapustę odcedzamy i dolewamy wody z ugotowanych ziemniaków jednym słowem odcedzamy ziemniaki do kapusty. Można dodać do gotującej kapusty kilka ząbków czosnku. Ziemniaki podajemy do kapusty. Fajny zestaw to: kapusta, ziemniaki i krupniok, wtedy można okrasić tłuszczykiem spod krupnioka ziemniaki pieczone w całości w piekarniku. Ja osobiście jadłem w Wiśle i Istebnej zasmażaną kiszoną kapustę ze smażoną golonką. Do tego kieliszek gorącego maliniaka z domowej spiżarni. Niebo w gębie :) I co z tego że niezdrowe jedzenie - bo smażone? Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę "luksusu" :-)). Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Robię też taką kapustę ale oprócz ziemniaka gotowanego dodaję jeszcze groch omielany

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

dodaję jeszcze groch omielany

~ minia51 - co to jest "groch omielany" i skąd go wziąć? I ile tego grochu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.