Skocz do zawartości


Zdjęcie

Co Zrobić Aby Skórka Z Kurczka Była Złocista I Chrupiąca?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 czerusia

czerusia

    Stały bywalec

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 89 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Ruda Śląska

Napisano 18.03.2008 - 13:17

Witam!!:)
Co mi poradzicie? Gdy pięke całego kurczka lub udka, skórka wychodzi mi mało chrupiąca i ma nieładny kolor :) Co zrobić aby była złocista i chrupiąca?? Prosze pomóżcie :( Pozdrawiam..

...Angelika...

r e k l a m a

#2 Christina

Christina

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 225 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 26.03.2008 - 18:12

Zajrzyj tu -> http://www.smaczny.p...?showtopic=3678
- Niektórzy smarują kurczaka, pod koniec pieczenia, tłustą śmietaną - ja tego nie wypróbowałam...

Mam też inne, wypróbowane sposoby:
1. W czasie pieczenia można dodać do niego łyżeczkę miodu (posmarować skórkę) - trzeba jednak często zaglądać do piekarnika, bo może zbyt mocno się przypiec od spodu, gdyby miód zdążył spłynąć.
2. Można kurczaka posmarować majonezem zmieszanym z keczupem lub samym majonezem.
3. Kurczaka przygotować w marynacie złożonej z oleju, soli, zmiażdżonego (praską) czosnku i różnych przypraw (dodajemy według uznania, zależnie od tego, jaki chcemy uzyskać smak). Odradzam przyprawy typu Vegeta, Warzywko itp, bo bardzo zmiekczają mięso, nadając rosołowy posmak i skórka czasem nie chce się zrumienić.
Polewamy i nacieramy mięsko tą marynatą i wstawiamy do lodówki w jakiejś misce pod przykryciem, na conajmniej 6 godzin - ja wstawiam na ok. 12). Następnie nalewamy trochę marynaty z miski na blaszkę do pieczenia i układamy kurczaka. Marynaty powinno być tyle na blaszce, żeby kurczak miał cienką warstewkę tłuszczu pod sobą, ale nie pływał w niej za mocno (bo i tak trochę tłuszczu się z niego wytopi).

Wstawiamy do nagrzanego (ok. 175-200 stopni) piekarnika i pieczemy do zrumienienia, polewając tłuszczem z blaszki, co jakieś 15 - 20 minut (2-3 razy w ciągu całego pieczenia).
Ten ostatni sposób stosuję bardzo często i uzyskuję zawsze chrupiącą i rumianą skórkę na kurczaku, a mięsko jest kruche i wilgotne w środku - pycha :grin:
Życie jest jak kuchnia - żeby coś zrobić, często trzeba pobrudzić ręce.

#3 czerusia

czerusia

    Stały bywalec

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 89 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Ruda Śląska

Napisano 26.03.2008 - 21:02

Christina dziękuje Ci za rady:) Musze koniecznie wypróbować!!:grin: pozdrawiam:)

#4 aida

aida

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 80 postów

Napisano 27.03.2008 - 09:33

Przeczytałam kiedys i tak z resztą robię, że w trakcie pieczenia po kilku minutach pod skórką tworzy się taka poduszka z rozpuszczonego tłuszczyku, powietrza, pary i innych i trzeba po prostu zrobić kilka nakłuć widelcem takie ciach ciach aby to uwolnić, też jest pewien efekt.

#5 czerusia

czerusia

    Stały bywalec

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 89 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Ruda Śląska

Napisano 27.03.2008 - 16:15

no nawet ciekawe, musze tak spróbować.. a moze to też zalezy od mięsa?? Pozdrawiam:)

#6 Christina

Christina

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 225 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 28.03.2008 - 01:40

Polewanie tłuszczem podczas pieczenia powoduje, że skórka z kurczaka sama wypuszcza to, co ma pod spodem, przez pory w skórze. Jednak tym sposobem (polewanie gorącym tłuszczem z pieczenia) rumieni się nie tylko kurczak, ale każde mięsko :grin:
Życie jest jak kuchnia - żeby coś zrobić, często trzeba pobrudzić ręce.





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:26) mamy wreszcie lato :)
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:27) chociaż pogoda taka sobie jak na lato ;)
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:27) u nas deszczowo, zimno...
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:27) a u Was?
@  AnnaK : (26 czerwiec 2014 - 20:11) U nas niestety bez deszczu, a jest bardzo potrzebny. Jak ktoś ma go za dużo to bardzo proszę o przysłanie do mnie.
@  AnnaK : (26 czerwiec 2014 - 20:12) Noce są zimne 9 st.C a w dzień 20, słońce, chmury i dość silny wiatr.
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) Nas znowu nawiedziły upały
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) uffff
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) rano już o 8,00 jest 23 st.
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) potem coraz więcej i tak rośnie.... ponad 30 st
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) też musimy podlewać...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) ale zapowiadają znowu burze...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:22) a ja ich nie chce i ich nie lubię :dry: :-|
@  AnnaK : (10 lipiec 2014 - 20:53) U nas też gorąco. Powyżej 30st.
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) u nas teraz też upały :)
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) prawdziwie wakacyjna pogoda :)
@  Dorota : (20 lipiec 2014 - 00:20) u nas upałów ciąg dalszy :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) ale szybko ten czas leci.... już prawie połowa wakacji za nami...
@  tritek : (29 lipiec 2014 - 19:21) http://imgur.com/dGPG4fg - ktos ma pomysł co to jest? :>