Sign in to follow this  
Followers 0

Tort bezowy

7 posts in this topic

Posted · Report post

Szukam przepisu na tort bezowy - najlepiej kawowo-bezowy. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Jutro przyslę, bo nie pamietam dokładnie składników. Moja propozycja to małe beziki zatopione w obłędnym kakaowo-alkoholowym, puszystym kremie. Czy o to mniej więcej chodzi??? Dota

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hej Dota! Czy możma prosić o przepis? Pozdrowienia Merlin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Przeglądając "swoje" gazety z przepisami, znalazłam parę przepisów na torty bezowe. Są to jednak przepisy nie sprawdzone przeze mnie, więc nie gwarantuję za ich końcowy efekt. Jeśli jesteście jednak mimo tego zainteresowani- dajcie znać! Chętnie je przepiszę dla Was. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

... Moja propozycja to małe beziki zatopione w obłędnym kakaowo-alkoholowym, puszystym kremie...

Hmmm ciekawie zapowiadający się przepis .... szkoda że nie podany w całości :)

Ja mogę zaproponować taki przepis na tort kokosowo-kawowy lecz do bezy można nie dodawać kokosu tylko 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej do każdego placka bezowego :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Mam przepis na taki tort - nazywa się TORT MOCCA. Składniki: 4 czubate łyżki kawy mielonej 1,5 kostki margaryny lub masła 6 żółtek 0,25 kg cukru pudru bezy (kupujemy gotowe) krążek wafla ewent.mielone orzechy do posypania Kawę zaparzamy w jak najmniejszej ilośći wody.Zostawiamy razem z fusami i studzimy. Margarynę lub masło ucieramy drewnianym tłuczkiem w glinianej misie, tak aby otrzymać puszystą masę. Osobno ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę - dodajemy stopniowo do masy i ucieramy tłuczkiem w tym samym kierunku. Następnie wlewamy stopniowo kawę razem z fusami ciągle ucirając. Na dnie tortownicy kładziemy krążek wafla, a na nim dość ściśle warstwę bez. Bezy pokrywamy warstwą kremu, a na niej znowu bezy. Przekładamy tyle razy na ile wystarczy ciastek i kremu (lekko uciskamy bezy). Na wierzchu powinien być krem, który posypujemy mieloną kawą i orzechami. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!!! PS. Osobiście nie robiłam, ale przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki która się nim zachwycała.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bardzo dziękuję Efciu za podany przepis - zrobię go na najbliższe przyjęcie urodzinowe w mojej rodzince :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.